Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που ιστότοποι, όπως το Hotmail άρχισαν να προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση σε email. Ακόμη και το 1997, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είχαν προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ μέχρι το 2026 αναμένεται να υπάρχουν 4,26 δισεκατομμύρια χρήστες email.
Όμως αυτά τα παλιά email μετατρέπονται πλέον σε διόδους για απατεώνες που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στις αρχές.
Οι παραβιάσεις δεδομένων μπορούν επίσης να αποκαλύψουν το φύλο σας, την ημερομηνία γέννησής σας και τη διεύθυνση IP σας, η οποία μπορεί να αποκαλύψει τη γεωγραφική σας θέση.
Οι χάκερ μπορούν στη συνέχεια να μοιραστούν το email σας σε λίστες μαζί με εκατομμύρια άλλα. Όσοι βλέπουν αυτές τις λίστες, στη συνέχεια, ψάχνουν στο διαδίκτυο για άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούν την ίδια διεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε χρησιμοποιήσει τον ίδιο συνδυασμό email και κωδικού πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς, ένας χάκερ μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε όλους – και τελικά μπορεί να πουλήσει τις πληροφορίες σε απατεώνες.
Ωστόσο μην ανησυχείτε υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε.
Αν δεν το χρησιμοποιείτε, διαγράψτε το
Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας, James Bore, αναφέρει ότι αν το παλιό σας email έχει παραβιαστεί, τότε θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασής σας.
«Ένα παλιό email σάς αφήνει ευάλωτους. Όσο πιο παλιό είναι ένα email, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει εκτεθεί σε παραβίαση και να έχει διαρρεύσει ο κωδικός πρόσβασης. Εάν πρόκειται για ένα email που δεν έχετε χρησιμοποιήσει πολύ, κάποιος μπορεί ακόμη και να το χρησιμοποιεί για να σας υποδυθεί για να πάρει χρήματα» αναφέρει ο Bore.
Ενώ η αλλαγή του κωδικού πρόσβασης είναι αρκετή για να κλειδώσει όλους έξω, ο κ. Bore λέει ότι μία λύση είναι να διαγράψετε εντελώς τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αν δεν τον χρησιμοποιείτε.
«Οι άνθρωποι ξεχνούν να το κάνουν και στη συνέχεια μπορεί να αφήσουν πίσω τους ένα ψηφιακό ίχνος, το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν οι χάκερ» τονίζει.
Πώς να προστατεύσετε το email σας
- Ορίστε έναν ισχυρότερο κωδικό πρόσβασης
- Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων
- Ελέγξτε και ενημερώστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας σας
Ορίστε έναν ισχυρότερο κωδικό πρόσβασης
Για να δημιουργήσετε έναν αξιομνημόνευτο αλλά ισχυρό κωδικό πρόσβασης, πρέπει να χρησιμοποιείτε έναν συνδυασμό τριών τυχαίων, μεγάλων λέξεων. Αποφύγετε λέξεις που μπορούν να μαντέψουν, όπως το όνομα του κατοικίδιου ζώου σας ή ο μήνας γέννησής σας. Η προσθήκη αριθμών και συμβόλων μπορεί επίσης να κάνει τον κωδικό πρόσβασής σας πιο δύσκολο να μαντέψετε.
Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων
Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, γνωστός και ως επαλήθευση δύο βημάτων, είναι η προτιμώμενη μέθοδος για να κρατήσετε μακριά τις κυβερνοεπιθέσεις. Περιλαμβάνει την παροχή ενός δεύτερου κλειδιού για τον λογαριασμό σας εκτός από έναν τυπικό κωδικό πρόσβασης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πλέον συνηθισμένη αναγνώριση προσώπου, αλλά πιο συχνά μπορεί να σας αποσταλεί ένας κωδικός επαλήθευσης μέσω κειμένου.
Ελέγξτε και ενημερώστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας σας
Ενδέχεται να έχουν τεθεί περιορισμοί στο πόσο ασφαλή μπορείτε να κάνετε το λογαριασμό σας. Για παράδειγμα, αν ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας είναι πολύ παλιός, η επαλήθευση δύο βημάτων ή ο καθορισμός δεύτερου κωδικού πρόσβασης μπορεί να μην είναι διαθέσιμη για εσάς. Πολλά από αυτά μπορούν να διορθωθούν με μια ενημέρωση – αλλά αν ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας είναι απίστευτα παλιός, ίσως είναι καλύτερα να τον διαγράψετε και να ξεκινήσετε από την αρχή.
Bρείτε έναν πιο ασφαλή πάροχο email
Δεν υπάρχει ένας ελεγχόμενος κατάλογος παρόχων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να εγγυάται ότι δεν θα πέσετε θύμα παραβίασης δεδομένων, και αν χρησιμοποιείτε έναν τυπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Google ή το Hotmail, είναι ασφαλέστερο να βασιστείτε στις παραπάνω μεθόδους για να τον διατηρήσετε ασφαλή.
Ορισμένοι εξειδικευμένοι πάροχοι προσφέρουν κρυπτογραφημένους λογαριασμούς, ο πιο γνωστός από τους οποίους είναι το ProtonMail. Με έδρα την Ελβετία, τα κέντρα δεδομένων της λέγεται ότι βρίσκονται σε ένα «πυρηνικά» ασφαλές καταφύγιο.
Η εταιρεία μπορεί να υπερηφανεύεται για την “κρυπτογράφηση μηδενικής πρόσβασης”, η οποία, όπως ισχυρίζεται, αποτρέπει την κοινοποίηση των δεδομένων των χρηστών σε τρίτους ή τη διαρροή τους σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων.
Μια άλλη τακτική που έχουν στη διάθεσή τους οι χρήστες του Gmail είναι το “αυτοκαταστρεφόμενο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου” που θυμίζει τον Τζέιμς Μποντ. Αυτό σας επιτρέπει να ορίσετε μια ημερομηνία λήξης στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνετε, έτσι ώστε να διαγράφονται από τα εισερχόμενα του παραλήπτη έπειτα από ένα χρονικό διάστημα που θα αποφασίσετε εσείς.
Άλλα προγράμματα προσφέρουν επί πληρωμή υπηρεσίες κρυπτογράφησης χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε πάροχο.
Προσοχή στα «phishing» και «spook» email
Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι μέρες που οι απάτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν εύκολο να εντοπιστούν. Aυτές τις μέρες είναι πολύ πιο πιθανό να δείτε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου γραμμένα από chatbots με τεχνητή νοημοσύνη.
Τα ενσωματωμένα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας είναι στάνταρ στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Συνήθως βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ακόμη και αυτά μπορούν να δυσκολευτούν να καταλάβουν αν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου γράφτηκε από ρομπότ ή όχι, σύμφωνα με τον πάροχο ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Egress.
Μια έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία πέρυσι διαπίστωσε ότι το λογισμικό δεν μπορεί να διακρίνει αν ένα phishing email έχει γραφτεί από ένα chatbot ή έναν άνθρωπο σε τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις.
Οι διαδικτυακές απάτες γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες μέρα με τη μέρα, και μέχρι να γίνει πρωτοσέλιδο μια δημοφιλής μορφή phishing, οι απατεώνες έχουν ήδη προχωρήσει στην επόμενη.
To 2023 το εθνικό κέντρο καταγγελιών της Βρετανίας για απάτες και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο έλαβε περισσότερες από 800 αναφορές για απάτες μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποτίθεται ότι προέρχονταν από εταιρείες που πωλούσαν ασφάλειες ζωής.
Ο κ. Bore τονίζει ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν ελέγχετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Πώς να εντοπίζετε τις απάτες phishing
Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν ποια από τα email που λαμβάνουν είναι νόμιμα. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί Βρετανοί ενήλικες είχαν γίνει τόσο καχύποπτοι απέναντι στις απάτες που αγνοούσαν τα γνήσια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν ελέγχουν τους συνδέσμους μέσα στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν κάνουν κλικ σε αυτούς.
Για ορισμένους, το να απαλλαγούν από έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 10 ετών και να ξεκινήσουν από την αρχή δεν αποτελεί επιλογή, επειδή συνδέεται με πάρα πολλούς σημαντικούς λογαριασμούς.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα σημάδια που μαρτυρούν ότι είναι πιθανό να διαβάζετε ένα μήνυμα από έναν απατεώνα στον παλιό σας λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα. Οι ανεπαίσθητες διαφορές στην ορθογραφία ή τη μορφή μπορεί εύκολα να διαφύγουν, αλλά αποτελούν πρώιμη ένδειξη ότι ένας απατεώνας υποδύεται μια εταιρεία.