Οι “αυλικοί” ομολογούν από μόνοι τους – Η κυβέρνηση χορηγεί τρίτες δόσεις χωρίς να έχουν εγκριθεί από κανέναν!

Κοινοποίηση:
εμβολιο

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με τις τρίτες δόσεις είχε πει προσφάτως: «Το Ισραήλ έχει πάρει πάρα πολλές δόσεις από την Pfizer, να πάρει πάρα πολλές δόσεις από την εταιρεία για να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν πληθυσμιακές εργασίες. Το ότι ξεκινάει να γίνεται ο εμβολιασμός των άνω των 60 στο Ισραήλ με 3η δόση δεν σημαίνει ότι υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα που απαιτούν κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι γίνεται το πείραμα εκεί για να συλλέξουμε τα επιστημονικά δεδομένα».
Δεν πέρασαν πάνω από 20 μέρες και το ίδιο «πείραμα» ξεκινάει στην Ελλάδα, καθώς η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε χθες της απόφαση της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, με την πλατφόρμα να ανοίγει από την 1η Σεπτεμβρίου και να χορηγείται μόνο με mRNA σκευάσματα (Pfizer και Moderna).
Παρόλα αυτά τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα:

Ποιος έχει δώσει άδεια για τη χορήγηση της τρίτης δόσης;
Ποιος έχει την ευθύνη χορήγησης τρίτης δόσης;

Ο ΕΜΑ στην σύστασή του που κατέληξε σε απόφαση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους, αναφέρει ξεκάθαρα (για το σκεύασμα της Pfizer – Comirnaty) ότι χορηγείται σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε 3η δόση. 

Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ιατρός και συνεργάτης-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, για να εξηγήσει τη διαφορά αναφέρει το παράδειγμα του Infanrix hexa, ένα εγκεκριμένο εμβόλιο για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, ηπατίτιδα Β, πολυομυελίτιδα και αιμόφιλο, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα το δοσολογικό σχήμα.

Παράλληλα καταγγέλλει πως στις 16 Αυγούστου έστειλε στον ΕΜΑ 6 ερωτήματα σχετικά με την 3η δόση. Ερωτήματα για την επέκταση της άδειας για 3η δόση (που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή), και για τα κριτήρια και δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας (που είναι ελλιπή, πρακτικά ανύπαρκτα).

Ο Κ.Φαρσαλινός τονίζει χαρακτηριστικά επί του θέματος: 

«Στις ανακοινώσεις του ΕΟΦ, δεν αναφέρεται πουθενά άδεια χορήγησης 3ης δόσης. 

ΟΙ Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δίνει συστάσεις, δεν αδειοδοτεί φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ο ΕΜΑ δεν έχει δώσει άδεια για τη χορήγηση 3ης δόσης.

Στις ΗΠΑ όμως, ο FDA έδωσε άδεια χορήγησης 3ης δόσης.

Εφόσον λοιπόν ο ΕΜΑ και ο ΕΟΦ δεν έχουν δώσει άδεια για τη χορήγηση 3ης δόσης, ποιος έχει δώσει άδεια; Και ποιος έχει την ευθύνη για τη χορήγηση 3ης δόσης;

Με ποια επιστημονικά δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας ξεκινάει η χορήγηση 3ης δόσης, που είναι αδιευκρίνιστο αν και ποιος έχει δώσει άδεια; Να θυμίσω, για όσους δεν το ξέρουν ή παριστάνουν τους αδαείς, ότι αποτελεσματικότητα σημαίνει πρόληψη λοίμωξης, νόσου, βαριάς νόσου και θανάτου. Η αποτελεσματικότητα δεν είναι εργαστηριακό εύρημα τίτλου αντισωμάτων. Οπότε, θα ζητήσω για άλλη μια φορά να αποφευχθούν τα κλασσικά επιχειρήματα που “απευθύνονται” μόνο σε αδαείς.

Ποιος είναι νομικά και ηθικά υπεύθυνος για την 3η δόση, εφόσον προκύψουν προβλήματα, για παράδειγμα αναζωπύρωση αυτοάνοσου νοσήματος;

Ποιες θα είναι για τους πολίτες οι “ποινές” για τη μη-συμμόρφωση σε 3η δόση, ή τα “προνόμια” σε περίπτωση συμμόρφωσης;

Περιμένω λοιπόν να μας απαντήσει κάποιος αν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, αν υπάρχουν έκτακτες διαδικασίες και “παραθυράκια”, ή αν ο καθένας κάνει ότι νομίζει και επικρατεί η ανεθυνότητα και η αυθαιρεσία των ανεξέλεγκτων, που έχουν όμως και το επιπλέον θράσος να ανακοινώνουν μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού».

Να σημειώσουμε εδώ πως ο ΕΟΦ θα μπορούσε να δώσει από μόνος του άδεια για τρίτη δόση, ακόμα και αν δεν υπήρχε η σχετική άδεια από τον ΕΜΑ, όμως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολλά ερωτήματα, καθώς εδώ και ένα χρόνο ο ΕΟΦ αρνείται να δώσει έγκριση για τα μονοκλωνικά αντισώματα, γιατί δεν υπάρχει σχετική έγκριση από τον ΕΜΑ. 

Το ερώτημα είναι εάν υπάρξουν παρενέργειες από την τρίτη δόση ποιος θα κληθεί να τις πληρώσει; Πάλι η κυβέρνηση θα απαντάει με εισαγγελικές παρεμβάσεις προς όσους ζητούν την καταγραφή των περιστατικών; 

Η ερώτηση του Κ.Φαρσαλινού στον ΕΜΑ: 

Ποιοι θα λάβουν πρώτοι την αναμνηστική δόση

Σύσταση της επιτροπής είναι η αναμνηστική δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις για τις παρακάτω ομάδες:

  • Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία κλπ) ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με HIV λοίμωξη.

Η επιτροπή συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από μελέτες από όλες τις ομάδες πληθυσμού, προκειμένου να δρομολογήσει την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στις κατάλληλες κατηγορίες συνανθρώπων μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: