Οι ειδικοί ψυχικής υγείας έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση των περιπτώσεων νευρικής διαταραχής των εφήβων, η οποία θα μπορούσε να οφείλεται στην υπερβολική χρήση του TikTok.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της «Wall Street Journal», μια από τις κλινικές στις ΗΠΑ που ειδικεύονται σε διαταραχές όπως το σύνδρομο Tourette, που χαρακτηρίζεται από ακούσιες κινήσεις και ήχους, αντιμετώπισε περίπου δέκα εφήβους με τικ μηνιαίως από τον Μάρτιο του 2020, σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα πριν από την έξαρση της πανδημίας.
Το ιατρικό κέντρο του Σινσινάτι δεν ήταν το μόνο που κατέγραψε αύξηση σε παρόμοια περιστατικά μεταξύ των νέων, όπου κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν σύνδρομο Tourette, με αποτέλεσμα διαφορετικοί ερευνητές να αναλάβουν να μελετήσουν το φαινόμενο.
Σύμφωνα με μια σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Movement Disorders» τον περασμένο Αύγουστο, «μια παράλληλη πανδημία (με εκείνη του κορωνοϊού) στους νέους μεταξύ 12 και 25 ετών, σχεδόν αποκλειστικά σε κορίτσια και γυναίκες, με κινητικά και φωνητικά τικ».
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι ασθενείς που αναλύθηκαν, εκτός από τους παράγοντες άγχους που προκλήθηκαν από το ξέσπασμα της νόσου COVID-19, «ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι σε “influencers” (κυρίως στο TikTok) με τικ ή σύνδρομο Tourette» και ορισμένοι ασθενείς θα μπορούσαν να είχαν αρχίσει να μιμούνται τις κρίσεις αυτών των δημιουργών περιεχομένου.
Το θέμα του συνδρόμου, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «New York Post» είναι αρκετά δημοφιλές στην πλατφόρμα και ο αριθμός των προβολών βίντεο με hashtags, όπως #tourettesyndrome #tourette, αυτή την εβδομάδα έφτασε τα 6,2 εκατομμύρια.
Με τη σειρά της, η παιδονευρολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας Μάριαμ Χαλ είπε ότι κάποια αγόρια της έδειξαν τους λογαριασμούς τους στην πλατφόρμα του TikTok και «ήταν γεμάτα» βίντεο με άτομα με το προαναφερθέν σύνδρομο.
Είναι λάθος του TikTok;
Παρά την παρατηρούμενη δυναμική, ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι η αύξηση των περιπτώσεων τικ δεν σχετίζεται απαραίτητα με το TikTok.
Κατά τη γνώμη του, «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, συμπεριλαμβανομένων του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες».
Έτσι, οι παρατηρήσεις «απαιτούν μια βαθύτερη ματιά και μια “επείγουσα ανάγκη” για συστηματικές έρευνες» σχετικά με τους διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις περιπτώσεις που περιγράφονται.
Σύνδρομο Tourette ή όχι;
Πάντως, στην πραγματικότητα, πολλοί γιατροί αμφιβάλλουν ότι ορισμένοι χρήστες του TikTok που ισχυρίζονται ότι έχουν σύνδρομο Tourette, το έχουν πράγματι, αφού η συμπεριφορά τους «δεν μοιάζει» σαν να έχουν τη διαταραχή.
Μάλιστα, αρκετοί γιατροί υποδεικνύουν ότι η πλειονότητα αυτών των ατόμων με τικ είναι γυναίκες, ενώ το σύνδρομο Tourette γενικά επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες, προσθέτοντας ότι η ασθένεια συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά από μικρή ηλικία και μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή.
Εν τω μεταξύ, άλλες έρευνες για «influencers» με ακούσιες κινήσεις και ήχους στο TikTok θεωρούν ότι πρόκειται για έναν «διαφορετικό» τύπο διαταραχής από αυτόν του συνδρόμου Tourette.
Αρκετοί ειδικοί έχουν υποστηρίξει: «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για παράδειγμα μαζικής ψυχογενούς νόσου, η οποία περιλαμβάνει συμπεριφορές, συναισθήματα ή καταστάσεις που εξαπλώνονται αυθόρμητα σε μια ομάδα».
Οι ιατρικές συστάσεις για την αντιμετώπιση των τικ περιλαμβάνουν την ανάπαυλα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διατήρηση μιας κανονικής ρουτίνας, καθώς και η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό.
ΤΙΚ ΤΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥΚ ΤΟΥΚ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΡΕΛΟΧΑΠΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΟΤ.