Οι δέκα Έλληνες που έχασαν 600.000.000 ευρώ

Κοινοποίηση:
202104171234423523

Με μπροστάρη τον αείμνηστο Κάρολο Φιξ ισχυροί επιχειρηματίες και φίλοι του πόνταραν μέσω της Fix Asset Management στην περίφημη χρηματιστηριακή απάτη του Αμερικανού επενδυτή που πέθανε στη φυλακή.

Η ιστορία δεν γράφεται με αν και υποθέσεις, έστω και αν πρόκειται για περιπτώσεις ιδιαίτερων ανθρώπων που σπάνια μιλάνε και προφανώς κανείς εκτός ίσως από την τελευταία του σύζυγο, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ποια ήταν η διάθεση του Καρόλου Φιξ, εκείνο το παγωμένο απόγευμα του 2008, στο χιονισμένο Γκστάαντ της Ελβετίας.

Το σαλέ του, ένα από τα πλέον γνωστά και εμβληματικά στο διάσημο χειμωνιάτικο θέρετρο με εκπληκτική θέα στην κοιλάδα του Σάανεν ήταν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, η μόνιμη κατοικία του δαιμόνιου χημικού που εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο επιχειρηματία και επενδυτή.

 Η διαφορά ώρας μεταξύ Γκστάαντ και Νέας Υόρκης είναι επτά ώρες,  οπότε το τηλέφωνο του αείμηστου Κάρολου Φιξ χτύπησε πιθανότατα γύρω στις έξι το απόγευμα της 11ης Δεκεμβρίου, για να πληροφορηθεί από τους πρώτους τα άσχημα νέα. «Κάτι έγινε. Συλλάβανε τον Μπέρνι, γίνεται χαμός εδώ και εμείς χάσαμε πάνω από πεντακόσια εκατομμύρια, ίσως περισσότερα» ήταν τα λόγια που άκουσε από τον συνομιλητή του. Όταν είσαι 81 ετών, μια τέτοια είδηση  μπορεί να αποβεί μοιραία.

Δεν είναι και λίγο να μαθαίνεις ότι το επενδυτικό σου fund, στο οποίο εσύ αλλά και ισχυροί φίλοι σου από την Ελλάδα επένδυσαν μεγάλα ποσά έπεσε θύμα της μεγαλύτερης οικονομικής κομπίνας που στήθηκε ποτέ.

Ανάμεσα τους μέλη της οικογένειας Γουλανδρή, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, οι εφοπλιστές Παναγιώτης Τσάκος και Βίλυ Παναγιωτίδης, ο Δημήτρης Δσκαλόπουλος, η οικογένεια Μαρινόπουλου, ο Γιώργος Κόβας και οι πολύ στενοί του φίλοι, Ζάχος Χατζηφωτίου και Τάκης Θεοδωρακόπουλος. Το σοκ ήταν μεγάλο, ειδικά για ένα μυαλό που ζύγιζε οκάδες όπως του Φιξ, σύμφωνα με ισχυρό επιχειρηματία που είχε εντυπωσιαστεί συνομλώντας μαζί του πολλές φορές για επενδύσεις.

Τελικά όσο δαιμόνιος μάνατζερ και αν ήταν, ο Κάρολος Φιξ και οι φίλοι του από την Ελλάδα «υπέκυψαν» μαζί με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον Τζέφρι Κάτσεμπεργκ και εκατοντάδες άλλους οικονομικά ισχυρούς από όλο τον κόσμο στην «πυραμίδα» που είχε στήσει ο δαιμόνιος Μπέρνι Μέιντοφ.

Είχε μπει για τα καλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι με την οικογενειακή εταιρία επενδύσεων, την Fix Asset Management, με ποσό που ακόμη και σήμερα παραμένει αδιευκρίνιστο, αφού στις αρχές του 2009 είχε γραφτεί ότι ήταν τετρακόσια εκατομμύρια, ενώ λίγο αργότερα έτερες πηγές τα ανέβασαν στα εξακόσια.

Τα επέστρεψε άμεσα

 Εκείνο το βράδυ, στις 11 Δεκεμβρίου του 2008, ο πατριάρχης μιας από τις παλαιότερες οικονομικές δυναστείες στην Ελλάδα, σίγουρα δεν κοιμήθηκε όπως  έλεγε χρόνια μετά φίλος του από τα παλιά. Τα τηλέφωνα, σταθερά και κινητά χτυπούσαν συνέχεια, αφού τα νέα για την «πυραμίδα Πόνζι» που είχε στήσει ο Μέιντοφ και τα δεκάδες δις που είχαν χαθεί μέσα σε μια «μαύρη τρύπα», δεν σταματούσαν να έρχονται. Το μυαλό του Φιξ εξέταζε όλες τις πιθανότητες και την επόμενη μέρα που θα ήταν σίγουρα δύσκολη όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και τα παιδιά του, τον Γιάννη, την Μαριάννα και την Τατιάνα. Και τα τρία απασχολούνταν στην Fix Asset Management, η οποία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά την αποκάλυψη της μεγαλύτερης οικονομικής κομπίνας του 21ου αιώνα.

Προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Κολομβιανό Αντρές Πιεντραχίτα και την Σόνια Κον, τους δύο ανθρώπους που του είχαν συστήσει τον Μπέρνι, αυτόν που θα τους έκανε όλους πιο πλούσιους. Κανείς από τους δύο δεν σήκωνε το τηλέφωνό του εκείνη την νύχτα που ο Κάρολος Φιξ έβλεπε πιθανότατα τις νιφάδες του χιονιού να πέφτουν και να χάνονται μέσα στο λευκό τοπίο, σαν τα εξακόσια εκατομμύρια του δικού του fund που «εξαφάνισε» ο επενδυτής του διαβόλου.

Έπρεπε έστω για λίγο να αποχωριστεί την αγαπημένη του Ελβετία και τα αγαπημένα του King Charles σκυλιά και να επιστρέψει στην χώρα που κάποτε η οικογενειά του είχε το αποκλειστικό μονοπώλιο της μπύρας με το οποίο έχτισε μια αυτοκρατορία.

Έπρεπε να κάνει αυτό που πίστευε ότι ήταν σωστό για τον ίδιο αφού τα αποκαλυπτήρια για την απίστευτη απάτη του Μέιντοφ θα ταρακουνήσουν για τα καλά τον επίμονο χημικό με την κοφτερή σκέψη. Δεν άφησε όμως ούτε για αστείο να παίξουν με το όνομά του. Επιστρέφει άμεσα σε όλους όσους τον είχαν εμπιστευθεί για να επενδύσει τα χρήματα τους, χωρίς να υπολογίζει τίποτε άλλο εκτός από την συνείδηση του και την υστεροφημία του.

Πολλοί απόρησαν πως αυτός ο πανέξυπνος άνδρας, δεν είδε, ούτε καν υποψιάστηκε ότι το family buisiness που έστησε μαζί με τα παιδιά του από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 θα βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα, εξαιτίας του Μπέρνι Μέιντοφ. Του ανθρώπου που υποσχόταν στα hedge funds και τους πελάτες που τον εμπιστεύονταν, ότι βρέξει-χιονίσει στις αγορές τα κέρδη τους θα είναι σταθερά 10-12% τον χρόνο!

Εκείνη την ταραγμένη περίοδο αρκετοί θυμήθηκαν ότι την δεκαετία του ’80 όταν ο επίμονος χημικός εισήλθε  με την Fix Asset Management ως νέος  παίχτης στον αδηφάγο κόσμο των hedge funds πολλοί  ήταν αυτοί που είπαν σε στενούς φίλους του, να μην του εμπιστευθούν τα χρήματά τους: «Ο Φιξ βουτάει σε αχαρτογράφητα γι’ αυτόν νερά. Μην ρισκάρετε τα κεφάλαια σας» είπαν στους Έλληνες ισχυρούς που το έπραξαν τελικά.

Το συνολικό ποσό που χάθηκε υπολογίζεται ότι ήταν από τριακόσια έως εξακόσια εκατομμύρια, τα μισά εκ των οποίων ήταν της οικογένειας Φιξ, ενώ στους  χαμένους της υπόθεσης ήταν και ο Γιάννης Εμπειρίκος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, που ήταν συνιδρυτής στην Fix Asset Management.

Χρειάστηκαν να περάσουν κάποιοι μήνες για να επανέλθει η όποια κανονικότητα στην ζωή του πατριάρχη της δυναστείας Φιξ, o οποίος συνέχισε να απολαμβάνει τις μέρες και τις νύχτες στο ειδυλλιακό Ελβετικό θέρετρο.

Εκεί όπου τον βρήκαν τα νέα του αξέχαστου σε πολλούς Δεκέμβρη του 2008, όταν κατέρρευσε η χρηματιστηριακή απάτη που είχε στήσει ο «Φαραώ της Wall Street» όπως αποκαλούσαν τον Μέϊντοφ.

Αυτόν που έσβησε στο ιατρείο μιας ομοσπονδιακής φυλακής στην Βόρεια Καρολίνα, έχοντας αφήσει πίσω του ένα χάος μετά την κατάρρευση της «πυραμίδας» του, με θεσμικούς επενδυτές και τράπεζες να μετρούν απώλειες που σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν τα 50.000.000.000 δολάρια.  

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: