«Οι δρόμοι γέμισαν αίμα» – Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν το μακελειό από τις εκρήξεις βομβητών, ανησυχία για ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή

Κοινοποίηση:
AFP-TV_20240917_FIN_LBN_HezbollahTelecommunications_36GK3WV_en-768x432

Σε κλοιό φόβου και σύγχυσης τελεί ο Λίβανος έπειτα από την συντονισμένη επίθεση στη χώρα με στόχο τη Χεζμπολάχ. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.800 τραυματίστηκαν – οι 170 σε κρίσιμη κατάσταση – από τις ταυτόχρονες εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες σε εκατοντάδες βομβητές που ανήκαν σε μέλη της οργάνωσης, αλλά και σε πολίτες. Εκρήξεις αναφέρθηκαν και στη Συρία, όχι όμως στη Γάζα.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οι γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ, του Αλί Αμάρ και του Χασάν Φαντλάλα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Ένα κοριτσάκι 8 χρονών σκοτώθηκε επίσης στον ανατολικό Λίβανο κατά την έκρηξη του βομβητή του πατέρα της, σύμφωνα με την οικογένειά της και πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Οι γιοι ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου ασφαλείας της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, ο Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε επίσης από την έκρηξη ενός βομβητή, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Πόλη – ζόμπι» η Βηρυτός

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στο CNN πώς άνθρωποι κείτονταν τραυματισμένοι στους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου μετά τις φονικές εκρήξεις.

Ένας άνδρας περιέγραψε τις σκηνές που αντίκρισε σε νότιο προάστιο της Βηρυτού αφού διάβασε για τις εκρήξεις στο διαδίκτυο. «Βγήκαμε στους δρόμους και βρήκαμε το προάστιο σαν να ήταν μια πόλη ζόμπι», είπε. Τραυματίες κείτονταν σκορπισμένοι στους δρόμους, είπε, προσθέτοντας ότι και κάποιοι φίλοι του ήταν μεταξύ αυτών.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι οδηγούσε προς τη δουλειά του όταν είδε ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού και ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. «Εκπλαγήκαμε που υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι… υπήρχε αίμα στους δρόμους και άνθρωποι μεταφέρονταν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο. Αλλά δεν ξέραμε τι συνέβαινε», είπε.

«Αυτή η συσκευή δεν ήταν μόνο στα χέρια ανθρώπων που ανήκουν στη [Χεζμπολάχ], αλλά στα χέρια όλων των ανθρώπων. Υπήρχαν άνθρωποι που εργάζονταν στον τομέα της ασφάλειας που χρησιμοποιούσαν αυτή τη συσκευή και τραυματίστηκαν επίσης», είπε άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος είδε φίλο του να τραυματίζεται.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο που δείχνει τη στιγμή που άνδρας τραυματίζεται μέσα σε σουπερμάρκετ από την έκρηξη του βομβητή του. Προσοχή σκληρές εικόνες

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response