ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Οι δύο ελληνοαμερικανοί, ο «έλεγχος» της χώρας, ο τραπεζίτης και η δολοφονία από τον… Χένρυ Κίσινγκερ

Κοινοποίηση:
kisingker_

Πολλές και διάφορες είναι οι «ιστορίες» των αμερικανών πρέσβεων στην Ελλάδα, στα 154 χρόνια επίσημης διπλωματικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας. Από το δόγμα του Τρούμαν, στον τραπεζίτη και την δολοφονία από τον… Χένρυ Κίσινγκερ. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι όσοι ήρθαν στην Ελλάδα, προσπάθησαν να επωφεληθούν με πολλαπλούς τρόπους, ρίχνοντας την χώρα μας εν πολλοίς στο καναβάτσο, κάνοντας την χώρα μας μια αμερικανική επαρχία.

kisingker_

Ο Χένρι Κίσιγκερ

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι από το 1868 ήρθαν στη χώρα μας 46 πρεσβευτές, με τον Τζορτζ Τσούνη να αποτελεί τον 47ο ταγό της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα.

Θα σταθούμε όμως στα πρόσωπα εκείνα που κουβαλάνε την δική τους… ιστορία, η οποία έχει τα πάντα.

Εν αρχή, ο Λίκολν Μακ Βη. Διορίσθηκε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα το 1933 μιλώντας αρχαία ελληνικά. Έμεινε στην Αθήνα μέχρι και τους πρώτους μήνες της Κατοχής εφόσον μέχρι τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχε εμπλακεί στον πόλεμο. Ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ τον επαναδιόρισε το 1943 πρέσβη στην εξόριστη κυβέρνηση του Καΐρου και επέστρεψε στην Αθήνα με την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του 1944. Θεωρείται ότι χάρη στην μυστική κατάθεση στο Κογκρέσο το 1947 για το κίνδυνο της ένοπλης επέκτασης της Σοβιετικής επιρροής στα Βαλκάνια, διατυπώθηκε το γνωστό Δόγμα Τρούμαν με την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ένοπλης τότε κομμουνιστικής απειλής.

linkol_mavi_

Ο Λίκολν Μακ Βη

Ξεχωριστή ήταν και η περίπτωση του ο Τζορτζ Άλεν που υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράν κατά την κρίση του 1946, και μετέπειτα πρέσβης των ΗΠΑ σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα (το 1957-1958).

Ιδιαίτερη περίπτωση και ο Τζον Πιουριφόυ. Τον Αύγουστο του 1950 διορίστηκε πρέσβης στην Ελλάδα όπου και παρέμεινε μέχρι το 1953, όταν ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ τον μετέθεσε στη Γουατεμάλα. Στην Ελλάδα τον αντικατέστησε ο πρέσβης Κάβεντις Κάνον. Στη Γουατεμάλα παρέμεινε μέχρι το 1955.

Στη συνέχεια διορίστηκε πρέσβης στην Ταϋλάνδη. Εκεί στις 12 Αυγούστου του ίδιου έτους 1955 έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα μετά από αδυναμία του οδηγού του να αποφύγει σύγκρουση ενώ κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα. Στη σύγκρουση εκείνη έχασε τη ζωή του και ο γιος του Ντάνιελ που επέβαινε στο αυτοκίνητο.

Επόμενος με μεγάλη… ιστορία, ήταν ο Χένρι Τάσκα, πρέσβης στην Ελλάδα μέχρι το 1974. Ο Χένρι Τάσκα έφτασε στην Αθήνα με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος στις 9 Ιανουαρίου του 1970. Τον συνόδευε η σύζυγός του Λίνα Φεντερίτσι. Η άφιξη του Τάσκα ερμηνεύτηκε ως επίσημη εξάλειψη και του τελευταίου ίχνους τυπικής “δυσαρέσκειας” από την πλευρά της Ουάσινγκτον έναντι του στρατιωτικού καθεστώτος, η οποία εκφραζόταν με το να παραμένει κενή η θέση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα για αρκετούς μήνες.  Αν και η αμερικανική κυβέρνηση σκεφτόταν να τον αντικαταστήσει από το πρεσβευτικό πόστο του στην Αθήνα, παρέμεινε ύστερα από παρέμβαση του Τομ Πάπας. Και εδώ είναι το… περίεργο. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Αύγουστο του 1979 στη Λωζάννη. Σύμφωνα με τον γιο του για τον θάνατό του ευθυνόταν ο Χένρυ Κίσινγκερ!

xaska_

Ο τάφος του Χένρι Τάσκα

Πάμε παρακάτω. Ο Μάικλ Σωτήρχος ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1989-1993. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα έκανε επίσκεψη στο σπίτι της μητέρας του στη Μήλο, μαζί με τη σύζυγό Έστελ (Ιούνιος 1991).

maikl_sotirxos_

Ο Μάικλ Σωτήρχος με τον Μπους

Ιδιαίτερα ήταν και η περίπτωση του Ντάνιελ Σπέκχαρντ: Το 2008 ανέλαβε πρέσβης στην Ελλάδα, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2010. Ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του, και συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου 2011, ανέλαβε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Proton Bank, συμφερόντων τότε του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη…

spekxarnt

Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ

Φυσικά, δεν μπορούμε να μην γράψουμε για τον Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος στην ουσία έβαλε για τα καλά την Ελλάδα στο άρμα των Αμερικανών. Και φυσικά, το έργο του συνεχίζει ο Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος είναι… παντού.

Πηγή: εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Βαλτα με τους Έλληνες που σου φορούσαν και Κασελακη

  2. Πχ ποια είναι η διαφορά μας από Τουρκία Σιβηρία στα εδάφη της χουν 33 εκστομ κυρίως Ευρωπαίοι 2 Δουκάτο η Τουρκία ένα το Ισραήλ με 70 Χιλ Εβραίους και ούτε κάθε εξής η Ελλάδα δεν φενετε πουθενά αυτή είναι δύναμη τουρκις και ας έχουν αδειάσει τα εδάφη της

  3. Την πρεσβη της Ελλάδας Αμερική ήταν επιλογή του Μητσοτακη την πήρε από Ρωσια και την πήγε Αμερική τα πηγενε καλά με των Πουτιν είδες τη προπαγάνδα που έκαναν λοιπόν μην ψάχνετε πουλημένοι και εκεί

Comments are closed.