Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο του Άγιου Βασίλη για πρώτη φορά μετά από 1.700 χρόνια

Κοινοποίηση:

Το αληθινό πρόσωπο του ανθρώπου που ενέπνευσε τον Άγιο Βασίλη αποκαλύπτεται για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 1.700 χρόνια, χάρη στην επιστημονική ανακατασκευή του κρανίου του.

Ο Άγιος Νικόλαος των Μύρων ήταν ένας πρώιμος χριστιανικός άγιος, του οποίου η φήμη για γενναιοδωρία και προσφορά δώρων ενέπνευσε την ολλανδική φιγούρα του Sinterklaas, που αργότερα μετασχηματίστηκε στον Άγιο Βασίλη στις ΗΠΑ.

Αυτή η μυθική φιγούρα συγχωνεύτηκε αργότερα με τον Άγγλο Saint Nicholas, που συνδεόταν περισσότερο με γιορτές παρά με δώρα, για να δημιουργηθεί ο σημερινός Άγιος Βασίλης.

Καμία εικόνα από τη ζωή του Αγίου Νικολάου δεν σώζεται, καθώς οι περισσότερες απεικονίσεις του «Γέρο-Αγίου Νικ» χρονολογούνται αιώνες μετά τον θάνατό του το 343 μ.Χ.

Χάρη στην επιστημονική ομάδα, το πρόσωπό του μπορεί πλέον να αναπαρασταθεί, βασισμένο σε δεδομένα από το κρανίο του.

Ο κ. Moraes, επικεφαλής της μελέτης, περιέγραψε το πρόσωπο ως «ισχυρό και ευγενικό» και σημείωσε ότι τα χαρακτηριστικά του είναι «περιέργως συμβατά» με τις περιγραφές από το ποίημα του 1823 A Visit From St Nicholas, γνωστό και ως «Twas The Night Before Christmas».

Ο Moraes σχολίασε: «Το κρανίο παρουσιάζει στιβαρότητα, με μεγαλύτερο από τον μέσο όρο πλάτος, δημιουργώντας ένα ευρύ πρόσωπο που θυμίζει την εικόνα του Άγιου Βασίλη, όπως την φανταζόμαστε».

Ο José Luís Lira, συν-συγγραφέας και ειδικός στις βιογραφίες των αγίων, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του Αγίου Νικολάου των Μύρων για την παράδοση και την ιστορία.

 

Είπε: «Ήταν ένας επίσκοπος που έζησε στους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού και είχε το θάρρος να υπερασπιστεί και να ζήσει τις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής του. Προκάλεσε τις αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Ρωμαίου αυτοκράτορα, για την επιλογή του αυτή. Βοήθησε όσους είχαν ανάγκη τόσο συχνά και αποτελεσματικά, ώστε όταν οι άνθρωποι αναζητούσαν ένα σύμβολο καλοσύνης για τα Χριστούγεννα, η έμπνευση προερχόταν από αυτόν. Η μνήμη του είναι παγκόσμια όχι μόνο μεταξύ των χριστιανών, αλλά μεταξύ όλων των λαών».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.