Οι κάτοικοι της Γάζας αναγκάζονται να πίνουν βρώμικο νερό – Συναγερμός για ασθένειες

Κοινοποίηση:
ΓΑΖΑ

Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν οδηγήσει από την έναρξη της κλιμάκωσης στις 7 Οκτωβρίου σε σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες, με ζωές, σπίτια, σχολεία, ιατρικές εγκαταστάσεις και υποδομές να έχουν υποστεί ζημιές και να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τη Unicef.

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, αναφέρει η unisef «τουλάχιστον 2.670 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 724 παιδιά, με 9.600 τραυματίες, εκ των οποίων 2.450 παιδιά. Περισσότεροι από 638.000 άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας και έχουν καταφύγει σε σχολεία ή σε συγγενείς. Ο Οργανισμός Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανέφερε ότι 102 σχολεία της UNRWA χρησιμοποιούνται ως καθορισμένα καταφύγια, φιλοξενώντας περισσότερα από 270.000 άτομα, ενώ άλλα 29 δημόσια σχολεία που διευθύνονται από τις παλαιστινιακές αρχές φιλοξενούν επίσης εσωτερικά εκτοπισμένους.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, τουλάχιστον 155 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν αιχμαλωτιστεί και οδηγηθεί βίαια στη Λωρίδα της Γάζας».

Προσθέτει δε, ότι από τις «7 Οκτωβρίου, έχουν αναφερθεί 48 επιθέσεις στην υγεία και 170 επιθέσεις σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με επιθέσεις στην υγεία που είχαν ως αποτέλεσμα 12 θανάτους και 20 τραυματισμούς στο προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης και εννέα επιθέσεις στην υγεία αναφέρθηκαν στο Ισραήλ. Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, 22 νοσοκομεία που εξυπηρετούν 2.000 εσωτερικούς ασθενείς έχουν λάβει εντολές για εκκένωση.
Η κατάσταση έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα. Τα καύσιμα έχουν τελειώσει και το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Γάζα φέρεται να είναι εκτός λειτουργίας από το απόγευμα της 11ης Οκτωβρίου 2023».

Ανθρωπιστικές ανάγκες

«Στη Λωρίδα της Γάζας, εντοπίστηκαν περισσότερα από 816.000 παιδιά που χρειάζονται ψυχική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μετά από έξι γύρους ένοπλων συγκρούσεων από το 2008. Αυτό επιδεινώνεται από τη δεινή κοινωνικοοικονομική και ανθρωπιστική κατάσταση, ιδιαίτερα αυτή για τα παιδιά – με αποτέλεσμα την αύξηση της ευπάθειας και την αισθητή επιδείνωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων, η είσοδος τροφίμων και καυσίμων έχει επίσης περιοριστεί την τελευταία εβδομάδα».

Οι διακοπές ρεύματος επηρεάζουν την καθαριότητα και τις υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία που πλέον βασίζονται σε εφεδρικές γεννήτριες. Όλες οι εγκαταστάσεις υγείας αγωνίζονται να παρέχουν επαρκή ιατρική περίθαλψη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ηλεκτρικό ιατρικό εξοπλισμό και ψύξη για φάρμακα είναι εντελώς κορεσμένα από τον αυξημένο αριθμό των τραυματιών», υπογραμμίζει η unicef.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν σοβαρά περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Τα περισσότερα από τα συστήματα ύδρευσης δεν λειτουργούν λόγω ζημιών στην υποδομή, έλλειψης καυσίμων ή/και περιορισμών πρόσβασης. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή Υδάτων (PWA), η ικανότητα παραγωγής νερού είναι στο 5 τοις εκατό της κανονικής ημερήσιας παραγωγής. Ως έσχατη λύση, οι άνθρωποι καταναλώνουν υφάλμυρο νερό από γεωργικά πηγάδια, το οποίο είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Η έλλειψη ασφαλούς νερού και η εξάπλωση/υπερχείλιση των λυμάτων μπορεί να προκαλέσει ασθένειες που σχετίζονται με το νερό, επηρεάζοντας επίσης τη σωματική ευεξία των γυναικών και των παιδιών.

Όλες οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας είναι κλειστές για μία εβδομάδα, επηρεάζοντας περισσότερα από 600.000 παιδιά». 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: