Το να ξοδέψεις λίγα παραπάνω χρήματα για να αγοράσεις μια φιάλη ουίσκι είναι μια πολύ καλή επένδυση. Και όπως κάθε καλή επένδυση, χρειάζεται προστασία. Μην πιστέψεις σε καμιά περίπτωση πως το χρυσό «νέκταρ» που έχεις στην κατοχή σου μπορεί απλά να μείνει σε μια γωνιά του μπαρ σου ή του πάγκου της κουζίνας επ’ αόριστον, χωρίς να υποστεί καμιά απολύτως φθορά. Υπάρχουν τρόποι για να αποθηκεύσεις και να διατηρήσεις σωστά το ουίσκι σου. Κι αυτό θα είναι πάντοτε εκεί όταν το χρειαστείς.
Κράτα το μακριά από το φως του ήλιου
Ο νο1 δολοφόνος του ουίσκι είναι οι ηλιαχτίδες. Κι αυτό γιατί το φως του ήλιου δεν καταστρέφει μόνο το χρώμα του αλλά επηρεάζει και τις ενώσεις του ίδιου του ποτού, κάνοντάς το να κοκκινίζει. Σε αντίθεση με την μπύρα που μπαίνει σε σκουρόχρωμα μπουκάλια, το ουίσκι συσκευάζεται συνήθως σε καθαρό γυαλί, κάτι που το καθιστά ευάλωτο στην καταστροφική λάμψη του ήλιου.
Μην το βάλεις στο ψυγείο
Το να διατηρείς οποιοδήποτε ποτό στο ψυγείο, δε σημαίνει πως το καταστρέφεις ολοκληρωτικά, απλά οι γεύσεις του δεν θα είναι πάντοτε οι ίδιες όταν το βάλεις στο ποτήρι σου. Σε αντίθεση με την βότκα που μπορεί να ανταπεξέλθει στην ψύξη, το ουίσκι είναι προτιμότερο να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Οπωσδήποτε όχι κοντά στο φούρνο
Το ουίσκι είναι υγρό και όπως κάθε άλλο από αυτά, θα αρχίσει να εξατμίζεται κάτω από συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, ειδικά αν το έχεις κοντά σε μια πηγή θερμότητας για αρκετούς μήνες. Ένα σφραγισμένο μπουκάλι είναι βέβαια πιο ασφαλές αλλά δεν ισχύει το ίδιο για κάποιο που έχεις ανοίξει.
Κράτα το όρθιο
Το μπουκάλι, μην πάει αλλού ο νους σου. Δεν πρόκειται για κρασί, όπου η επαφή με τον φελλό μπορεί να είναι σημαντική, γι’ αυτό και οι φιάλες αυτού αποθηκεύονται πολύ συχνά ξαπλωμένες οριζόντια. Αν έχεις κλείσει το ουίσκι με φελλό, η συνεχής επαφή του ποτού με αυτόν ενδεχομένως να τον καταστρέψει σε λίγο καιρό. Αντ’ αυτού, γύρνα απλά για λίγα δευτερόλεπτα το μπουκάλι, τόσο όσο να υγρανθεί για λίγο ο φελλός.
Βάλτο σε μικρότερο μπουκάλι ή καράφα
Η τοποθέτηση του κρασιού σε μια καράφα επιτρέπει σε αυτό να «ανοίξει» και να αναδείξει τα αρώματά του, σε συνδυασμό με τον αέρα, ενώ η γεύση του βελτιώνεται. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με το ουίσκι, που δεν είναι και ακριβώς «κολλητοί» με τον αέρα. Σε μια γυάλινη καράφα (ιδανικά μικρότερη από το μέγεθος της κανονικής φιάλης) που κλείνει σχετικά καλά, το οξυγόνο δεν θα μπορέσει να επιδράσει με το ποτό και να διαφοροποιήσει, προς το χειρότερο, τη γεύση του.