Οι κρυμένοι θησαυροί των πάγων – Αποκαλύφθηκε βέλος 1300 ετών και άλλα αντικείμενα

Κοινοποίηση:
oi-krymenoi-thisavroi-ton-pagon-apokalyfthike-velos-1300-eton-kai-alla-antikeimena-1024x572

Οι αρχαιολόγοι έχουν κάνει αρκετές νέες ανακαλύψεις κατά τη διάρκεια μιας μελέτης σε κομμάτια πάγου στο Lendbreen της Νορβηγίας.
Το ‘Secrets Of The Ice‘ είναι ένα πρόγραμμα αρχαιολογίας παγετώνων, αφιερωμένο στη μελέτη των τμημάτων πάγου που περιέχουν διατηρημένα τεχνουργήματα και οργανικά αντικείμενα.

Οι χιονοστιβάδες και τα κομμάτια πάγου μπορούν να διατηρήσουν οργανικά υπολείμματα για παρατεταμένες περιόδους, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν σημαντικά τις χημικές και βιολογικές διεργασίες, σχεδόν σταματώντας την υποβάθμιση όταν οι θερμοκρασίες φθάσουν στο πάγωμα.

Ως μέρος μιας ευρύτερης έρευνας στο Εθνικό Πάρκο Breheimen, που βρίσκεται στις κομητείες Innlandet και Vestland της Νορβηγίας, οι αρχαιολόγοι ερευνούν την περιοχή του Lendbreen.

Το Lendbreen είναι ένας παγετώνας και ορεινό πέρασμα που χρησίμευσε ως σημαντικός εμπορικός δρόμος από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι τον ύστερο Μεσαίωνα. Καθώς ο παγετώνας έχει υποχωρήσει λόγω της κλιματικής αλλαγής, αποκάλυψε μια σειρά από αρχαία τεχνουργήματα που παρέχουν νέες γνώσεις για την ιστορία της ανθρώπινης δραστηριότητας στις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο της Νορβηγίας.

Η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη ενός βέλους 1300 ετών, με διατηρημένο άξονα και σιδερένια αιχμή βέλους. Το μόνο που λείπει είναι οι φλάντζες, αλλά ένα αμυδρό αποτύπωμα εξακολουθεί να είναι ορατό στον άξονα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το βέλος έχει λιώσει μόλις πρόσφατα από τον πάγο και βρέθηκε στην επιφάνεια του πάγου.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πρόσφατα κυνοδόντι ενός αλόγου, που πιθανότατα ανήκει σε ένα από τα άλογα που ταξίδεψαν στο πέρασμα του Lendbreen κατά την Εποχή του Σιδήρου και τη Μεσαιωνική περίοδο. Επιπλέον, ανακάλυψαν ένα διατηρημένο κομμάτι υφάσματος που χρονολογείται από την Εποχή των Βίκινγκς.

Σε άλλη τοποθεσία έρευνας τον Αύγουστο του 2024, η ομάδα ανακάλυψε τρομακτικές σημαίες που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι ελαφιών, καθώς και μια αιχμή βέλους της εποχής των Βίκινγκ στα βουνά Jotunheimen.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αρα πρίν 1300 χρόνια εκεί δεν υπήρχαν πάγοι πράγμα που σημαίνει ότι η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τη σημερινή όπου ο πλανήτης υπερθερμένεται λόγω της κλιματικής “κρίσης” ‘οπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες που μας τρομοκρατούν καθημερινά.

Leave a Response