Οι κύκλοι της Ηλιακής δραστηριότητας και οι επιπτώσεις τους στη Γη

Κοινοποίηση:
ΗΛΙΟΣ

Από μακριά, ο Ήλιος φαίνεται ήρεμος και γαλήνιος, αλλά αν πλησιάσουμε, αποκαλύπτεται ένα χαοτικό σκηνικό γεμάτο ηλιακή δραστηριότητα που οι αστροφυσικοί δεν είχαν αναμένει μέχρι πρόσφατα.

 

Οι ηλιακοί κύκλοι έχουν διάρκεια περίπου 11 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Ήλιος περνά από περιόδους ελάχιστης σε μέγιστη δραστηριότητα. Η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει στη μέση του κύκλου, όταν τα μαγνητικά πεδία του Ήλιου αναστρέφονται. Ο προηγούμενος ηλιακός κύκλος εκτεινόταν από το 2008 έως το 2019, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μέσον του τρέχοντος κύκλου, πλησιάζοντας σε μια περίοδο μέγιστης μαγνητικής δραστηριότητας.

Η ένταση της ηλιακής δραστηριότητας έχει αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια που εμποδίζει την ενέργεια να φτάσει στην επιφάνεια του Ήλιου. Αυτή η διαδικασία οδηγεί στη δημιουργία ψυχρότερων περιοχών στην επιφάνεια του Ήλιου, γνωστών ως ηλιακές κηλίδες. Οι επιστήμονες παρακολουθούν αυτές τις κηλίδες προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά του Ήλιου και τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί ιστορικά υψηλά επίπεδα αυτών των κηλίδων.

ήλιο ηλιακή δραστηριότητα

Η δραστηριότητα αυτή έχει ενταθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια που πνίγει την ενέργεια βαθιά μέσα στον Ήλιο, εμποδίζοντάς την να φτάσει στην επιφάνεια. Αυτό δημιουργεί ψυχρότερα σημεία στην ηλιακή επιφάνεια, γνωστά ως ηλιακές κηλίδες. Οι επιστήμονες παρακολουθούν αυτές τις κηλίδες για να κατανοήσουν τη δραστηριότητα του Ήλιου, και τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί ιστορικά υψηλά νούμερα.

Η παρακολούθηση αυτών των κηλίδων είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις και τεράστιες εκρήξεις γνωστές ως εκτινάξεις στεμματικού υλικού, που μπορεί να προκαλέσουν διακοπές ραδιοσυχνοτήτων, διακοπές ρεύματος, και διαταραχές στη δορυφορική πλοήγηση.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες που προκαλούνται από αυτές τις εκρήξεις μπορεί να δημιουργήσουν εντυπωσιακά φαινόμενα όπως το βόρειο και το νότιο σέλας, αλλά και προβλήματα, όπως διακοπές ραδιοσημάτων και πτώση δορυφόρων από την τροχιά τους, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο του 2022 με 38 δορυφόρους της Starlink.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να φτάσει στο απόγειό της, που αναμένεται να συμβεί στο δεύτερο μισό του 2025.

 

Τεράστιες οι επιπτώσεις του 11ετούς ηλιακού μέγιστου στη Γη

Αν και αυτό το ηλιακό μέγιστο φαίνεται να είναι ισχυρότερο από ό,τι προβλεπόταν αρχικά, παραμένει σχετικά μέτριο σε ιστορικό πλαίσιο. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του θα είναι πιο αισθητές λόγω της αυξανόμενης εξάρτησής μας από τη δορυφορική τεχνολογία.

 

Με πληροφορίες από: techmaniacs.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: