Της επιτρέπουν την έξοδο, δεν της δίνουν διαβατήριο! Δεν την αφήνουν να επισκεφτεί τον 19χρονο γιο της που σπουδάζει στη Φλόριντα των ΗΠΑ λόγω εμπλοκής του ονόματός της στο κύκλωμα που έσπρωχνε ναρκωτικά στην κοσμική Αθήνα – Η δίκη για την υπόθεση αυτή θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου με 27 κατηγορούμενους
Σε νέες δικαστικές περιπέτειες μπήκε η Νατάσα Λιακουνάκου, σύζυγος του άλλοτε πανίσχυρου επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, προκειμένου αυτή τη φορά να καταφέρει να εκδώσει διαβατήριο και να ταξιδέψει μέχρι το Μαϊάμι. Η ίδια υπέβαλε σχετικό αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο αυτό δεν έγινε δεκτό λόγω της κακουργηματικής κατηγορίας που αντιμετωπίζει για την υπόθεση με το κύκλωμα που έσπρωχνε ναρκωτικά στην κοσμική Αθήνα.
Μετά την άρνηση της ΕΛ.ΑΣ. να προβεί στην έκδοση διαβατηρίου και λίγο πριν από τη δίκη της στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών για την κακουργηματική κατηγορία της διακίνησης και αγοράς ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση, η κυρία Λιακουνάκου ή Αναστασία Κατσαρού προσέφυγε μέσω των δικηγόρων της στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Με σχετική αίτηση που κατέθεσε ζητεί από τους ανώτατους δικαστές να ακυρώσουν την άρνηση της ΕΛ.ΑΣ. να της εκδώσει διαβατήριο, επισημαίνοντας πως το εν λόγω ταξιδιωτικό έγγραφο είναι απαραίτητο για εκείνη προκειμένου να ταξιδέψει στο Μαϊάμι για να επισκεφθεί τον 19χρονο γιο της που σπουδάζει εκεί.
Η δίκη
Η κυρία Λιακουνάκου, ωστόσο, στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να δικαστεί (μετά από δύο διακοπές της δίκης) μαζί με 26 ακόμη πρόσωπα -ανάμεσά τους και πολλοί επώνυμοι ηθοποιοί, παρουσιαστές κ.ά.- για το κακουργηματικό αδίκημα της διακίνησης και αγοράς ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση. Η υπόθεση αφορά σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών με έδρα γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου, ενώ η παραπομπή των 27 κατηγορουμένων σε δίκη έγινε με κλητήριο θέσπισμα 220 σελίδων.
Στο δικαστικό έγγραφο περιγράφονται αναλυτικά η δράση και οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι προκειμένου μεταξύ άλλων να… προφυλαχθούν όσο γίνεται τα ονόματα των επώνυμων πελατών του κυκλώματος, οι οποίοι συχνά επισκέπτονταν το ρεστοράν του Κολωνακίου για να ικανοποιήσουν το πάθος τους για τα ναρκωτικά.
«Στην Αθήνα, κατά τους παρακάτω αναφερόμενους χρόνους, έκαστος με μία ή περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος χωρίς να είναι τοξικομανείς, δηλαδή πρόσωπα που έχουν αποκτήσει την έξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και αδυνατούν να την αποβάλουν με τις δικές τους δυνάμεις, διέπραξαν το έγκλημα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με τη μορφή αγοράς από άλλα πρόσωπα απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους κατά τα κατωτέρω ειδικότερα αναφερόμενα, πράξη με την οποία συντελείται κυκλοφορία ναρκωτικών ουσιών», αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα για τους επώνυμους κατηγορούμενους της υπόθεσης.
Μάλιστα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και οι τηλεφωνικές συνομιλίες των κατηγορουμένων, με κάποιους από αυτούς να ακούγονται να… εκλιπαρούν για ένα γραμμάριο κοκαΐνης. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι κατηγορούμενοι είτε αρνούνται την κατηγορία και δηλώνουν απλώς πελάτες του εστιατορίου, είτε μιλούν για περιστασιακή χρήση ναρκωτικών ουσιών λόγω κάποιων δυσκολιών που αντιμετώπισαν. Οπως και να ’χει, η δίκη για την υπόθεση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με το δικαστήριο να είναι το μόνο αρμόδιο να αποφανθεί.
Το διαβατήριο
Εξαιτίας του ότι αυτή η υπόθεση εκκρεμεί σε ποινικό δικαστήριο, η ΕΛ.ΑΣ. δεν εκδίδει διαβατήριο στην κυρία Λιακουνάκου και γι’ αυτό τον λόγο εκείνη προσέφυγε στο ΣτΕ. Για την ίδια υπόθεση μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών τής είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Στη συνέχεια, όμως, μετά από αίτησή της το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών (26.6.2018) διέταξε την άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου που της είχε επιβληθεί.
Κατόπιν τούτων η κυρία Λιακουνάκου επιχείρησε να εκδώσει διαβατήριο, αλλά η αρμόδια διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. την ενημέρωσε ότι λόγω της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί σε βάρος της δεν μπορεί να της χορηγηθεί.
Κατά της άρνησης αυτής άσκησε προσφυγή, αλλά ο προϊστάμενος ασφαλείας της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Σεπτεμβρίου απέρριψε την προσφυγή με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να της χορηγηθεί διαβατήριο όσο διαρκεί η κακουργηματική εκκρεμοδικία της.
Ετσι, μέσω των δικηγόρων της η κυρία Λιακουνάκου προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και παράνομη η άρνηση της ΕΛ.ΑΣ. να της χορηγήσει διαβατήριο μετά την άρση του περιοριστικού όρου απαγόρευσης εξόδου της από τη χώρα.
Πλέον της νομικής επιχειρηματολογίας, η κυρία Λιακουνάκου υπογραμμίζει ότι στερείται του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης, δηλαδή να ταξιδέψει εκτός Ευρώπης (στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να πάει με την αστυνομική της ταυτότητα).
Επιπλέον, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί κοντά στον 19χρονο γιο της που σπουδάζει στις ΗΠΑ. Οπως αναφέρει στην αίτησή της προς το ΣτΕ, ο γιος της βρέθηκε για πρώτη φορά μακριά από την οικογένειά του σε ένα χαώδες μέρος, διακατεχόμενος από το άγχος των σπουδών, διανύοντας μια στρεσογόνο περίοδο προσαρμογής στη νέα του ζωή χωρίς να μπορεί να έχει κοντά του τους γονείς του για να του προσφέρουν ψυχική βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη περίοδο προσαρμογής του.
Τέλος, η κυρία Λιακουνάκου υπογραμμίζει στην αίτησή της ότι η άρνηση χορήγησης διαβατηρίου παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την προσωπική ελευθερία και προστατεύουν την οικογένεια, αλλά και τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Δεν θα πάθει τίποτα το παλικάρι, εξάλλου μπορεί να πάρει λίγη σκόνη να του φύγει το άγχος, αν ρωτήσει τη μαμά του θα του δώσει κάποιες οδηγίες!!!