Ένα ξεφύσημα ανακούφισης βγήκε από το στόμα της Ιωάννας όταν για πρώτη φορά, μετά από 84 ημέρες, το αυτοκίνητο της οικογένειας πάρκαρε έξω από την οικία της στο Μοσχάτο. Γέλια, χαρούμενες φωνές και γνώριμες φιγούρες, εκείνες των φίλων της και των οικείων της συνέθεταν το χθεσινό σκηνικό, όταν η Ιωάννα βγήκε από το Θριάσιο.
Τα πολύ δύσκολα 7 χειρουργεία στα οποία υπεβλήθη μέσα σε τρεις μήνες είχαν φθάσει στο τέλος τους και πλέον η ζωή της συνεχίζεται. Δεν ήταν λίγα τα 84 μερόνυχτα που πέρασε στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Θριάσιου. Οι ώρες περνούσαν αργά και βασανιστικά. Τέτοιες μέρες η Ιωάννα βρισκόταν ήδη σε καλοκαιρινές διακοπές σε κάποιο μέρος της Ελλάδας, αφού πρώτα είχε περάσει από τη γενέτειρά της για να συναντηθεί με τους αγαπημένους της γονείς και τον μονάκριβο αδερφό της.
Ήταν 20 Μαΐου όταν δέχθηκε την επίθεση από την 35χρονη Έφη, η οποία βρίσκεται προφυλακισμένη, κατηγορούμενη, για την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της. Από εκείνο το πρωινό της Τετάρτης μέχρι και χθες η Ιωάννα ήρθε αντιμέτωπη με τα όρια του εαυτού της. Πόνος, γάζες, χειρουργεία και η μυρωδιά του νοσοκομείου, ήταν τα στοιχεία που συνέθεταν την καθημερινότητα της 34χρονης. Τα πρώτα 24ωρα τα είχε περάσει σε ιδιωτική κλινική, εκεί που μεταφέρθηκε μετά την επίθεση. Δεν μιλούσε, ενώ ο πόνος ήταν αφόρητος. Μετά από δύο ημέρες μεταφέρθηκε στο Θριάσιο. Έγινε το προσωρινό της σπίτι. Σιγά σιγά και με βοήθεια, άρχισε να μιλά. Δεν θυμόταν το πρόσωπο που της επιτέθηκε, ενώ οι πρώτες ερωτήσεις αφορούσαν την αποκατάστασή της. Και πάντα ένα πελώριο γιατί. Ένα Γιατί, που ακόμη και σήμερα δεν έχει απαντηθεί, μιας και η κατηγορούμενη για την επίθεση κρατά το στόμα της ερμητικά κλειστό.
Στο πλευρό της ακούνητος φρουρός η μητέρα της, αλλά και ο φύλακας άγγελός της η διευθύντρια του ιατρικού τμήματος Μαρία Καλοφώνου που με την ομάδα της στάθηκε και εκείνη σαν μάνα απέναντι στην Ιωάννα. Και φυσικά όλοι οι γιατροί, ψυχολόγοι, οφθαλμίατροι, αναισθησιολόγοι, νοσηλεύτριες, που προσπάθησαν αυτές τις 84 ημέρες να κάνουν όσο πιο εύκολη γινόταν την καθημερινότητά της.
Όσο ο καιρός περνούσε τόσο η Ιωάννα συμβιβαζόταν με την ιδέα ενός νέου προσώπου. «Δεν θα είσαι όπως πριν, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Είσαι παιδί δικό μας πια» της έλεγαν γιατροί και νοσηλευτές γεμίζοντάς την με αυτοπεποίθηση. Από πάντα η Ιωάννα ήταν ένας δυνατός χαρακτήρας, πράγμα που το αποδείκνυε κάθε φορά που η αγαπημένη της μητέρα «έσπαγε» από το χρόνο μέσα στο νοσοκομείο, αλλά και από την σκληρή πραγματικότητα της αλλαγής στο πρόσωπο του αγαπημένου της παιδιού. Που τόσο θαύμαζε και περηφανευόταν γιατί η Ιωάννα ήταν μια ανεξάρτητη πανέμορφη γυναίκα, που στηριζόταν στον εαυτό της. Ο χρόνος όμως, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, είναι ο καλύτερος γιατρός. Και το πλήρωμά του έφθασε μόλις η Ιωάννα συμπλήρωσε σχεδόν 84 ημέρες στο Θριάσιο.
Η Iωάννα πραγματοποίησε 7 μεγάλα χειρουργεία, τα οποία αφορούσαν την αφαίρεση της επιφάνειας που είχε καεί από τη χημική ουσία και την κάλυψή της με υγιή ιστό. Η ιατρική διαδικασία ήταν σταδιακή ώστε να επιτευχθεί ένα καλό υπόβαθρο για καλύτερη αισθητική αποκατάσταση. Η Ιωάννα ενημερωνόταν καθημερινά από τους γιατρούς για την πορεία των χειρουργείων. Ήθελε να ξέρει τα πάντα, κάθε λεπτομέρεια. Ο δυνατός της χαρακτήρας και ο υγιής οργανισμός της βοήθησαν αρκετά σε αυτά τα πολύωρα χειρουργεία.
Όταν έβγαινε από την αίθουσα πήγαινε στο δωμάτιό της όπου εκεί την περίμενε πάντα η μητέρα της, ενώ και ο πατέρας της με τον αδερφό της πηγαινοέρχονταν στην Αθήνα για να την δουν. Παρά την κατάστασή της έδινε κουράγιο ακόμη και στη μητέρα της, ενώ οι συζητήσεις με τον ψυχολόγο αλλά και με την κα Καλοφώνου, της έδιναν δύναμη για τη συνέχεια. Μέχρι και πρόσφατα δεν είχε δει το πρόσωπό της. Ήταν κάτι που είχε αποφασίσει με τη γιατρό της. Δεν υπήρχε και λόγος για κάτι τέτοιο. Ήθελε να το δει όταν εκείνη θα ήταν έτοιμη.
Και η ώρα αυτή έφτασε, λίγο πριν περάσει την πόρτα του Θριασίου για το σπίτι της. Εκεί που τώρα ξεκινάει ένας ακόμη κύκλος για την αποκατάσταση. Πλέον η Ιωάννα θα περιποιείται το πρόσωπό της βάζοντας αλοιφές στο νέο δέρμα που έχει ενώ θα κάνει και κάποιες θεραπείες. Ενώ θα ακολουθήσουν και κάποια άλλα μικρότερα χειρουργεία, διορθωτικά, όπως είχε επισημάνει στο protothema.gr η κυρία Καλοφώνου.
Αλους ασθενείς δεν είχε το νοσοκομείο;;; Εαν είχε όλοι αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν γιατί τους παραμέλησαν