Οι «σκιές» για τον αντιδήμαρχο που μπαίνει στο «κάδρο» για τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία

Κοινοποίηση:
kljlkjkl

Στο μικροσκόπιο των έμπειρων στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής έχει μπει αντιδήμαρχος και αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας σε Δήμο της Κορινθίας, στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα και προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων.

Ο αντιδήμαρχος, ο οποίος έχει μακρά πορεία στην αυτοδιοίκηση, έχει παραδεχτεί ότι κάπνιζε τα μελίσσια του και γι’ αυτό του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ. Ωστόσο, φέρεται αρχικά και για περίπου δύο ημέρες να αρνείτο ότι έχει προχωρήσει σε θερμές εργασίες. Στις Αρχές ωστόσο έφτασε η πληροφορία ότι λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς το είχε εκμυστηρευτεί σε μάρτυρα και έτσι ύστερα από μεθοδική εξέτασή του από τα στελέχη της ΔΑΕΕ το ομολόγησε.

Την ώρα που κάπνιζε τα μελίσσια του επικρατούσε άπνοια, ωστόσο, από την αυτοψία της Πυροσβεστικής στο χώρο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, παρότι αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυψέλες ήταν κοντά σε δέντρα, δεν υπήρχε το απαιτούμενο νερό σε κοντινή απόσταση (για περίπτωση ανάγκης) και δεν είχε γίνει η απαραίτητη αποψίλωση στον ευρύτερο χώρο.

Το βασικό ερώτημα -που αποτελεί αντικείμενο έρευνας από εδώ και πέρα για την Πυροσβεστική- είναι εάν ο αντιδήμαρχος σχετίζεται με την έναρξη της πυρκαγιάς. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, μέχρι στιγμής δεν είναι κατηγορούμενος αλλά ύποπτος.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε απόσταση 180 μέτρων από το σημείο όπου κάπνιζε τα μελίσσια του. Ο ίδιος ήταν αυτός που ενημέρωσε την Πυροσβεστική για την εκδήλωση της φωτιάς, περίπου στις 10.50 το πρωί της Κυριακής (29 Σεπτεμβρίου). Φέρεται ωστόσο να μην έκατσε στη συνέχεια στο σημείο αλλά να πήρε το όχημά του και να έφυγε (γεγονός που προκάλεσε εντύπωση). Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι λίγα λεπτά πριν την εκδήλωση της φωτιάς πέρασε από το σημείο έναρξης με το όχημά του, αναφέροντας όμως ότι δεν είχε καμία σχέση με την πυρκαγιά.

Τα στελέχη της ΔΑΕΕ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο των αντιδήμαρχο για τους παρακάτω λόγους: Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει παρουσία άλλου ατόμου ή άλλου οχήματος στο χώρο. Επίσης, στο σημείο δεν υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ ή άλλα ηλεκτροφόρα καλώδια, ενώ κατά την αυτοψία δεν βρέθηκαν στοιχεία που να δείχνουν εμπρησμό.

Οι ερευνητές συλλέγουν ακόμα υλικό στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν τη μεγάλη φωτιά και έχουν ήδη ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τον αντιδήμαρχο. Το πιθανότερο μάλιστα είναι να κληθεί κάποια στιγμή εκ νέου για συμπληρωματική κατάθεση. Αφού οι ερευνητές ολοκληρώσουν την προανάκριση θα παραδώσουν το υλικό στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος εν τέλει θα κρίνει εάν ο αντιδήμαρχος θα καταστεί κατηγορούμενος ή όχι. Τονίζεται πάντως ότι πολλές φορές ο εμπρησμός από αμέλεια είναι δυσεξιχνίαστο αδίκημα.

Τι υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος

Ο αντιδήμαρχος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την εκδήλωση της μεγάλης φωτιάς και ότι ήταν ο άνθρωπος που ενημέρωσε τις Αρχές για την έναρξή της, προκειμένου να λάβει χώρα η άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων.

Ως προς το πρόστιμο που του επιβλήθηκε γιατί κάπνισε τα μελίσσια του φέρεται να διατείνεται ότι στο Ξυλόκαστρο υπήρχε την ημέρα εκείνη κατηγορία κινδύνου 3 και όχι κατηγορία κινδύνου 4, όπως ήταν στην Κόρινθο. Έτσι, θα υποστηρίξει ότι επιτρεπόταν να καπνίσει τα μελίσσια του λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Θεωρεί δηλαδή ότι αδίκως του επιβλήθηκε το πρόστιμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response