Οι συμμορίες των gangsters τρομοκρατούν τη Σουηδία, άλλοτε χώρα πρότυπο – Συναγερμός στη Σκανδιναβία

Κοινοποίηση:
a06f68fc55e4de8e40cef6b5b02cef61_XL

Η έξαρση της εγκληματικότητας στη Σουηδία, άλλοτε χώρα – πρότυπο ασφάλειας, έχει προκαλέσει συναγερμό στις γειτονικές της χώρες.
Οι συμμορίες έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κλιμακώνοντας την πίεση στην κυβέρνηση.
Όπως μεταδίδει το Politico, ο Christer Nersund βρισκόταν στο σπίτι του δίπλα στη λίμνη, στην άκρη της νορβηγικής πόλης Moss ένα βράδυ του περασμένου χειμώνα όταν άκουσε τους πυροβολισμούς.
Ο Nersund, ένας 38χρονος διευθυντής διαφημίσεων, νόμιζε αρχικά ότι επρόκειτο για αυτοκινητιστικό ατύχημα.
Αλλά καθώς είδε τα οχήματα έκτακτης ανάγκης να τρέχουν προς ένα κοντινό αθλητικό κέντρο και πάρκο, συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για κάτι πιο σοβαρό.
Στην απέναντι πλευρά του νερού,
Σουηδοί γκάνγκστερ είχαν εντοπίσει έναν αντίπαλο και προσπάθησαν να τον σκοτώσουν, σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας.
Καθώς τα παιδιά έπαιζαν χάντμπολ λίγα μέτρα πιο πέρα, ο άνδρας αφέθηκε να αιμορραγεί στο χιόνι.
Μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο και τελικά επέζησε.
Τρεις άνδρες συνελήφθησαν έκτοτε στη Σουηδία σε σχέση με την επίθεση και εκδόθηκαν στη Νορβηγία, όπου παραμένουν υπό κράτηση.
«Δεν φοβάμαι εύκολα», δήλωσε ο Nersund.
«Αλλά αυτό που συνέβη εκείνο το βράδυ ταρακούνησε τους ανθρώπους εδώ».

Τεράστια πολιτική πρόκληση

Το έγκλημα των συμμοριών είναι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η σουηδική κυβέρνηση.
Περίπου 195 πυροβολισμοί και 72 βομβιστικές επιθέσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 30 ανθρώπους μόνο φέτος και έχουν υπονομεύσει το αίσθημα ασφάλειας των Σουηδών πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι πυροβολισμοί στο Μος ήταν ένα πρώιμο σημάδι ότι η εσωτερική κρίση της Σουηδίας διαχέεται στα γειτονικά κράτη.
Στη Νορβηγία, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Sylvi Listhaug κάλεσε τη χώρα της να επαγρυπνήσει απέναντι σε μια διολίσθηση προς αυτό που αποκάλεσε «σουηδικές συνθήκες».

Ανησυχία στη Σκανδιναβία

Η νορβηγική αστυνομία υποψιάζεται ότι μια βομβιστική επίθεση στην κοντινή πόλη Drøbak ήταν επίσης έργο μελών σουηδικής συμμορίας.
Πιστεύουν ότι οι σουηδικές συμμορίες ναρκωτικών δρουν πλέον και στις 12 αστυνομικές περιφέρειες της Νορβηγίας, αφού πρόσφατα επέκτειναν τις επιχειρήσεις τους.
Εν τω μεταξύ, μια αυξανόμενη ροή Σουηδών εγκληματιών στη γειτονική Δανία έχει αναφερθεί από τις δανικές αρχές, οι οποίες σημειώνουν ότι πολλοί από τους νεοσύλλεκτους είναι πολύ νέοι.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η δανική αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε δύο Σουηδούς εφήβους για απόπειρα δολοφονίας, λέγοντας ότι είχαν προσληφθεί από συνεργαζόμενες σουηδικές και δανικές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.
Η αστυνομία δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται περίπου 25 παρόμοιες υποθέσεις.

Στρατολογούν παιδιά – Κατέρρευσε το αίσθημα ασφάλειας

«Τα παιδιά στρατιώτες στρατολογούνται από συμμορίες για να επιτίθενται η μία στην άλλη», δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Peter Hummelgaard.
«Τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Øresund;» είπε, αναφερόμενος στο στενό που χωρίζει τη Δανία από τη Σουηδία.
Το να τον καλούν οι Σκανδιναβοί γείτονες είναι μια σοκαριστική και ταπεινωτική εξέλιξη για τη Σουηδία, μια χώρα που επί μακρόν θεωρούνταν ευρωπαϊκό προπύργιο κοινωνικής σταθερότητας. Η κατάσταση ασφαλείας της Σουηδίας κινδυνεύει να υπονομεύσει τη φήμη της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, λένε οι παρατηρητές.
«Αυτό είναι ντροπιαστικό για τη Σουηδία και φαίνεται τρομερό», δήλωσε ο Fredrik Furtenbach, πολιτικός σχολιαστής του σουηδικού εθνικού ραδιοφώνου SR, μόλις τον περασμένο Αύγουστο.
Ο Δανός Hummelgaard κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης της Σουηδίας Gunnar Strömmer στην Κοπεγχάγη για έκτακτες συνομιλίες σχετικά με το θέμα στα τέλη Αυγούστου.
Μετά τη συνάντηση, ο Strömmer αναγνώρισε τη βασιμότητα των ανησυχιών σχετικά με τη σουηδική εγκληματικότητα των συμμοριών που επηρεάζει τους γείτονές της, καθώς και το πώς η Σουηδία πρέπει να κάνει περισσότερα για να σταματήσει το πρόβλημα στην πηγή του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response