Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει την είσοδο των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια νέα εποχή, στο τέλος της έκτακτης συνόδου για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.
Η σύνοδος συγκέντρωσε ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, με σκοπό να διαμορφώσουν μια ενιαία απάντηση για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου και να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη διπλωματική δραστηριότητα της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την Ουκρανία.
Οι διατλαντικές σχέσεις βρίσκονται σε περίοδο προκλήσεων, καθώς οι πολιτικές του πρώην προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν ανησυχία στους Ευρωπαίους, οι οποίοι φοβούνται ότι θα αποκλειστούν από διαδικασίες που αφορούν κυρίως τα δικά τους συμφέροντα.
“Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή συνειδητοποιούν ότι η διατλαντική σχέση, η Βορειοατλαντική Συμμαχία και η φιλία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εισήλθαν σε μια νέα φάση. Όλοι το διαπιστώνουμε αυτό”, δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους.
Όπως τόνισε, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση διαπιστώνουν επίσης “ότι ήρθε η ώρα για μια πολύ πιο σημαντική ευρωπαϊκή ικανότητα αυτοάμυνας”.
“Υπήρξε συμφωνία, ομόφωνα, για το γεγονός ότι μια αύξηση, και μια σαφής αύξηση των αμυντικών δαπανών, είναι απολύτως απαραίτητη, και ότι δεν υπάρχει λόγος να θυμώνουμε όταν ένας Αμερικανός σύμμαχος λέει να ξοδέψουμε περισσότερα, να είμαστε πιο δυνατοί, να είμαστε πιο ανθεκτικοί. Οι δηλώσεις αυτές δικαιολογούνται απολύτως από τα γεγονότα”, υπογράμμισε ο Τουσκ.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι υπάρχει “μια πολύ σημαντική επιβεβαίωση, ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον ως υπερβολικές δαπάνες, επομένως δεν θα κινδυνεύουμε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και όλες τις δυσάρεστες συνέπειές της“.
ΑΠΕ-ΜΠΕ