Οι τελευταίες μέρες του Κερτ Κομπέιν

Κοινοποίηση:
27-xronia-apo-ton-thanato-tou-kurt-cobain

Μια μέρα σαν σήμερα ο frontman των Νirvana έβαλε τέλος στη ζωή του. Ένας άνθρωπος που δεν άντεχε να είναι σταρ

Ήταν 8 Απριλίου 1994, λίγο πριν τις εννέα το πρωί, όταν ο πτώμα του Κερτ Κομπέιν βρέθηκε μέσα σε ένα μικρό θερμοκήπιο που είχε στο σπίτι του στο Σιάτλ. Στο στήθος του βρισκόταν η καραμπίνα με την οποία ο 27χρονος frontman των Nirvana έβαλε τέλος στη ζωή του. Τον αναζητούσαν για έξι μέρες πριν ανακαλύψουν την τραγική μοίρα του.

Το πτώμα βρήκε έναν ηλεκτρολόγος που είχε πάει στο σπίτι για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Παρότι η οικογένεια του, η αστυνομία και ένα ιδιωτικός ερευνητής έψαχναν τα ίχνη του έπρεπε να περάσουν περίπου τρεις μέρες από τη στιγμή που τράβηξε τη σκανδάλη για να τον εντοπίσουν. Ο ιατροδικαστής τόνισε ότι ο Κομπέιν είχε αυτοκτονήσει στις 5 Απριλίου. Στο αίμα του βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ηρωίνη και ίχνη από χάπια Valium. Η ταυτότητα του επιβεβαιώθηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

O τραγουδιστής Μαρκ Λάνεγκαν ήταν από τους πιο κοντινούς φίλους του Κομπέιν. «Δεν με είχε πάρει τηλέφωνο για περίπου μια εβδομάδα. Δεν είχε πάρει και άλλους φίλους του. Ούτε καν την οικογένεια του. Κανέναν. Τον έψαχνα για περίπου μια εβδομάδα πριν τον βρουν. Είχα αυτό το προαίσθημα ότι κάτι πολύ άσχημο έχει συμβεί» τονίζει.

Για μεγάλο διάστημα ο Κομπέιν αντιμετώπιζε κατάθλιψη και έκανε… μαζική χρήση ναρκωτικών. Κάποιοι προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν, κάποιοι άλλοι εκμεταλλεύονταν την κατάσταση.

Τον Μάρτιο του 1994 ήταν φανερό πλέον πώς η κατάσταση είχε ξεφύγει. Μετά και την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας στη Ρώμη και την επιστροφή στο Σιάτλ όσοι ήταν κοντά είχαν πλέον πειστεί ότι χρειάζονται δραστικά μέτρα για να σωθεί.

«Ο Κερτ είχε τρελαθεί» λέει η Τζάνετ Μπίλιγκ, μάνατζερ της μπάντας της Κόρτνεϊ Λοβ. Όπως είχε αποκαλύψει η ίδια η σύζυγος του Κομπέιν η σχέση του πλέον με τα άλλα μέλη των Nirvana ήταν πολύ κακή. «Το μισώ. Δεν μπορώ να παίζω μαζί τους άλλο» της είχε πει και είχε εκμυστηρευτεί πως πλέον θέλει να δουλέψει μόνο με τον Μάικλ Στάιπ των R.E.M.

«Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες εβδομάδες μιλούσα πολύ με τον Κερτ. Ετοιμάζαμε ένα μουσικό πρότζεκτ αλλά δεν προλάβαμε να ηχογραφήσουμε κάτι» θα αποκαλύψει ο ίδιος ο Στάιπ.

Στις 18 Μαρτίου 1994 η Λοβ κάλεσε την αστυνομία. Τους είπε ότι ο σύζυγος της έχει κλειδωθεί σε ένα δωμάτιο με ένα 38άρι πιστόλι και σκοπεύει να αυτοκτονήσει. Οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι και κατέσχεσαν τρία όπλα και ένα μεγάλο μπουκάλι γεμάτο χάπια. Ο Κομπέιν τους είπε ότι δεν σκόπευε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Η Λοβ σε συνεργασία με μέλη της οικογένειας του τραγουδιστή αλλά και τον μάνατζερ αναζήτησαν βοήθεια. Απευθύνθηκαν σε ένα κέντρο υγείας για άτομα με εξαρτήσεις και ψυχολογικά προβλήματα. «Μου τηλεφώνησαν και με ρώτησαν τι μπορεί να γίνει. Βρισκόταν στο Σιάτλ και έκανε χρήση. Ήταν σε απόλυτη άρνηση. Η κατάσταση ήταν χαοτική και φοβούνταν για τη ζωή του» αναφέρει ο διευθυντής του κέντρου Στίβεν Τσάτοφ.

Ξεκίνησε να μιλάει με συγγενείς και φίλους του Κομπέιν για να προετοιμάσει την εισαγωγή του στο κέντρο. Όμως κάποιος ενημέρωσε τον τραγουδιστή και όλα σταμάτησαν.

Εν τω μεταξύ ο Ρόντι Μπότουμ, μέλος των Faith No More και φίλος του Κομπέιν ταξίδεψε από το Σαν Φρανσίσκο στο Σιάτλ για να τον δει. «Αγαπούσα πραγματικά τον Κερτ. Τα πηγαίναμε πολύ καλά και ήθελα να είμαι δίπλα του ως φίλος» τονίζει.

Στις 25 Μαρτίου περίπου δέκα φίλοι του Κομπέιν, μεταξύ τους και τα μέλη των Nirvana Κριστ Νοβοσέλικ και Πατ Σμίαρ, συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του τραγουδιστή στο Σιάτλ για να συζητήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν πώς θα παρέμβουν (Ο Νοβοσέλικ είχε μάλιστα ήδη έναν τετ α τετ με τον Κομπέιν).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Λοβ απείλησε τον τραγουδιστή με χωρισμό και τα μέλη της μπάντας του είπαν ότι θα φύγουν αν δεν μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης. Η συζήτηση επαναλήφθηκε και την επόμενη μέρα και όσοι ήταν παρόντες μιλάνε για στιγμές μεγάλης έντασης. Τελικά ο Κομπέιν αποσύρθηκε στο υπόγειο με τον Σμίαρ για να παίξουν μουσική και να προβάρουν νέο υλικό.

Η Λοβ ήλπιζε ότι θα πείσει τον Κομπέιν να πετάξει μαζί της στο Λος Άντζελες ώστε να κάνει εισαγωγή στο κέντρο απεξάρτησης. Τελικά έφυγε μόνη της και την επόμενη μέρα την ακολούθησε και η κόρη του ζευγαριού Φράνσις Μπιν με την νταντά της.

«Μετανιώνω που άφησα τον Κερτ μόνο του. Τα περί σκληρής αγάπης που θα οδηγήσουν σε συνειδητοποίηση είναι τελικά βλακείες. Δεν δουλεύουν» θα πει μετά τον θάνατο του Κομπέιν.

Στις 30 Μαρτίου ο τραγουδιστής πήγε στο διαμέρισμα του φίλου του Ντίλαν Κάρλσον και του είπε ότι έπρεπε να βρει ένα όπλο. Υποστήριξε πως συχνά εισέβαλαν στον χώρο γύρω από το σπίτι του και χρειαζόταν προστασία. «Φαινόταν νορμάλ όταν μιλούσαμε. Άλλωστε του είχα δώσει όπλα ξανά. Αυτή τη φορά δεν ήθελε να αγοράσει ένα ο ίδιος γιατί φοβόταν ότι θα το κατάσχει η αστυνομία. Του είχαν ήδη πάρει όλα τα όπλα» λέει ο Κάρλσον.

Μαζί πήγαν στο οπλοπωλείο «Stan’s» και αγόρασαν μια καραμπίνα Remington και ένα κουτί σφαίρες. «Μου έδωσε τα λεφτά και τα πλήρωσα εγώ, ήταν περίπου 300 δολάρια. Μου είπε ότι θα πήγαινε στο Λος Άντζελες. Μου φάνηκε περίεργο που αγόρασε μια καραμπίνα λίγο πριν φύγει. Προσφέρθηκα λοιπόν να την κρατήσω μέχρι να γυρίσει. Αρνήθηκε» θυμάται ο Κάρλσον.

Ο Κομπέιν πήρε το όπλο, το άφησε στο σπίτι του και πήγε στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψει στο Λος Άντζελες. Εκεί τον περίμενε ο Σμίαρ και ένας οδηγός. Τον μετέφεραν στον κέντρο απεξάρτησης Exodus.

Ο Κομπέιν έμεινε εκεί για δύο ημέρες. Την 1η Απριλίου πήρε τηλέφωνο την Κόρτνεϊ Λοβ. «Κόρτνεϊ ό,τι και να συμβεί θέλω να ξέρεις ότι έφτιαξα έναν πολύ ωραίο δίσκο» της είπε. Όταν τον ρώτησε τι εννοεί της απάντησε: «Απλά να θυμάσαι πώς ό,τι και να γίνει σε αγαπάω». Ήταν η τελευταία φορά που μίλησαν.

Στην κλινική ο Κομπέιν έδειχνε να είναι σε καλή κατάσταση. Το απόγευμα της 1ης Απριλίου δέχθηκε μάλιστα και έναν επισκέπτη ο οποίος θυμάται: «Ήμουν έτοιμος να δω κάποιον σε τραγική κατάσταση. Όμως έδειχνε να είναι πολύ καλά. Τελικά έφυγε από το κέντρο μια ώρα μετά» θυμάται.

Ήταν 19:55 όταν ο Κομπέιν είπε στον προσωπικό του Κέντρου ότι βγει στον κήπο για να κάνει ένα τσιγάρο. Τελικά πήδηξε τον δίμετρο εξωτερικό τοίχο και έφυγε.

Την επόμενη μέρα η Κόρτνεϊ Λοβ ακύρωσε τις όλες κάρτες του και προσέλαβε έναν ιδιωτικό ερευνητή να τον εντοπίσει. Ο Κομπέιν βρισκόταν ήδη πίσω στο Σιάτλ. «Είχα μιλήσει με την Κάλι, μια από τις νταντάδες της Φράνσις Μπιν και μου είπε ότι είδε τον Κερτ στις 2 Απριλίου. Εγώ δεν κατάφερα να τον πετύχω» λέει ο Κάρλσον. Στις 2 Απριλίου ένας ταξιτζής πηγαίνει τον Κομπέιν σε ένα οπλοπωλείο όπου αγοράζει σφαίρες.

Στις 4 Απριλίου 1994 η μητέρα του Κερτ, Γουέντι Ο’Κόνορ πήγε στην αστυνομία και κατέθεσε επίσημα αίτημα για ανεύρεση εξαφανισμένου. Είπε στην αστυνομία ότι ο γιός της έχει τάσεις αυτοκτονίας και μάλιστα τους υπέδειξε ένα συγκεκριμένο κτίριο στο Σιάτλ όπου γινόταν διακίνηση ναρκωτικών.

Η αστυνομία θεωρεί ότι τις δύο τελευταίες του μέρες ο Κομπέιν περιφερόταν χωρίς σκοπό στην πόλη. Κάποιοι γείτονές του κατέθεσαν ότι τον είδαν σε ένα πάρκινγκ κοντά στο σπίτι του. Έδειχνε άρρωστος και φορούσε ένα ελαφρύ μπουφάν.

Νωρίς το απόγευμα της 5ης Απριλίου ο Κερτ Κομπέιν κλείστηκε μέσα στο μικρό θερμοκήπιο που βρισκόταν πάνω από το γκαράζ του σπιτιού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έβγαλε το καπέλο που φορούσε και έγραψε το αποχαιρετιστήριο σημείωμα του. Εκεί εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να βάλει τέλος στη ζωή του και σχεδόν στην τελευταία σειρά αναφέρει του στίχους του Νιλ Γιανγκ στο «Hey hey my my». Its better to burn out than to fade away (Είναι καλύτερα να καίγεσαι από το ξεφτίζεις).

Άφησε το πορτοφόλι του στο πάτωμα, ανοιχτό ώστε να φαίνεται το δίπλωμα του και να μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα το πτώμα του.

Στη συνέχεια κάθισε σε ξύλινο σκαμπό κοντά στο παράθυρο με θέα στον δρόμο. Έβαλε την κάνη της καραμπίνας στο κεφάλι του και τράβηξε την σκανδάλη με τον αντίχειρα του. Τον βρήκαν με το όπλο στο στήθος και το αριστερό χέρι να κρατά την κάνη. Φορούσε ακόμα το βραχιολάκι από το κέντρο απεξάρτησης και δίπλα του είχε το κουτί με τα… σύνεργα της ηρωινής. «Προτιμώ να είμαι νεκρός παρά κουλ» είχε δηλώσει κάποτε.

Ο ιδιωτικός ερευνητής που είχε προλάβει η Λοβ έφτασε στο Σιάτλ στις 6 Απριλίου και περιέργως δεν ξεκίνησε την έρευνα του από το σπίτι. Την επόμενη μέρα, μετά από καταγγελία, η αστυνομία του Λος Άντζελες εντόπισε την Κόρτνεϊ Λοβ και τον κιθαρίστα της μπάντας της, Έρικ Έρλανσον σε ημιθανή κατάσταση από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Τους μετέφερε στο νοσοκομείο. Μέσα σε λίγες ώρες η Λοβ επανήλθε και αφού πλήρωσε μια εγγύηση 10.000 δολαρίων επέστρεψε στο ξενοδοχείο της. Τρομαγμένη κάλεσε το κέντρο απεξάρτησης Exodus για να εισαχθεί άμεσα. Η εισαγωγή δεν έγινε τελικά καθώς την επόμενη μέρα ο Κερτ Κομπέιν εντοπίστηκε.

Το πρωί της 8ης Απριλίου ο ηλεκτρολόγος Γκάρι Σμιθ έφτασε στο σπίτι για να βάλει κάποια φώτα ασφαλείας. Κοίταξε από το παράθυρο του θερμοκηπίου και είδε το πτώμα του τραγουδιστή. Το σημείωμα ήταν καρφωμένο με το στυλό μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα. «Στην αρχή νόμιζα ότι απλά κοιμόταν αλλά μετά είδα το αίμα» θα πει ο Σμιθ. Το 2014 οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον τόπο της αυτοκτονίας, το πτώμα του Κομπέιν και το όπλο.

Ένας φίλος του ηλεκτρολόγου πήρε τηλέφωνο τον ραδιοφωνικό σταθμό του Σιάτλ, KXRX-FM και είπε: «Έχω το θέμα του αιώνα. Θα μου χρωστάτε πολλά εισιτήρια συναυλιών για αυτό». Σε λίγη ώρα η αυτοκτονία του Κερτ Κομπέιν έκανε τον γύρο του κόσμου. «Έφυγε και μπήκε σε αυτό το ηλίθιο κλαμπ. Του είχα πει να μην το κάνει, να μπει σε αυτό το κλαμπ» θα δηλώσει η μητέρα του αναφερόμενοι στο… κλαμπ των καλλιτεχνών που έφυγαν νωρίς από τη ζωή.

Ο Κερτ Κομπέιν ήταν μόλις 27 ετών όταν έβαλε τέλος στη ζωή του. Ένας νέος άνθρωπο που δεν άντεχε να είναι σταρ και αυτοκαταστράφηκε. Η ψυχολογία του, τα προβλήματα υγείας (είχε χρόνιο πρόβλημα στο στομάχι) και ο τρόπος που αντιμετώπιζε τη ζωή δεν συμβάδιζαν με την lifestyle ζωή ενός ροκ αστέρα. Όταν συνειδητοποίησε ότι τα ναρκωτικά και ο έρωτας του για την Κόρτνεϊ Λοβ δεν του προσέφεραν τη διέξοδο που αναζητούσε έβαλε τέλος. «Σε παρακαλώ Κόρτνεϊ συνέχισε για τη Φράνσις. Για τη ζωή της που θα είναι πολύ πιο ευτυχισμένη χωρίς εμένα. Σ’ αγαπώ, σ αγαπώ» ήταν η τελευταία φράση στο τελευταίο σημείωμα του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: