Οι πόλοι της Γης αντιστράφηκαν πριν από 41.000 χρόνια, σε ένα ασυνήθιστο γεγονός κατά το οποίο το μαγνητικό πεδίο της Γης εξασθένησε, επιτρέποντας στις κοσμικές ακτίνες να χτυπήσουν την ατμόσφαιρα.Πώς όμως έμοιαζαν οι ήχοι από αυτό το ασυνήθιστο γεγονός;
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δορυφόρους για να χαρτογραφήσουν τις ακτίνες που έπεφταν πάνω στον πλανήτη μας, καταγράφοντας ήχους που έμοιαζαν με ξύλο που έσπαγε και βράχους που θρυμματίζονταν.
Το μαγνητικό πεδίο προστατεύει τον πλανήτη μας από τον ηλιακό άνεμο και αν το προαναφερθέν συμβάν συνέβαινε σήμερα, θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή στο ηλεκτρικό δίκτυο και να αφήσει τη ζωή στην επιφάνεια εκτεθειμένη σε υψηλότερες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας.
Οι ήχοι που παρήγαγε το φαινόμενο καταγράφηκαν με τη χρήση δεδομένων από έναν αστερισμό δορυφόρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Οι ερευνητές χαρτογράφησαν την κίνηση των γραμμών του μαγνητικού πεδίου της Γης κατά τη διάρκεια του συμβάντος και δημιούργησαν μια στερεοφωνική ηχητική εκδοχή χρησιμοποιώντας φυσικούς θορύβους.
Θα αναστραφούν ξανά οι πόλοι;
Οι επιστήμονες παρακολουθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης εδώ και δεκαετίες, περιμένοντας τη στιγμή που θα αναστραφεί ξανά – μια μετατόπιση κατά την οποία ο μαγνητικός νότιος πόλος θα γίνει μαγνητικός βόρειος και το αντίστροφο.
Τα δεδομένα έχουν εκτιμήσει ότι ο βόρειος και ο νότιος μαγνητικός πόλος της Γης αναστρέφονται κάθε 200.000-300.000 χρόνια.
Μια μελέτη το 2018 αποκάλυψε ότι έχουν περάσει περίπου 780.000 χρόνια από το τελευταίο τέτοιο γεγονός, γεγονός που κάνει πολλούς να υποψιάζονται ότι έχουμε καθυστερήσει.
Ο καθηγητής Ρόμπερτς από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας δήλωσε: «Το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 3,45 δισεκατομμύρια χρόνια, παρέχει μια ασπίδα προστασίας από την άμεση επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Ακόμη και με το ισχυρό μαγνητικό πεδίο της Γης σήμερα, είμαστε ακόμη ευάλωτοι σε ηλιακές καταιγίδες που μπορούν να βλάψουν την κοινωνία μας που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια».
Η έρευνα ανέλυσε το παλαιομαγνητικό αρχείο από 107.000 έως 91.000 χρόνια πριν, αναλύοντας έναν σταλαγμίτη από ένα σπήλαιο στη νοτιοδυτική Κίνα.
Η ομάδα πραγματοποίησε μαγνητική ανάλυση και ραδιομετρική χρονολόγηση στο δείγμα μήκους ενός μέτρου, αποκαλύπτοντας τη συμπεριφορά του αρχαίου μαγνητικού πεδίου.
Και, διαπίστωσαν ότι το μαγνητικό πεδίο γνώρισε μια ταχεία μετατόπιση κατά τη διάρκεια περίπου δύο αιώνων, μειώνοντας την ισχύ του κατά περίπου 90% όταν συνέβη μια αντιστροφή του πεδίου.
Τι είναι το «Γεγονός Adams»
Μια πιο πρόσφατη μελέτη το 2021 απέδωσε την εξαφάνιση των Νεάντερταλ στην αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης.
Αυστραλοί ερευνητές ανέλυσαν το αρχείο ραδιοάνθρακα από αρχαία δέντρα στη Νέα Ζηλανδία που ήταν ζωντανά όταν αντιστράφηκαν οι μαγνητικοί πόλοι.
Τα δέντρα αποκάλυψαν αιχμές στα ατμοσφαιρικά επίπεδα ραδιοάνθρακα, που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του μαγνητικού πεδίου της Γης και την αλλαγή των ηλιακών ανέμων.
Οι ερευνητές ονόμασαν αυτή την επικίνδυνη περίοδο «Μεταβατικό Γεωμαγνητικό Γεγονός Adams» ή εν συντομία «Γεγονός Adams» – ένας φόρος τιμής στον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Douglas Adams.
Ο βρετανός συγγραφέας έγραψε «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy» ότι το «42» ήταν η απάντηση στη ζωή, στο σύμπαν και στα πάντα.
Ο Chris Turney, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, είμαστε σε θέση να χρονολογήσουμε με ακρίβεια τον χρόνο και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τελευταίας αλλαγής μαγνητικού πόλου.
Τα ευρήματα έγιναν δυνατά με τα αρχαία δέντρα kauri της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία έχουν διατηρηθεί σε ιζήματα για πάνω από 40.000 χρόνια.
Χρησιμοποιώντας τα αρχαία δέντρα μπορέσαμε να μετρήσουμε και να χρονολογήσουμε την αιχμή στα επίπεδα του ατμοσφαιρικού ραδιοάνθρακα που προκλήθηκε από την κατάρρευση του μαγνητικού πεδίου της Γης», είπε.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης εξασθένησε μόνο έως και 6%, αφήνοντας «ουσιαστικά καθόλου μαγνητικό πεδίο».
Κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του μαγνητικού πεδίου, ο Ήλιος βίωσε αρκετά μεγάλα ηλιακά ελάχιστα (GSM) – μακροχρόνιες περιόδους ήρεμης ηλιακής δραστηριότητας.
Παρόλο που ένα GSM σημαίνει λιγότερη δραστηριότητα στην επιφάνεια του Ήλιου, η αποδυνάμωση του μαγνητικού του πεδίου μπορεί να σημαίνει ότι περισσότερες διαστημικές καιρικές συνθήκες -όπως οι ηλιακές εκλάμψεις και οι γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες- θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τη Γη.
«Η αφιλτράριστη ακτινοβολία από το διάστημα διαλύει τα σωματίδια του αέρα στη γήινη ατμόσφαιρα, διαχωρίζοντας τα ηλεκτρόνια και εκπέμποντας φως – μια διαδικασία που ονομάζεται ιονισμός», δήλωσε ο καθηγητής Turney.
«Ο ιονισμένος αέρας έψησε το στρώμα του όζοντος, προκαλώντας κλιματική αλλαγή σε ολόκληρο τον πλανήτη».
Το «Γεγονός Άνταμς» θα μπορούσε να εξηγήσει πολλά άλλα εξελικτικά μυστήρια, όπως η εξαφάνιση των Νεάντερταλ και η ξαφνική εκτεταμένη εμφάνιση της παραστατικής τέχνης σε σπήλαια σε όλο τον κόσμο.