Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης σε υπέρβαρους μεσήλικες με αυτοαναφερόμενη ήπια γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με νέα μελέτη.
«Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές ασθένειες, όλες χωρίς θεραπείες», δήλωσε ο Ρόμπερτ Κρικόριαν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Ακαδημαϊκού Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στις ΗΠΑ.
«Δεν είναι σαφές αν θα βρεθεί ποτέ αποτελεσματική θεραπεία, οπότε η πρόληψη και ο μετριασμός μέσω επιλογών διατροφής και τρόπου ζωής είναι προς το παρόν η καλύτερη προσέγγιση που έχουμε», πρόσθεσε.
Σε αυτή τη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμμετείχαν πέντε άνδρες και 25 γυναίκες. Η μία ομάδα έλαβε σκόνη φράουλας που παρασκευάστηκε από ολόκληρα φρούτα τα οποία είχαν αποξηρανθεί, καταψυχθεί και αλεσθεί. Η δεύτερη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο που είχε την ίδια εμφάνιση, γεύση και το ίδιο φορτίο υδατανθράκων με τη σκόνη φράουλας και περιείχε φυτικές ίνες αλλά όχι πολυφαινόλες.
Κάθε συσκευασία που λάμβαναν καθημερινά οι συμμετέχοντες περιείχε 13 γραμμάρια σκόνης φράουλας που ισοδυναμούσε με περίπου 1 φλιτζάνι ολόκληρες φρέσκες φράουλες. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σταματήσουν να καταναλώνουν άλλα κόκκινα φρούτα, χυμούς και εκχυλίσματα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι συμμετέχοντες υποβληθηκαν σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων.
«Θέλαμε να εργαστούμε με υπέρβαρους μεσήλικες, καθώς η άνοια είναι μια πάθηση που πιστεύεται ότι αναπτύσσεται σε διάστημα δεκαετιών. Επιπλέον, η φλεγμονή είναι πιθανόν ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών όπως το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία, ο προδιαβήτης και ο διαβήτης τύπου 2», εξήγησε ο Κρικόριαν.
Ευρήματα και επιπτώσεις
Τα ευρήματα έδειξαν πως μετά την κλινική δοκιμή των 12 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σκόνη φράουλας είχαν μείωση στις παρεμβολές στη μνήμη στα γνωστικά τεστ. Αυτό έχει σημασία όσον αφορά τον εντοπισμό της γνωστικής παρακμής, καθώς η παρεμβολή στη μνήμη δεν είναι ασυνήθιστη στο πλαίσιο της γήρανσης, ιδίως στην άνοια στα τέλη της ζωής. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που έλαβαν τη σκόνη φράουλας ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων, γεγονός που υποδηλώνει βελτιωμένες ικανότητες συναισθηματικής αντιμετώπισης.
«Τα ευρήματά μας μπορούν πιθανότατα να αποδοθούν στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις των ανθοκυανών που περιέχουν οι φράουλες», εξήγησε ο ερευνητής.
Εκτός από τις πολυφαινόλες, οι φράουλες αποτελούν πηγή πολλών βιοδραστικών ενώσεων. Ένα φλιτζάνι φράουλες παρέχει το 100% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C. Οι φράουλες περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την καρδιά, όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες.
«Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φράουλας και της υγείας του εγκεφάλου έχει διερευνηθεί επαρκώς τόσο σε κλινικές όσο και σε πληθυσμιακές μελέτες. Για παράδειγμα, η πελαργονιδίνη, μια βιοχημική ουσία που βρίσκεται κυρίως στις φράουλες, συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ σε μελέτες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Rush. Μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν φράουλες είχαν χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης», δήλωσε ο Κρις Κρίστιαν, ανώτερος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φράουλας της Καλιφόρνιας.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients».