Οι χριστιανοί του Ιράκ προσεύχονται για τον Τραμπ

Κοινοποίηση:
χριστιανοί-του-Ιράκ-προσεύχονται-για-τον-Τραμπ-━-The-696x392

Η επίσκεψή μου στο Ιράκ το 2016, λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές που έφεραν τη νίκη του Τραμπ, ήταν μια διαφωτιστική εμπειρία. Το ISIS είχε εκδιώξει τον χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής της πεδιάδας της Νινευή, όπου είχε κηρύξει ο Ιωνάς, στο ιρακινό Κουρδιστάν το 2014. Οι πρόσφυγες βρίσκονταν ακόμη σε καταυλισμούς όταν τους επισκέφθηκα, καθώς το ISIS δεν είχε ηττηθεί. Οι χριστιανοί στη Νινευή -κυρίως καθολικοί και ορθόδοξοι Χαλδαίοι και Σύριοι- ζούσαν εκεί για 2.000 χρόνια, από τότε που οι μαθητές του Χριστού έφεραν για πρώτη φορά τη χριστιανική πίστη σε εκείνη τη γη. Οι άνθρωποι αυτοί ανυπομονούσαν να επιστρέψουν στην αρχαία πατρίδα τους, παρόλο που αργότερα ανακαλύφθηκε ότι οι ριζοσπάστες ισλαμιστές είχαν καταστρέψει μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου πολιτισμού τους, ιδίως τις εκκλησίες και τις χριστιανικές εικόνες τους. Εξαιτίας αυτών των καταστροφών, οι εκλογές στις ΗΠΑ ήταν στο μυαλό όλων, ακόμη και όταν αγωνίζονταν να επιβιώσουν.

Fr. Benedict Kiely, ιδρυτής του Nasarean.org, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που βοηθά τους διωκόμενους χριστιανούς
Για τους χριστιανούς στο Ιράκ και τη Συρία, υπήρχε ένας άνθρωπος που ήλπιζαν ότι θα κέρδιζε: Ο Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμα θυμάμαι έναν ιερέα από τη Μοσούλη σε έναν από τους καταυλισμούς. Η ISIS είχε χρησιμοποιήσει την εκκλησία του ως κέντρο βασανιστηρίων: μου επανέλαβε τρεις φορές: “Αγαπώ τον Ντραμπ”. Ένιωθαν εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση Ομπάμα και πίστευαν ότι ο Τραμπ θα τους βοηθούσε. Κάθε φορά που ρωτούσαμε ποιος προσεύχονταν να είναι ο επόμενος πρόεδρος, η απάντηση ήταν η ίδια, και δεν ήταν ποτέ ο Ομπάμα.

Όταν οι προσευχές τους εισακούστηκαν, η διοίκηση Τραμπ άρχισε αμέσως να συνδράμει με βοήθεια και την ανοικοδόμηση της Νινευή, καθώς το χαλιφάτο είχε ηττηθεί. Επισκέφθηκα την περιοχή πολλές φορές τόσο κατά τη διάρκεια της διοίκησης Ομπάμα όσο και κατά τη διάρκεια της διοίκησης Τραμπ και μπόρεσα να δω τι σήμαινε η αμερικανική βοήθεια για τον πολύ μειωμένο αριθμό των χριστιανών που επέστρεψαν στα σπίτια τους. Αν και κάθε άλλο παρά εύκολη, η βοήθεια έκανε σημαντική διαφορά, ακόμη και όταν η χριστιανική κοινότητα στη Νινευή υπέφερε από τη νέα απειλή του αυξανόμενου ελέγχου που ασκούσαν οι σιιτικές πολιτοφυλακές, ή Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, που ελέγχονται από το Ιράν.

Προχωρήστε γρήγορα στον Ιανουάριο του 2020 και σχεδόν η πρώτη απόφαση της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν/Χάρις ήταν να διακόψει κάθε υποστήριξη προς τους διωκόμενους χριστιανούς, όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, όπου οι χριστιανοί σφαγιάζονται με ρυθμούς γενοκτονίας. Τα ΛΟΑΤΚΙ και άλλα προοδευτικά ζητήματα έγιναν η κυρίαρχη εστίαση στη χορήγηση βοήθειας. Οι χριστιανοί όχι μόνο έμειναν στον πάτο του σωρού, αλλά δεν αναγνωρίστηκαν καθόλου.

Επέστρεψα στο Ιράκ πολλές φορές μετά την εκλογή του Μπάιντεν και είδα την κατάσταση για τους χριστιανούς της Νινευή να συνεχίζει να επιδεινώνεται. Μια ομάδα παρακλάδι του ISIS έχει αρχίσει να ενισχύεται. Η έλλειψη βοήθειας αναγκάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους να μεταναστεύουν, επιδεινώνοντας έτσι όχι μόνο τη μεταναστευτική κρίση, αλλά συνεχίζοντας να αδειάζει το λίκνο του Χριστιανισμού από τον αρχαίο λαό του. Η αστάθεια σε όλη τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά την 7η Οκτωβρίου, κάνει τη ζωή των χριστιανών, που πάντα αποτελούσαν τη μειονότητα με μικρή επιρροή, πιο επισφαλή.

Μακράν το χειρότερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι η απειλή από τις παραστρατιωτικές ομάδες που είναι πληρεξούσιοι του Ιράν στη Νινευή. Όταν ήμουν εκεί πέρυσι, σχολίασα σε έναν φίλο ιερέα καθώς επισκεπτόμουν την πόλη του κοντά στη Μοσούλη ότι ήταν σαν να βρισκόμαστε σε μια κατεχόμενη χώρα. Εικόνες και διαφημιστικές πινακίδες με σιίτες στρατιώτες και αγίους υπήρχαν παντού, μαζί με εικόνες ιρανών αγιατολάδων και ιρανών στρατηγών. Ο φίλος μου παρατήρησε ότι η αντίληψή μου ήταν η πραγματικότητα: Οι χριστιανικές πόλεις στη Νινευή δεν είναι μόνο περικυκλωμένες από τις πολιτοφυλακές, αλλά οι κυβερνήσεις τους, το συμβούλιο και η τοπική ηγεσία, πέφτουν όλο και περισσότερο υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών.

Η τελευταία εξέλιξη, η οποία προκαλεί σοβαρή ανησυχία, είναι η επιρροή του εγκεκριμένου από τις ΗΠΑ ηγέτη της πολιτοφυλακής Ταξιαρχία της Βαβυλώνας, Rayan Al-Kildani. Παρόλο που ισχυρίζεται ότι είναι χριστιανός, ο Al-Kildani μετατρέπει ολόκληρη τη Νινευή όχι μόνο σε προσωπικό του φέουδο, αλλά και σε κατεχόμενο έδαφος που ελέγχεται από το Ιράν.

Μέσω μιας εκστρατείας δωροδοκίας, διαφθοράς και εκφοβισμού, η ομάδα του Kildani έχει πάρει τον έλεγχο των δημοτικών συμβουλίων και έχει τέσσερις από τις πέντε έδρες στο ιρακινό κοινοβούλιο που αναλογούν στη χριστιανική μειονότητα.

Σύμφωνα με πηγές στη Νινευή, η πολιτοφυλακή του Kildani ακολουθεί μια πολιτική δημογραφικής εκδίωξης -μια άλλη περιγραφή θα ήταν εθνοκάθαρση- αγοράζοντας χριστιανικές κατοικίες και γη και πουλώντας σε σιίτες μουσουλμάνους, αγοράζοντας και υποστηρίζοντας σιιτικές επιχειρήσεις, εις βάρος των τοπικών χριστιανικών επιχειρήσεων, έχοντας μάλιστα τοπικούς ιμάμηδες να λένε στους ανθρώπους τους να μην χρησιμοποιούν χριστιανικά καταστήματα. Μια πηγή περιέγραψε τον έλεγχο της πολιτοφυλακής σε όλη τη δημόσια ζωή, δημιουργώντας ανησυχία στη χριστιανική κοινότητα και για άλλη μια φορά την επιθυμία των ανθρώπων να φύγουν από το Ιράκ.

Ο απώτερος σκοπός, εκτός από τη διαφθορά και την εγκληματικότητα, φαίνεται να είναι μια Νινευή που θα αδειάσει από τους χριστιανούς και η κατοχή και ο έλεγχος μιας περιοχής του Ιράκ από το Ιράν, η σταδιακή επέκταση της “σιιτικής ημισελήνου”, από την Τεχεράνη μέχρι τη Βηρυτό.

Η παράξενη απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν/Χάρις να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα μέχρι το 2026, φαίνεται να είναι τόσο μια παράδοση στην ιρανική επιρροή, όσο και μια ανταμοιβή, όχι μόνο για την προσπάθειά τους να καταστρέψουν την χριστιανική κοινότητα 2.000 ετών, αλλά και για τις ιρανικές πολιτοφυλακές που βομβαρδίζουν αμερικανικές βάσεις και στοχοποιούν το Ισραήλ.

Παρ’ όλο αυτόν τον εκφοβισμό και τα άσχημα νέα, πολλοί χριστιανοί αποφάσισαν να παραμείνουν. Η Εκκλησία εργάζεται για έναν τελικό σταθερό αριθμό περίπου 50.000 ατόμων, σε σύγκριση με έναν χριστιανικό πληθυσμό άνω των 1,2 εκατομμυρίων πριν από την εισβολή το 2023. Αυτοί οι Χριστιανοί είναι ένας δυνατός λαός, ο οποίος έχει υπομείνει περισσότερα από 1600 χρόνια ισλαμικού διωγμού. Δεν θα εκδιωχθούν ξανά από τα σπίτια τους. Εξακολουθούν να ελπίζουν, ίσως αφελώς, ότι οι Δυτικοί Χριστιανοί όχι μόνο θα ενδιαφερθούν γι’ αυτούς, αλλά και θα παράσχουν πρακτική βοήθεια. Ωστόσο, όπως και το 2016, μετά τον Θεό, έχουν μια βαθιά ελπίδα ότι ένας άνθρωπος θα έρθει να τους βοηθήσει και ότι δεν θα ξεχάσει αυτόν τον αρχαίο και γενναίο λαό. Αυτός ο άνθρωπος είναι ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: