Οι χώρες της ΕΕ καταδίκασαν τις επιθέσεις στην UNIFIL από το Ισραήλ

Κοινοποίηση:

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που συνεισφέρουν στρατεύματα στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) καταδίκασαν τις επιθέσεις σε θέσεις της UNIFIL και συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στο Ισραήλ για να αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια που αφορούν την αποστολή.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επισκέφθηκε τον Λίβανο την Παρασκευή (18/10). Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο Μελόνι ζήτησε την πλήρη και άμεση εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτρέποντας όλα τα μέρη να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ασφάλεια της UNIFIL.

«Η στόχευση της UNIFIL είναι απαράδεκτη και καλώ ξανά όλα τα μέρη να εργαστούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ασφάλεια αυτών των στρατιωτών», είπε.

Δεκαέξι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να αυξήσουν την πολιτική και διπλωματική πίεση στο Ισραήλ για να αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια που αφορούν την αποστολή UNIFIL. Αυτή η απόφαση λήφθηκε μετά από τηλεδιάσκεψη με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας της Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο και τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιέν Λεκόρνου την Τετάρτη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν βασικά κράτη της ΕΕ, μεταξύ άλλων η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Ελλάδα. Αυτές οι χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν μια σταθερή παρουσία της UNIFIL στην περιοχή και υποστήριξαν ότι τυχόν αλλαγές στο μέλλον της αποστολής θα πρέπει να αποφασίζονται συλλογικά από τον ΟΗΕ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν πολλαπλές επιθέσεις σε θέσεις της UNIFIL στον Λίβανο, τραυματίζοντας ειρηνευτικές δυνάμεις και επικρίνοντας τη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η βάση τους έχει στοχοποιηθεί τουλάχιστον 20 φορές από τότε που το Ισραήλ ενέτεινε τις επιθέσεις του στον Λίβανο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αν και το Ισραήλ αρνείται ότι στόχευσε σκόπιμα δυνάμεις του ΟΗΕ.

Κανένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι υπέρ της απόσυρσης της UNIFIL, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα.

«Τέτοιες επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι εντελώς απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ανέφερε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τρίτη, κατά την οποία προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «να βάλει τέλος σε αυτή την αδικαιολόγητη στόχευση», ανακοίνωσε την Τετάρτη το γαλλικό προεδρικό γραφείο.

Καλώντας για άμεση κατάπαυση του πυρός, ο Μακρόν επανέλαβε επίσης την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να αποφύγει μια πυρκαγιά σε ολόκληρη την περιοχή που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό και τη διεθνή ασφάλεια.

Κοινή δήλωση εξέδωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) στις βάσεις της UNIFIL. “Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Καταδικάζουμε όλες τις απειλές για την ασφάλεια της UNIFIL”, ανέφερε η δήλωση.

“Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά της UNIFIL αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων είναι ευθύνη όλων των μερών σε μια σύγκρουση”, ανέφερε.

Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Ρούμπεν Μπρέκελμανς τόνισε ότι “Όλα τα μέρη πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ”. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ τόνισε ότι «η ασφάλεια και η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές» και είναι κρίσιμο να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς καταδίκασε την Τρίτη τις επανειλημμένες επιθέσεις του Ισραήλ σε μέλη της UNIFIL, περιγράφοντας αυτές τις πράξεις ως παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και απειλές για τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή. Ο Μιλάνοβιτς είπε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις επιθέσεις και κάλεσε όλους τους εμπόλεμους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού Στρατού, να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή επιθετικότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Juraj Blanar δήλωσε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ότι οι επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων κατά της UNIFIL αύξησαν την ένταση στη Μέση Ανατολή και είναι απαράδεκτες.

Η UNIFIL είναι μια ειρηνευτική αποστολή που ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1978, μετά την πρώτη εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Διαθέτει περίπου 10.000 ειρηνευτικές δυνάμεις από 50 συνεισφέρουσες χώρες.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου, εντατική αεροπορική επίθεση στον Λίβανο σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ. Στις αρχές Οκτωβρίου, ο στρατός ξεκίνησε, όπως είπε, μια «περιορισμένη» χερσαία εκστρατεία, με στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.