Οι χώρες του Κόλπου φοβούνται ισραηλινή επίθεση στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις – Τι ζητούν από τις ΗΠΑ

Κοινοποίηση:
θιιθ

Μεγάλες είναι οι πιέσεις που ασκούν οι χώρες του Κόλπου προς την Ουάσιγκτον να σταματήσει το Ισραήλ από το να επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι χώρες του Κόλπου δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι στόχος θα μπορούσαν να είναι και οι δικές τους εγκαταστάσεις επιθέσεις από τους υποστηρικτές του Ιράν αν η σύγκρουση κλιμακωθεί.

Και όλα αυτά την ώρα που ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ με βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του μετά την αναβολή του ταξιδιού στην Ουάσινγκτον, προειδοποίησε το Ιράν: «Το χτύπημά μας θα είναι θανατηφόρο, ακριβές και -πάνω απ’ όλα- αιφνιδιαστικό. Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη. Θα δουν τα αποτελέσματα.».

Αυτός είναι και ο λόγος που τα κράτη του Κόλπου συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, αρνούνται να αφήσουν το Ισραήλ να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους για οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν, κάτι που έχουν γνωστοποιήσει στην Ουάσινγκτον.

Ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ διατυμπανίζει ότι το Ιράν θα πληρώσει για την πυραυλική του επίθεση την περασμένη εβδομάδα. Απόν την πλευρά της η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα απαντηθούν με τεράστιες καταστροφές, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή, που θα μπορούσε να απορροφήσει και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι κινήσεις των κρατών του Κόλπου έρχονται μετά από μια διπλωματική προσπάθεια του μη αραβικού σιιτικού Ιράν να πείσει τους σουνίτες γείτονές του στον Κόλπο να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ουάσινγκτον, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει τις ιρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου.

Το Ιράν μάλιστα δεν δίστασε να προειδοποιήσει τη Σαουδική Αραβία ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του βασιλείου του Κόλπου εάν το Ισραήλ λάμβανε οποιαδήποτε βοήθεια για την πραγματοποίηση επίθεσης, δήλωσαν στο Reuters ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος και ένας Ιρανός διπλωμάτης.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν οι κυβερνήσεις των χωρών του Κόλπου είχαν ζητήσει από την Ουάσιγκτον να διασφαλίσει ότι η απάντηση του Ισραήλ θα ήταν περιορισμένη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησαν την Τετάρτη για τα ισραηλινά αντίποινα σε ένα τηλεφώνημα που και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν θετικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response