Έργο χάκερς, οι οποίοι ενεργούν προς το συμφέρον της τουρκικής κυβέρνησης πιστεύεται πως είναι οι κυβερνοεπιθέσεις σε ιστοσελίδες της ελληνικής, της κυπριακής και της ιρακινής κυβέρνησης, όπως ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.
Οι χάκερς είχαν επιτεθεί σε τουλάχιστον 30 οργανισμούς, αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείο ειδήσεων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται υπουργεία, πρεσβείες και υπηρεσίες ασφαλείας.
Επίθεση δέχτηκαν και οι υπηρεσίες email της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης του Ιράκ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
Προσφάτως μάλιστα, μετά την επίσκεψη του στρατάρχη της Λιβυής, Χάφταρ, στην Ελλάδα, γίναμε μάρτυρες ακόμα μιας τουρκικής κυβερνοεπίθεσης.
Ο πρόεδρος του διεθνούς ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης, χαρακτήρισε πρόσφατα την επίθεση των χάκερς, «τίποτα παραπάνω από κίνηση εντυπωσιασμού», ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπόρεσαν να πειράξουν «ευαίσθητα δεδομένα της ΕΥΠ και του ΥΠΕΞ.
«Είναι κάτι που συμβαίνει και συμβαίνει όταν γίνεται κάτι στη χώρα μας. Όποτε ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κάνει κάτι σε διεθνές επίπεδο, οι Τούρκοι χάκερς μας την πέφτουν. Δεν έχει γίνει πρώτη φορά, γίνεται συνέχεια και πρέπει να θωρακιστούμε καλύτερα. Μπορούσαν να μπουν και να ρίξουν τις ιστοσελίδες όπως κι έκαναν, όμως δεν κατάφεραν καίρια πλήγματα. Δηλαδή, να μπουν μέσα και να πάρουν πληροφορίες από την ΕΥΠ ή από το ΥΠΕΞ. Έκαναν ένα χτύπημα εντυπωσιασμού. Δεν μπορούσαν να μπουν. Ειδικά η ΕΥΠ είναι άριστα θωρακισμένη υπηρεσία. Νοικιάζουν τους υπολογιστές από το dark net και κάνουν χτυπήματα. Υπάρχει εκεί μέσα ένας πόλεμος και πας εκεί και βρίσκεις ό,τι όπλο θες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης, μιλώντας στο OPEN.
Ταυτόχρονα, μίλησε για τους κυβερνοστρατούς που αναπτύσσουν όλες οι χώρες, αλλά και για την ελληνική ομάδα κυβερνοπολέμου, τονίζοντας πως οι πόλεμοι του μέλλοντος θα γίνονται από το Διαδίκτυο και πως θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η κυβερνοασφάλεια της χώρας.
Ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως «η χώρα μας διαθέτει το καλύτερο δυναμικό σε χάκερς. Οι anonymous Greece είναι 14-18 ετών. Μετά την επίθεση των Τούρκων απάντησαν, μπαίνοντας μέσα στην τουρκική αστυνομία, την ΜΙΤ και στο τουρκικό 112».
Ο κ. Σφακιανάκης έκανε λόγω επίσης, για τη βιομηχανία κυβερνοπολέμου, κατά την οποία κάθε κράτος διαθέτει τάγματα κυβερνοεπιθέσων και από αυτά μπορούν να παραλυθούν ολόκληρες χώρες, όπως είχε συμβεί στην Εσθονία το 2010, όπου δεν λειτουργούσε τίποτα.
Μήπως λοιπόν η Ελλάδα να μαζέψει όλη αυτή την «πιτσιρικαρία» και να «χτυπήσει» σοβαρά ή ακόμα και να «παραλύσει» την Τουρκία, μιας και το μέλλον των πολέμων βρίσκεται και στις κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη;