Οι 6 κατηγορίες ανθρώπων που δεν πρέπει να πίνουν μπύρα

Κοινοποίηση:
oi-6-katigories-anthropon-poy-prepei-na-pinoyn-768x460

Η μπύρα αποτελεί το αγαπημένο ποτό πολλών ανθρώπων. Για τους περισσότερους η μπύρα είναι η ιδανική επιλογή είτε για να χαλαρώσουν μετά από μια κουραστική μέρα είτε για να απολαύσουν ένα δροσιστικό ποτό τις ζεστές μέρες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Beer Info, ο μέσος ενήλικας στις ΗΠΑ, ηλικίας 21 ετών και άνω καταναλώνει περίπου 107 λίτρα μπύρας ετησίως. Ωστόσο, η μπύρα δεν είναι κατάλληλη για όλους. Ακολουθούν 6 κατηγορίες ανθρώπων που, σύμφωνα με γιατρό, θα δεν πρέπει να καταναλώνουν το συγκεκριμένο αλκοολούχο ποτό, για λόγους υγείας.

6 ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει ποτέ να πίνουν μπύρα, σύμφωνα με γιατρό
Άτομα με ιστορικό διαβήτη ή προδιαβήτη
Άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή υπέρβαροι
Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή ιστορικό κοιλιοκάκης
Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
Άτομα με ιστορικό χρόνιας ηπατικής νόσου ή κίρρωσης του ήπατος
Άτομα που υποφέρουν από καούρες
Άτομα με ιστορικό διαβήτη ή προδιαβήτη

Όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι μπύρας, σπάνια σκεφτόμαστε την περιεκτικότητά του σε σάκχαρα. Κατά τη ζύμωση η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα και σε άλλες ουσίες, που προσδίδουν την χαρακτηριστική γεύση και οσμή στην μπύρα.

«Η μπύρα μπορεί να προκαλέσει γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα ενός ασθενούς ή, σε κατάσταση νηστείας, μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση της ινσουλίνης και να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, η οποία είναι επίσης επικίνδυνη», αναφέρει ο Dr. Jonathon Kung, MD, γαστρεντερολόγος στο Mount Sinai.

Μπύρα και απώλεια βάρους
Προσπαθείτε να χάσετε μερικά κιλά; Ίσως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση αυτού του δημοφιλούς αλκοολούχου ποτού. «Η μπύρα έχει 100 έως 200 θερμίδες ανά ποτήρι, ενώ έχει μικρή διατροφική αξία», λέει ο Kung.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, η ημερήσια κατανάλωση μπύρας σε ποσότητα άνω των 500 ml, περιορίζει την ικανότητα απώλειας βάρους, ειδικά στους άνδρες.
Για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν, η κατανάλωση μπύρας μπορεί να τους εμποδίσει να φτάσουν στο ημερήσιο έλλειμμα θερμίδων που απαιτείται για την απώλεια βάρους. Αντικαταστήστε το μπουκάλι της μπύρας με ένα μπουκάλι νερό για να γλιτώσετε από αυτές τις “κενές” θερμίδες.

Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή ιστορικό κοιλιοκάκης και άτομα που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη
Όσοι πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη ή έχουν ιστορικό κοιλιοκάκης, καθώς και όσοι ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μπύρας, καθώς μπορεί να συμβάλει σε μελλοντικά πεπτικά προβλήματα.

Ο Dr. Kung εξηγεί: «Η μπύρα συχνά περιέχει γλουτένη, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει μια φλεγμονώδη αντίδραση στο έντερο πολλών ασθενών, οδηγώντας σε γαστρεντερικά προβλήματα».

Υπάρχουν, βέβαια και μπύρες χωρίς γλουτένη που μπορεί να είναι πιο κατάλληλες για άτομα με ευαισθησίες σε διάφορες τροφές.

Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τα προβλήματα στο στομάχι δεν είναι ευχάριστα για κανέναν, ειδικά εκείνους που πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS). Ο Dr. Kung αναφέρει ότι «η μπύρα συχνά προκαλεί φούσκωμα, αέρια, διάρροια και μερικές φορές κοιλιακό άλγος, ερεθίζοντας το τοίχωμα του εντέρου ή προκαλώντας κατακράτηση υγρών σε ορισμένους ασθενείς».

Αποφύγετε την μπύρα εάν έχετε ιστορικό με χρόνια ηπατική νόσο ή κίρρωση του ήπατος

Ενώ η μπύρα μπορεί να ακούγεται σαν μια καλή ιδέα μετά από μια κουραστική εβδομάδα, εάν πάσχετε από ηπατική νόσο ή κίρρωση του ήπατος, καλό είναι να την αποφύγετε.

«Η μπύρα περιέχει αλκοόλ, το οποίο, όταν μεταβολίζεται από ένα ήδη ερεθισμένο συκώτι (συχνά σε περιπτώσεις κίρρωσης, ιογενούς ηπατίτιδας ή αυτοάνοσου νοσήματος), μπορεί να επιταχύνει περαιτέρω τη βλάβη του ηπατικού παρεγχύματος και τελικά να οδηγήσει σε μείωση της ηπατικής λειτουργίας», εξηγεί ο Dr. Kung.

Άτομα που υποφέρουν από καούρα στο στομάχι
Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τα όξινα ή λιπαρά τρόφιμα για να προλάβετε την καούρα στο στομάχι, ωστόσο, σύμφωνα με τον Kung, η μπύρα θα πρέπει επίσης να προστεθεί σε αυτή τη λίστα.

«Η μπύρα είναι γνωστό ότι εξασθενεί τη λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (που χωρίζει το στομάχι από τον οισοφάγο), επιτρέποντας στο οξύ να ανέβει στον οισοφάγο, προκαλώντας έτσι συμπτώματα καούρας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: