Οι BRICS έχουν το δικό τους ΔΝΤ – Ήδη 12 κράτη χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για το 85% των εμπορικών συναλλαγών

Κοινοποίηση:
06900a8ca6be437ebdf5729a26a24e0d_XL

Μετά την ομάδα των κρατών των BRICS, μια νέα περιφερειακή συμμαχία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποδολαριοποίησης και χρησιμοποιεί τοπικά νομίσματα για το εμπόριο και όχι το δολάριο.

Η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (Commonwealth of Independent States – CIS), η οποία αποτελείται από 12 χώρες, έχει διακανονίσει το 85% των διασυνοριακών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα.
Το μπλοκ έχει αρχίζει να ξεφορτώνεται το δολάριο όσον αφορά τους εμπορικούς διακανονισμούς φέτος, εισάγοντας ένα νέο οικονομικό τοπίο στις διαθνείς συναλλαγές.
Η εξέλιξη προσθέτει πίεση στο δολάριο καθώς τόσο οι BRICS όσο και οι CIS επιδίδονται σε πρωτοβουλίες αποδολαριοποίησης.
Η CIS αποτελείται από 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, της Μολδαβίας, της Ρωσίας, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, της Ουκρανίας και του Ουζμπεκιστάν.

Η Ρωσία, μέλος των BRICS, έπεισε το μπλοκ να αρχίσει να χρησιμοποιεί εθνικά νομίσματα για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές και όχι το δολάριο.
Τα άλλα υπάρχοντα μέλη συμφώνησαν με τις εμπορικές πολιτικές που προτείνει η Ρωσία, καθώς η χρήση τοπικών νομισμάτων θα ενισχύσει μόνο τις εγχώριες οικονομίες τους.
«Η χρήση των εθνικών νομισμάτων διευρύνεται στις αμοιβαίες πληρωμές.
Το μερίδιό τους στις εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ των συμμετεχόντων στην CIS έχει ήδη ξεπεράσει το 85%, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στη σύνοδο κορυφής της CIS.
Η Ρωσία κάνει τόσο την ομάδα των BRICS όσο και το μπλοκ της CIS να εγκαταλείψουν το δολάριο στο εμπόριο και τις συναλλαγές.

Ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε στη σύνοδο κορυφής ότι οι BRICS και CIS θα εργαστούν για να τερματίσουν για πάντα την εξάρτηση από το δολάριο.
«Η διαδικασία σταδιακής κατάργησης των εισαγωγών προχωρά γρήγορα και έτσι ενισχύεται η τεχνολογική κυριαρχία της χώρας μας», υπογράμμισε.
Η ανάπτυξη θα προωθήσει την περιφερειακή οικονομική συνεργασία και θα προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ενώ η ατζέντα της αποδολαριοποίησης ήταν συγκεκριμένη για τους BRICS, τώρα εξαπλώνεται στη συμμαχία της CIS.
Το δολάριο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εξαιτίας του τεράστιου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις ΗΠΑ.

To «ΔΝΤ» του Νότου

Η Ρωσία, η οποία προεδρεύει της ομάδας BRICS φέτος, κάλεσε επίσης τους εταίρους της να δημιουργήσουν μια εναλλακτική λύση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να αντιμετωπίσουν την πολιτική πίεση από τα δυτικά κράτη ενόψει της συνόδου κορυφής των BRICS αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, υπογράμμισε ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ελέγχεται από δυτικές χώρες και ότι ο όμιλος, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 37% της παγκόσμιας οικονομίας, πρέπει να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση.
«Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δεν εκτελούν τους ρόλους τους, δεν εργάζονται προς το συμφέρον των χωρών των BRICS», δήλωσε ο Siluanov.

«Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέες συνθήκες ή ακόμα και νέοι θεσμοί, παρόμοιοι με τους θεσμούς του Bretton Woods, αλλά στο πλαίσιο της κοινότητάς μας, στο πλαίσιο των BRICS», πρόσθεσε ο Siluanov.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν παγώσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάρια και ευρώ και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα επλήγη σοβαρά από κυρώσεις από τη Δύση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η χώρα είναι αποκομμένη από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Πρόσφατα, η Ρωσία παρουσίασε επίσης προβλήματα στις διεθνείς συναλλαγές με τους εμπορικούς της εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών των BRICS, καθώς οι τράπεζες σε αυτές τις χώρες φοβούνται τιμωρητικές ενέργειες από τις δυτικές ρυθμιστικές αρχές λόγω της ισχύος των δευτερογενών κυρώσεων.
Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, είχε αναφερθεί κατά το παρελθόν για ένα σύστημα πληρωμών BRICS Bridge, το οποίο θα συνέδεε τα χρηματοοικονομικά συστήματα των χωρών-μελών, αλλά η πρόοδος ήταν αργή.

Ο μόνος χρηματοπιστωτικός οργανισμός που έχουν ιδρύσει οι χώρες BRICS είναι η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, που δημιουργήθηκε το 2015 για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης σε μέλη των BRICS και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κάποτε πρέπει και εμείς να δούμε αν μας συμφέρει να μπούμε στους Μπρικς. Μια προσέγγιση δεν βλάπτει ώστε να δούμε αν μας συμφέρει.

Leave a Response