Εάν συνεχώς νιώθετε ότι κρυώνετε μπορεί να συντρέχουν κάποιοι ιατρικοί λόγοι που μπορεί να αισθάνεστε έτσι.
«Αν και όλοι οι άνθρωποι μοιράζονται μια παρόμοια μέση θερμοκρασία σώματος, περίπου 37 βαθμοί Κελσίου, υπάρχουν μικρές διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο», λέει ενδοκρινολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.
Οι γυναίκες, για παράδειγμα, τείνουν να έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες στο σώμα, λόγω υψηλότερης θερμοκρασίας των εσωτερικών οργάνων, αλλά ταυτόχρονα πιο κρύα χέρια από τους άνδρες.
Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του σώματος, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται κάποιος να «κάψει» για να διατηρήσει αυτή τη θερμοκρασία όταν εκτίθεται στο κρύο, εξηγεί ο γιατρός.
Έτσι, πιθανώς, τα άτομα που έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος θα είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο.
8 λόγοι που νιώθετε ότι κρυώνετε συνέχεια
Εάν έχετε την τάση να νιώθετε κρύο όλη την ώρα, μπορεί απλά να έχετε υψηλότερη θερμοκρασία σώματος. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν υπερβολική κούραση ή πρώιμα συμπτώματα κρυολογήματος.
Αλλά μερικές φορές το αίσθημα κρύου μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος με το μεταβολισμό ή το νευρικό σύστημα, εξηγεί ο ειδικός.
Θυροειδής
Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και βοηθούν στον έλεγχο της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, την πέψη και πολλά άλλα. Αν ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται και τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, κάνοντας σας να νιώθετε κρύο.
Σύνδρομο Raynaud
Στο σύνδρομο Raynaud, μικρά αιμοφόρα αγγεία σε ορισμένα μέρη του σώματος – όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών – συστέλλονται περισσότερο απ’ότι θα έπρεπε, κάνοντας αυτές τις περιοχές να αισθάνονται μουδιασμένες ή κρύες λόγω περιορισμένης ροής αίματος. Το αίσθημα κρύου είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου Raynaud.
Αναιμία
Τα άτομα με αναιμία δεν έχουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα σε όλο το σώμα.
Όταν δεν κυκλοφορεί αρκετό αίμα, είναι πιο πιθανό να νιώθετε κρύο, υποστηρίζει παθολόγος στο Northwell Health στη Νέα Υόρκη.
Χαμηλό σωματικό βάρος
Ο γιατρός λέει ότι οι άνθρωποι με πολύ λίγο σωματικό λίπος είναι συνήθως πιο επιρρεπείς στο κρύο. «Το λίπος είναι εξαιρετικός μονωτής», εξηγεί.
Επιπλέον, τα άτομα που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος λόγω διατροφικής διαταραχής , όπως η νευρική ανορεξία, είναι πιο πιθανό να έχουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και αναιμία.
Στέρηση ύπνου
Ο ύπνος επηρεάζει τον υποθάλαμο, ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου που βοηθά το σώμα να διατηρήσει την ομοιόσταση (ή να συντονίσει τις σωματικές σας λειτουργίες, ώστε όλα τα συστήματα να ρυθμίζονται και να λειτουργούν ομαλά). Ένα από τα πράγματα που βοηθάει να διατηρείται υπό έλεγχο είναι η θερμοκρασία του σώματος.
Βλάβες στο νευρικό σύστημα
Το νευρικό σύστημα μας βοηθά να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος. Η νευροπάθεια , μια κατάσταση κατά την οποία τα νεύρα είναι κατεστραμμένα, μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο και να σας κάνει να νιώθετε συνέχεια ότι κρυώνετε.
Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε νευροπάθεια, επειδή με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα, αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία, εμποδίζοντας τη σωστή ροή του αίματος.
Λοίμωξη ή πυρετός
Όταν είμαστε άρρωστοι, ο υποθάλαμος μας θέτει τον εσωτερικό μας θερμοστάτη σε υψηλότερο επίπεδο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μόλυνσης. Το σώμα μας στη συνέχεια προσπαθεί να παράγει επιπλέον θερμότητα για να καλύψει αυτό το υψηλότερο σημείο ρύθμισης, εξηγεί γιατρός οικογενειακής ιατρικής στο Cook County Health στο Σικάγο.
«Έπειτα νιώθουμε κρύο – ή ρίγη – επειδή η θερμοκρασία μας είναι κάτω από αυτόν τον νέο στόχο», λέει ο ειδικός.
Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα ή να εμποδίσουν τη ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές του σώματος.
Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να επηρεάσουν την αίσθησή μας στο κρύο είναι:
Βήτα-αναστολείς
Μερικά φάρμακα χημειοθεραπείας
Αντιψυχωσικά
Φάρμακα για τη ΔΕΠΥ
Ορμονικά αντισυλληπτικά και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
Ανοσοκατασταλτικά