Ολα τα φάρμακα να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή, ζητά ο ΙΣΑ

Κοινοποίηση:
ΦΑΡΜΑΚΑ

Την υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά ζητά με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), την ώρα που παρατηρούνται πολύ σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα, ακόμα και απλά αντιπυρετικά, σε μια περίοδο έξαρσης των ιώσεων.

Μάλιστα, ο ΙΣΑ σημειώνει ότι η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή «συμβάλλει στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σταθερά στην ελληνική αγορά και δυσχεραίνει την πρόσβαση του ασθενή στα φάρμακα που έχει ανάγκη».

«Κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή», δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ο ΙΣΑ, τονίζοντας ότι κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα έχει ενδείξεις και αντενδείξεις ,τις οποίες μπορεί να αξιολογήσει μόνο ο θεράπων ιατρός.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης καλεί την πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και τονίζει ότι «η αντιεπιστημονική πρακτική χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου οδηγεί σε επικίνδυνη πολυφαρμακία και κατασπατάληση πόρων για το σύστημα και τον ίδιο τον ασθενή. Παράλληλα, συμβάλλει στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σταθερά στην ελληνική αγορά και δυσχεραίνει την πρόσβαση του ασθενή στα φάρμακα που έχει ανάγκη. Οι κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής και ο εξορθολογισμός του συστήματος επιτάσσουν κανένα φάρμακο και εμβόλιο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως εξάλλου γίνεται στις υπόλοιπες χώρες».

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα πάγιο αίτημα, για το οποίο ο Σύλλογος έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολλές παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες οδήγησαν στην θέσπιση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης στη χορήγηση των αντιβιοτικών.

Πάνω από 200 φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά
;Όπως προκύπτει από τους σχετικούς καταλόγους που δημοσιεύει σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην ελληνική αγορά παρατηρούνται ελλείψεις σε 232 σκευάσματα, ενώ οι ελλείψεις τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν σε 186 προϊόντα και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 182.

Στην πρώτη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνονται οι μακροχρόνιες και σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, με 156 σκευάσματα, ενώ στη δεύτερη, με 76 φάρμακα, αυτά για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούσαν, έχουν ανακοινώσει τη διακοπή της παραγωγής και κυκλοφορίας τους.

Μέσα σε αυτά ξεχωρίζουν εννέα εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ ιδιαίτερα σοβαρή είναι και η έλλειψη σκευασμάτων που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τα οποία ανέρχονται σε 67 κωδικούς, καθώς και αναλγητικά, αντιβιοτικά και φάρμακα για το κρυολόγημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Και τα προηγουμενα χρονια που δεν ηταν υποχρεωτικη η συνταχογραφηση γιατι δεν υπηρχαν ελλειψεις.;; Απατεωνες . Πρωτα εφευρισκεις το προβλημα και μετα βρισκεις την λυση που σε βολευει. βλεπε κορονοιο και μετα γονιδιακες θεραπειες. χαχα. Ιατρικος συλλογος του συστηματος ολκης

  2. Να πάνε να γ@μηθούν τα καθήκια, δεν φτάνει η φτώχεια μας, θέλουν να μας αρμέξουν και για την ασπιρίνη ;;;
    Δεν φτάνει που όταν πρίζεται ένα δόντι βραδιάτικο, τα κατάφεραν να μην έχεις που στον εξαποδώ να βρείς ένα Αμοξίλ χωρίς συνταγή ;
    Αν περάσει και αυτό και μείνουν χωρίς ξύλο, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

  3. Μάλιστα…!!!Αυτοί του ΙΣΑ έχουν ορκιστεί στον όρκο του Ιπποκράτη τώρα…!!Να πληρώνουμε επίσκεψη στον γιατρό,να μας γράφει depon …!!!10€ η επίσκεψη, ούτε 5€ το depon!!Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα ισχύει για λαθρομετανάστες και γυφτορομά ….!!!

  4. Εάν το πρόβλημα είναι η έλλειψη φαρμάκων, η λύση είναι να παράγουμε περισσότερα φάρμακα, όχι να δυσκολέψουμε την πρόσβαση στα φάρμακα. Δεκαετίες επί δεκαετιών που είχαμε ελεύθερη πρόσβαση στα φάρμακα δεν πάθαμε τίποτα, κάθε άλλο. Πρέπει να αρθεί και η απαγόρευση των απλών τουλάχιστον αντιβιώσεων χωρίς συνταγή, για τους ίδιους λόγους που δεν ήταν απαγορευμένες τις προηγούμενες δεκαετίες. Δεν γίναμε ξαφνικά, παραμονές της πανδημίας, σοφότεροι για να τις απαγόρευσουμε.

  5. Νομίζω άργησαν να το πουν… Αφού υποχρέωσαν, ακόμη και τους συναδέλφους τους να κάνουν ένα “φόλι” , κάποιοι που αρνήθηκαν, να πεθάνουν και της πείνας, χωρίς καμία συνταγή (και χωρίς καμία ευθύνη), τώρα τους έπιασε ο πόνος….

  6. Για να τα οικονομησουν…Τουλαχιστον 10 Ευρω η επισκεψη.Αν τωρα χρειασθεις π.χ. ενα παυσιπονο για πονοδοντο το βραδυ, που θα βρεις γιατρο για συνταγη?Ως συνταξιουχος πληρωνω το μηνα 139 Ευρω και τα μονα φαρμακα ειναι για θυρεοειδη και πιεση ,δηλ.30 Ευρω.Τα υπολοιπα που πανε?Στους λαθρα εισαχθεντες?

Comments are closed.