Μια ολική σεληνιακή έκλειψη απόλαυσαν σήμερα 8/11 την τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης έως τον Μάρτιο του 2025, στην Ανατολική Ασία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς επίσης από τμήματα της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ρωσίας.
Η έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχηματίζουν σχεδόν μια ευθεία γραμμή στο διάστημα, ένα φαινόμενο γνωστό ως συζυγία. Το φεγγάρι γλιστρά σταδιακά στη σκιά του πλανήτη μας και ο σεληνιακός δίσκος αλλάζει χρώμα.
Η πανσέληνος, που οι Ινδιάνοι των ΗΠΑ ονόμαζαν “φεγγάρι του κάστορα”, επειδή αυτή την εποχή οι κάστορες χτίζουν τα φράγματα τους και επίσης τότε έμπαιναν οι παγίδες για το κυνήγι τους έκανε ακόμα πιο απολαυστικό το θέαμα καθώς ήταν “γεμάτη” τόσο το βράδυ της Δευτέρας όσο και της Τρίτης.
Αύριο, επίσης, 9 Νοεμβρίου, ο μακρινός πλανήτης Ουρανός θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση του από τη Γη και θα φωτίζεται από τον Ήλιο, οπότε θα είναι φωτεινότερος από κάθε άλλη στιγμή του έτους. Θα φαίνεται στον ουρανό όλη τη νύχτα και έτσι δώσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρηση του (αν και λόγω της απόστασης του θα φαίνεται σαν μια μπλε-πράσινη κουκίδα από ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο).
Δείτε την εκπομπή της NASA για την ολική έκλειψη σελήνης
Φεγγαρι καστορα κουλα παστορα(διαπλοκης) στα τσιμπουκια μαστορα
ΑΝΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΕΘΡΟ