Με καθυστέρηση ενός έτους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων άναψε το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) στο νέο εθνικό στάδιο του Τόκιο, που ήταν άδειο, δίχως χειροκροτήματα και φωνές, λόγω της απουσίας των φιλάθλων για τον κίνδυνο της εξάπλωσης των κρουσμάτων της covid-19.
Πάνω από 40 υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις υποδέχονται πάνω από 11.000 αθλητές και αθλήτριες από 206 χώρες για να συμμετάσχουν στα 339 αγωνίσματα των 33 αθλημάτων της διοργάνωσης.
Η τελετή έναρξης ήταν αυτό που περιμέναμε: προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και, όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι Ιάπωνες διοργανωτές, «πιο απλή» από τις προηγούμενες διοργανώσεις, προκειμένου να μείνουν «εναρμονισμένοι με την παγκόσμια κατάσταση στο χώρο της υγείας».
Η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020 υποστήριξε ότι η Τελετή Έναρξης αποτέλεσε «μια στιγμή ενσυναίσθησης για να εκφράσει ο κόσμος του αθλητισμού την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό του για όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, στην καταπολέμηση της πανδημίας».
Ένα μικρό μέρος της τελετής ήταν επίσης αφιερωμένο στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι του 2011 που οδήγησαν στην καταστροφή της Φουκουσίμα και άφησαν πίσω τους σχεδόν 19.000 νεκρούς.
Στο στάδιο βρέθηκε ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο, όπως και η Τζιλ Μπάιντεν, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στο Τόκιο. Στο στάδιο βρέθηκαν επίσης περίπου 1.000 VIP καλεσμένοι με πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα ασφαλείας για όλους.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται από 83 αθλητές και αθλήτριες, που, όπως πάντα, παρέλασαν πρώτοι, με σημαιοφόρους την Άννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια.
Ακολούθησε η ομάδα των προσφύγων κρατώντας τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια, μία, μία μπήκαν και οι υπόλοιπες χώρες με αλφαβητική σειρά, αλλά και σύμφωνα με το ιαπωνικό αλφάβητο.
Να σημειώσουμε ότι κάθε χώρα είχε δύο σημαιοφόρους, έναν άνδρα και μία γυναίκα, μετά από απόφαση της ΔΟΕ για λόγους ισότητας. Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι λόγω της κατάστασης με την πανδημία, κάποιες χώρες όπως η Βρετανία επέλεξαν να κατεβάσουν μικρό αριθμό αθλητών, ενώ άλλες χώρες έστειλαν στον στάδιο μόνο τους σημαιοφόρους, όπως η Αιθιοπία και η Βραζιλία.