Ομέρ και Ομάρ: Πώς σκοτώθηκαν δύο 4χρονα και τα social media το διέψευσαν – Θύματα της προπαγάνδας

Κοινοποίηση:
Omer-kai-O-paidia-polemos-

Ο Ομάρ Μπιλάλ αλ Μπάνα και ο Ομέρ Σιμάν ζούσαν σε απόσταση περίπου 23 χιλιομέτρων μεταξύ τους, εκατέρωθεν του περιμετρικού φράχτη Ισραήλ – Γάζας

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, δύο μικρά αγόρια, και τα δύο τεσσάρων ετών, σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με το BBC το ένα παιδί ήταν Ισραηλινός και το άλλο Παλαιστίνιος. Ωστόσο πολλές αναρτήσεις στα social media δεν θρηνούσαν τον θάνατό τους – αντίθετα, προσπαθούσαν να αρνηθούν ότι είχαν γίνει οι δολοφονίες τους.

Ο Ομάρ Μπιλάλ αλ Μπάνα και ο Ομέρ Σιμάν ζούσαν σε απόσταση περίπου 23 χιλιομέτρων μεταξύ τους, εκατέρωθεν του περιμετρικού φράχτη Ισραήλ – Γάζας. Δεν συναντήθηκαν ποτέ, αλλά και στους δύο άρεσε να παίζουν έξω με τα αδέρφια τους.

Τα πρόσωπα αυτών των μικρών αγοριών εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μου την περασμένη εβδομάδα. Και οι δύο σκοτώθηκαν στον πόλεμο και οι οικογένειές τους αφηγούνται την τραγική ιστορία τους.

Ο Ομέρ Σιμάν σκοτώθηκε όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο σπίτι του στο Kibbutz Nir Oz στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ομάρ Μπιλάλ αλ Μπάνα σκοτώθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ζεϊτούν, ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αρνήθηκαν τους θανάτους των αγοριών είναι συμβολικός μιας μάχης παραπληροφόρησης, που διεξάγεται παράλληλα με τον πόλεμο στο έδαφος.

“Υπήρξαν θρασύδειλες προσπάθειες υποβάθμισης ή άρνησης της βίας που διαπράττεται εναντίον παιδιών. Αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί έχουν σοκάρει την οικογένεια και τους φίλους που θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους – και τους ανθρώπους που παρακολούθησαν αυτό που συνέβη”, αναφέρει ο BBC.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένας λογαριασμός στο Twitter υποστήριζε ότι το υλικό είναι προϊόν προπαγάνδας της «απελπισμένης Χαμάς» και ότι το ένα αγόρι ήταν απλώς μια κούκλα. Ισχυριζόταν επίσης ότι ακόμη και λογαριασμοί φιλικοί με τη Χαμάς είχαν κατεβάσει το βίντεο, γιατί το νεκρό παιδί δεν ήταν πραγματικό.

Σχεδόν 4.000.000 άνθρωποι είδαν το ψευδές tweet. Το ότι ο επίσημος λογαριασμός του Ισραήλ και άλλοι σχετιζόμενοι με το Ισραήλ μετέφεραν το ίδιο μήνυμα (για το νεκρό παιδί), απλά ενίσχυσε την προβολή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: