Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της βρετανικής αστυνομίας ανακοίνωσε πως συνέλαβε χθες Κυριακή δύο νεαρούς σε σχέση με την υπόθεση της ομηρίας το σαββατοκύριακο σε συναγωγή στην πόλη Κόλεϊβιλ, στην πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ, ο δράστης της οποίας ήταν Βρετανός υπήκοος.
«Δύο νεαροί συνελήφθησαν (σ.σ. χθες) το βράδυ στο νότιο Μάντσεστερ. Παραμένουν υπό κράτηση για να ανακριθούν», ανέφερε η αστυνομία του ευρύτερου Μάντσεστερ σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Οι τέσσερις όμηροι απελευθερώθηκαν σώοι και αβλαβείς το βράδυ του Σαββάτου. Ο δράστης σκοτώθηκε. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτοκτόνησε ή εάν σκοτώθηκε από πυρά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που επενέβησαν, έπειτα από ώρες διαπραγματεύσεων.
Κατά τη διάρκεια της τεταμένης δεκάωρης διαπραγμάτευσης, ο άνδρας, που κατονομάστηκε ως Μαλίκ Φάισαλ Ακράμ και ήταν 44 ετών, απαίτησε να αφεθεί ελεύθερη η νευροεπιστήμονας Αάφια Σιντίκι, γεννημένη στο Πακιστάν, που εκτίει ποινή κάθειρξης 86 ετών στην περιοχή Ντάλας-Φορτ Γουόρθ μετά την καταδίκη της το 2010 επειδή άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών και πρακτόρων του FBI.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια» την ομηρία του ραβίνου και τριών πιστών στη συναγωγή Μπεθ Ίσραελ.
Ωστόσο ο αδελφός του δράστη, ο Γκουλμπάρ, ανέφερε μέσω Facebook ότι ο Μαλίκ Φάισαλ Ακράμ, από τη βιομηχανική πόλη Μπλάκμπερν της βόρειας Αγγλίας, ήταν ψυχικά ασθενής. «Θα θέλαμε να πούμε ότι ως οικογένεια δεν εγκρίνουμε τις πράξεις του και θα επιθυμούσαμε ειλικρινά, με όλη μας την καρδιά, να ζητήσουμε συγγνώμη από όλα τα θύματα», πρόσθεσε.
Ο ύποπτος υποστήριζε ότι είναι αδελφός της Αάφια Σιντίκι, κάτι που διέψευσε μια συνήγορός της μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Μολονότι το συμβάν στη συναγωγή του Τέξας μοιάζει να ήταν μεμονωμένο, οι συναγωγές στη Νέα Υόρκη και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας.