Ονδούρα- Ελ Σαλβαδόρ: Το ποδόσφαιρο ήταν η πρόφαση για τον πόλεμο!

Κοινοποίηση:
ondoura

Μπορεί να ονομάστηκε «πόλεμος του ποδοσφαίρου» αυτό που έγινε ανάμεσα στην Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ το 1969 αλλά δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, για την ακρίβεια τα στρατιωτικά καθεστώτα των δύο χωρών «ψάχνονταν» αρκετό καιρό για θερμό επεισόδιο. Και τα όσα συνέβησαν με αφορμή τη διεκδίκηση του εισιτηρίου της πρόκρισης για το Μουντιάλ στο Μεξικό που θα διεξαγόταν ένα χρόνο αργότερα.

Ποια ήταν η πραγματική αιτία; Οι εδαφικές διεκδικήσεις, εξαιτίας του μεταναστευτικού ρεύματος από το Ελ Σαλβαδόρ προς την Ονδούρα.

Ο πόλεμος είχε διάρκεια 100 ωρών, σύντομα κατέληξε σε αδιέξοδο με το Ελ Σαλβαδόρ να κυριαρχεί από εδάφους και η Ονδούρα από αέρος. Τελικά οι δύο χώρες ζήτησαν τη βοήθεια των ΗΠΑ και στις 18 Ιουλίου του 1969 ο πόλεμος έληξε. Υπέγραψαν ένα σύμφωνο για κατάπαυση του πυρός και ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ αποχώρησε από τα εδάφη της Ονδούρας.

Δεν ήταν μικρές οι απώλειες. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άνθρωποι ενώ πάνω από 300 χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όπως αναφέραμε όμως, η αφορμή δόθηκε από το ποδόσφαιρο. Που βέβαια, λόγω των δικτατορικών καθεστώτων στις δύο χώρες είχε εξέχουσα θέση στην προπαγάνδα των στρατιωτικών και δινόταν άπλετα στο λαό ως μέσο εκτόνωσης και διαφυγής από τη σκληρή καθημερινότητα.

Ο Τύπος και των δύο χωρών έδωσε μεγάλη βαρύτητα και προκάλεσε φανατισμό. Συναντήθηκαν στα «πλέι οφ» για την πρόκριση.

Η Ονδούρα νίκησε 1-0 στην έδρα της στον πρώτο αγώνα και μάλιστα μια 18χρονη στο Ελ Σαλβαδόρ δεν άντεξε κι αυτοκτόνησε με το περίστροφο του πατέρα της!
Στο Ελ Σαλβαδόρ υπήρξε η απάντηση με 3-0 επί της Ονδούρας οπότε οι δύο ομάδες θα έπαιζαν την πρόκριση σε ουδέτερη έδρα και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου στο «Αζτέκα» στο Μεξικό.

Εκεί όλα κρίθηκαν στην παράταση (3-2) υπέρ του Σαλβαδόρ. Αμέσως ξέσπασαν επεισόδια ενώ είχαν καταγραφεί τραυματισμοί σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Όμως η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη μέσα στις επόμενες ώρες στα σύνορα των δύο χωρών.
Η αεροπορία του Σαλβαδόρ εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος της Ονδούρας. Θεωρητικά «έφταιγε» το ποδόσφαιρο. Ουσιαστικά οι συνοριακές διαφορές που κρατούσαν από τις αρχές του 19ου αιώνα όταν διαμορφώθηκαν τα σύνορα που αμφισβήτησε το Σαλβαδόρ.

Και το πρόβλημα έγινε μεγαλύτερο όταν σημαντικός αριθμός πολιτών της χώρας μετανάστευσε στην Ονδούρα. Οι μετανάστες αποτελούσαν το 15% του πληθυσμού της τελευταίας και κατείχαν μεγάλες εκτάσεις γης κοντά στα σύνορα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση των κατοίκων στην Ονδούρα που θεωρούσαν προνομιούχους τους μετανάστες.

Ζήτησαν από την κυβέρνηση την αναδιανομή της γης.

Πάντως χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να υπογραφεί οριστική συνθήκη οριοθέτησης των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες. Το Ελ Σαλβαδόρ είχε να αντιμετωπίσει και τον 12ετή εμφύλιο πόλεμο μεταξύ της στρατιωτικής κυβέρνησης και των αριστερών ανταρτών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: