Απογοήτευση, λύπη και θυμό στο άκουσμα της απόρριψης της πρότασης για συζήτηση σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Ευρωκοινοβούλιο, εκφράζουν στο σύνολο τους οι Πόντιοι, καθώς το σοβαρό αυτό εθνικό ζήτημα μπαίνει για άλλη μια φορά στο συρτάρι.
Το αίτημα για να συζητηθεί το θέμα έκανε με ψήφισμα ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ωστόσο αυτό απορρίφθηκε με 79 ψήφους υπέρ, 199 κατά και 18 λευκά.
Η αγανάκτηση των Ποντιακών Σωματείων και του απανταχού ελληνισμού έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες Ευρωβουλευτές δεν ήταν καν παρόντες ώστε να τοποθετηθούν υπέρ της πρότασης για να συζητηθεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
“Μας λυπεί πολύ το γεγονός ότι δε στήριξαν ένα θεμελιώδες ζήτημα ιστορικής δικαίωσης και μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας, των απογόνων τους αλλά και όλων των Ελλήνων”, δηλώνει στο Thesstoday.gr η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.
“Εμείς ως Π.Ο.Π.Σ. στείλαμε μία επιστολή στους Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές σχετικά με την πρόταση για το ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, σε μία προσπάθεια να περάσει σε συζήτηση από την Ολομέλεια. Το γεγονός ότι κάποιοι Ευρωβουλευτές δεν παρευρέθηκαν καν είναι πολύ λυπηρό. Αλλά τι να περιμένουμε όταν ο κίνδυνος είναι εκ των έσω; Είδαμε για παράδειγμα τις δηλώσεις του κ. Καιρίδη, οι οποίες αναφέρουν ότι η γενοκτονία είναι ένας μύθος. Τώρα βλέπουμε ότι ορισμένοι δεν βρέθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο τη στιγμή της πρότασης ή δεν περνάνε το μήνυμα γενικά στις ομάδες τους. Εμείς τι μπορούμε να πούμε μπροστά σ’ αυτό”, λέει με αγανάκτηση.
“Είναι ένα θέμα που απαιτεί τεράστια σοβαρότητα και όμως δεν το στήριξαν ούτε οι Έλληνες Ευρωβουλευτές. Εμείς δεν πάψαμε ποτέ να ανακινούμε τις προσπάθειες και αυτό θα κάνουμε πάντα. Πιστεύω όμως ότι θα υλοποιηθεί όταν θα έχει και τη στήριξη της ίδιας της πολιτείας. Ο,τι κάνουν δηλαδή οι Αρμένιοι τόσο όμορφα και συγκροτημένα με τη συνεργασία όλων. Μέσα στο ψήφισμα ζητούσαμε και άλλα πράγματα, για παράδειγμα η Τουρκία να σεβαστεί και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και μία σειρά πραγμάτων που είναι ζωτικό να υποστηριχθούν από την Ευρωβουλή”, καταλήγει η κ. Σαχινίδου.
Από τη μεριά του, ο Γεώργιος Τανιμανίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος “Παναγία Σουμελά”, είπε πως “υπάρχει πραγματικά μία έντονη ενόχληση, η οποία έχει να κάνει με την καρδιά και την ψυχή του κάθε Έλληνα, όταν τέτοια ζητήματα που αφορούν εθνικά θέματα δεν μπορούν να τύχουν μία καλύτερη πορεία. Το Προσκύνημα “Παναγία Σουμελά” βρίσκεται σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος Νεολαίας, στο οποίο συμμετέχουν πάρα πολλοί νέοι από όλη την Ελλάδα και έρχονται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, φέτος μάλιστα για 21η χρονιά. Τα παιδιά είναι εδώ και δύο χρόνια σε συνεννόηση με τον κ. Μαριά με σκοπό να γίνει μια εισήγηση προς την Ολομέλεια και να κάνουν μία Ημερίδα, θέτοντας αυτό το πολύ βασικό ζήτημα. Πράγματι το 2018 έγινε αυτή η Ημερίδα, μίλησαν διάφοροι ομιλητές και νέοι από την Οργανωτική Επιτροπή και ο κύριος Μαριάς πέρσι έκανε μία τέτοια ανακοίνωση στο Ευρωκοινοβούλιο”.
“Φέτος περιμέναμε ότι μετά την τοποθέτησή του για τη συζήτηση σχετικά με το ψήφισμα για την αναγνώριση, να υπάρχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Δυστυχώς για μία σειρά λόγων, που αυτοί γνωρίζουν, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές δεν ήταν όλοι παρόντες. Αυτό ενοχλεί τον ελληνικό λαό που θα ήθελε μία άλλη παρουσία του συνόλου των Ευρωβουλευτών μας, ώστε τέτοια εθνικά θέματα να έχουν μία καλύτερη πορεία”, τόνισε ο κ.Τανιμανίδης”.
“Νομίζω πως αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις, αλλά να σκεφτούμε πως πρέπει να κινούμαστε σε αυτά τα θέματα. Φέτος κλείνουμε 100 χρόνια από τη μέρα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, χρονιά μνήμης και τιμής, που θα έπρεπε το σύνολο των Ευρωβουλευτών να συνεργαστούν ώστε ενωμένοι να προωθήσουν το θέμα αυτό, όχι μόνο στη μνήμη του ποντιακού ελληνισμού που ξεριζώθηκε, αλλά και για να στηρίξουν το δίκιο του σήμερα για ένα καλύτερο αύριο”.
“Το θέμα αυτό, εμείς όπως και όλα τα Ποντιακά Σωματεία, το κρατάμε σε πολύ υψηλό επίπεδο, αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε καθημερινά. Θα επιμείνουμε, ώστε την επόμενη χρονιά το σύνολο των Ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν να θέσουν το ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο με σοβαρότητα και πυγμή, κάνοντας παράλληλα τις συμμαχίες τους”.
Ο Χρήστος Τοπαλίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται για ήττα.
“Για να μιλήσουμε βάζοντας τα πράγματα σε μία σωστή σειρά, δεν απορρίφθηκε η πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά το αίτημα να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συγκεκριμένης συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου. Άρα δε μιλάμε για ήττα στο επίπεδο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, καθώς δεν καταψηφίστηκε η ουσία της πρότασης, δεν τέθηκε καν στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση τους ψηφίσματος”, δηλώνει ο κ. Τοπαλίδης.
“Το 2006 με ψήφισμα της 27ης Σεπτεμβρίου, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εφετώντας έκθεση για τη διαδικασία των ενταξιακών προϋποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε θέσει κάποια προαπαιτούμενα στα οποία υπήρχε και μία έμμεση αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Εκείνη την εποχή υπήρχε μία συστράτευση του πολιτικού κόσμου, του εγχώριου αλλά και του ευρωπαϊκού, καθώς και πρωτοβουλιών του οργανωμένου ποντιακού χώρου και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος”.
“Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που είδαμε είναι ότι δεν υπήρχε συστράτευση όχι μόνο των ποντιακών δυνάμεων αλλά και του συνόλου των δυνάμεων της χώρας, ώστε να κοινοποιήσουμε το ζήτημα και να μπορέσουμε να έχουμε κάποια θετικά αποτελέσματα. Προσωπικά, εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο ποντιακό φορέα της χώρας, δε ζητήθηκε η συνδρομή μου ούτε είχα τη δέουσα ενημέρωση του ζητήματος. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα για το οποίο απαιτείται ένας κύκλος ευρύτερων επαφών και συναινέσεων και δεν περισσεύει κανείς. Τιμή του κ.Μαριά που πήρε αυτή την πρωτοβουλία, αλλά μια μεμονωμένη πρόταση είναι δύσκολο να ακουστεί. Περιμέναμε να μας “χρησιμοποιήσει” κατάλληλα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη κινητοποίηση όσον αφορά τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Πάντως, όπως προείπα, δεν πρόκειται για ήττα”, υπογραμμίζει ο κ.Τοπαλίδης.
πηγή:thesstoday.gr
Ας μην ψηφισει κανενας Ποντος πολιτικους τετοιου ειδους.