23/12/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Οργή για τις γυναικοκτονίες σε Αλβανία και Κόσοβο – Ένας στους δύο δικαιολογούν τη βία κατά των γυναικών

Κοινοποίηση:
μακελειο

Περισσότεροι από τους μισούς Αλβανούς που συμμετείχαν σε έρευνα από τον ΟΗΕ το 2019 θεώρησαν ότι οι γυναίκες «πρέπει να ανέχονται κάποια βία να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά της».

Ο βιασμός και η δολοφονία της 32χρονης Luljeta ήταν αφορμή να ξεσπάσει νέο κύμα οργής στην χώρα.

Το βράδυ της Πέμπτης, οι κάτοικοι των Τιράνων συγκεντρώθηκαν στην γέφυρα του Dajlani, όπου βρέθηκε η σορός της Luljeta, και άναψαν κεριά για όλα τα θύματα των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας.

Κι ενώ η Αλβανία μετράει 13 νεκρές γυναίκες μέσα μόνο σε τρεις μήνες, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απευθύνουν έκκληση στους θεσμούς να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών.

Οι πρώτες που έπρεπε να αντιδράσουν για τις άδικα δολοφονημένες γυναίκες και κορίτσια, λένε οι ακτιβιστές, θα έπρεπε να είναι οι γυναίκες βουλευτές.

Η Luljeta Preza από το Sukthi , μέλος της κοινότητας των Ρομά, βρέθηκε νεκρή κάτω από τη γέφυρα του Dajlan, χθες το πρωί γύρω στις 10:35 με σημάδια από μαχαίρι στο σώμα της.

Το θύμα βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και φαίνεται πως βιάστηκε και έπειτα δολοφονήθηκε ενώ οι δράστες εγκατέλειψαν την σορό της κάτω από την γέφυρα.

Ζητώντας δικαιοσύνη

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται η ετυμηγορία για τους δολοφόνους της 28χρονης αλβανικής καταγωγής Marigona Osmani, η οποία βρήκε φρικτό θάνατο τις 21 Αυγούστου 2021, στο Κόσοβο, [πυροδοτώντας διαμαρτυρίες μέχρι και την Αλβανία.

Ήταν τότε, όταν ο Dardan Krivaqa κακοποίησε σεξουαλικά την Marigona και μαζί με τον φίλο του Arbër Sejdiut δολοφόνησαν την κοπέλα, για να μην καταγγείλει τον βιασμό της.

Ο Krivaqa και ο Sejdiu κατηγορούνται για μια σειρά από ποινικά αδικήματα, όπως βιασμό, βοήθεια στη διάπραξη βιασμού και ανθρωποκτονία.

Το κατηγορητήριο λέει ότι ο Sejdiu είχε εσκεμμένα βοηθήσει τον Krivaqa στη διάπραξη του εγκλήματος του βιασμού.

Κατηγορείται ότι, παρόλο που γνώριζε ότι η Krivaqa διέπραττε την πράξη του βιασμού, είχε λάβει σκόπιμα ενέργειες για να διευκολύνει τη διάπραξη αυτού του ποινικού αδικήματος.

Και οι δύο κατηγορούνται επίσης ότι προσπάθησαν να κρύψουν τα ίχνη του εγκλήματος, προσπαθώντας να διαγράψουν τα πλάνα της κάμερας ασφαλείας.

Στην τελευταία δικαστική συνεδρίαση για την υπόθεση αυτή, ο εισαγγελέας Valdet Avdiu ζήτησε να τιμωρηθούν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ακρόασης που διεξήχθη την 1η Αυγούστου, ο εισαγγελέας Avdiu είπε ότι «από όλα τα στοιχεία, τους μάρτυρες που ακούστηκαν και τις βιντεοσκοπήσεις, αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι διέπραξαν το ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το κατηγορητήριο», ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος ζήτησε μέγιστη ποινή για τους κατηγορούμενους.

Η οικογένεια ζητάει οι κατηγορούμενοι να τιμωρηθούν με τη μέγιστη δυνατή τιμωρία, ώστε αυτές οι περιπτώσεις να μην επαναληφθούν ποτέ στο Κόσοβο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Dardan Krivaqa, ωστόσο ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει υπόψη του όλα τα στοιχεία και τις συνθήκες, αφού όπως είπε «αποδείχθηκε ότι το ποινικό αδίκημα διαπράχθηκε υπό την επήρεια ναρκωτικών».

Να τιμωρηθούν οι δράστες

Η Συλλογική για τη Φεμινιστική Σκέψη και Δράση συγκεντρώθηκε μπροστά στο Δικαστήριο στο Φεριζάι, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για την υπόθεση.

«Απαιτούμε την μέγιστη δυνατή ποινή για την δολοφονία της Marigona» αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η Collective for Feminist Thought and Action είπε επίσης ότι δεν μπορεί να ξεχαστεί η «σκληρή βία».

«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η Marigona θα μπορούσε να ζήσει σήμερα, αν η πολιτεία την είχε προστατέψει».

4.000 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας σε ένα χρόνο

Στην Αλβανία το 2022, έγινε γνωστό ότι έξι γυναίκες δολοφονήθηκαν από νυν ή πρώην σύντροφό τους, 4.000 κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία εναντίον τους ενώ επιβλήθηκαν περίπου 150 περιοριστικά μέτρα.

Πάνω από το 53% των Αλβανών γυναικών θα υποστούν τουλάχιστον μία μορφή ενδοοικογενειακής βίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ η γυναικοκτονία αυξήθηκε κατά 13% το 2021 και περισσότεροι από τους μισούς Αλβανούς που συμμετείχαν σε έρευνα από τον ΟΗΕ το 2019 θεώρησαν ότι οι γυναίκες «πρέπει να ανέχονται κάποια βία να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά της».

Περίπου 20 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2021 με το ένα τρίτο όλων των δολοφονιών στη χώρα να είναι κορίτσια ή γυναίκες στα χέρια του συντρόφου τους, πρώην συντρόφου ή μέλους της οικογένειάς τους.

Εκτός από το ανησυχητικό ποσοστό δολοφονιών, μια πρόσφατη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των Αλβανών γυναικών δεν αισθάνονται ασφαλείς στο σπίτι τους λόγω ενδοοικογενειακής βίας. Περίπου το 53% είπε ότι είχε βιώσει βία και το 80% είπε ότι πιστεύει ότι ο κίνδυνος είχε αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ Α Λ Λ Α ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΕΣ

    1. ουσιαστικα οταν το λενε ετσι υποβιβαζουν τη γυναικα. Αριστεριστικες εξυπναδες

Comments are closed.