Οργή της Ιταλίας κατά του Ισραήλ: «Εγκλήματα πολέμου» οι ενέργειες των IDF

Κοινοποίηση:
netanyahu_idf_xr

Οργή έχουν προκαλέσει στην Ιταλία οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, με αποκορύφωνα τα πλήγματα των τελευταίων ωρών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αυτά κατά αποστολής του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL) που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ προχώρησε σε μια σοβαρή καταγγελία, σύμφωνα με την οποία οι IDF έπληξαν προσωπικό και εγκαταστάσεις της με «επιτηδευμένα χτυπήματα».

Η αποστολή αυτή του ΟΗΕ, η οποία -σύμφωνα με την καταγγελία- δέχθηκε πυροβολισμούς από ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στον Λίβανο, αποτελούνταν από Ιταλούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τζόρτζια Μελόνι κάλεσε την Πέμπτη (10/10) τον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Ρώμη, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για την «απαράδεκτη» -όπως τη χαρακτήρισε- συμπεριφορά των δυνάμεων της χώρας του, που φέρεται να πυροβόλησαν εναντίον βάσεων επανδρωμένων από Ιταλούς ειρηνευτές στο νότιο Λίβανο.

Αφού το αρχηγείο και δύο ιταλικές βάσεις της UNIFIL «επλήγησαν από πυρά του Ισραηλινού Στρατού», η Μελόνι μίλησε με τον διοικητή του δυτικού τομέα της αποστολής UNIFIL, στρατηγό Στέφανο Μεσίνα, για να ενημερωθεί σχετικά με την ασφάλεια των ιταλικών στρατευμάτων, ανέφερε το γραφείο της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η πρωθυπουργός της χώρας επικοινώνησε επίσης με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, για να του υπενθυμίσει «με αποφασιστικότητα» ότι «αυτό που συμβαίνει κοντά στις ιταλικές βάσεις της UNIFIL στο νότιο Λίβανο» είναι «απαράδεκτο».

«Η Ιταλία και ο ΟΗΕ δεν μπορούν να λαμβάνουν εντολές από την ισραηλινή κυβέρνηση»
«Είπα στον Ισραηλινό πρέσβη να πληροφορήσει την κυβέρνησή του ότι ο ΟΗΕ και η ιταλική κυβέρνηση δεν μπορούν να λαμβάνουν εντολές από την κυβέρνηση του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροζέτο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οι εχθρικές και επαναλαμβανόμενες ενέργειες των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων θα μπορούσαν να αποτελέσουν εγκλήματα πολέμου, πρόκειται για βαρύτητες παραβιάσεις των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από καμιά στρατιωτική αιτία», συμπλήρωσε ο Ιταλός υπουργός.

«Τα όσα συνέβησαν δεν διαθέτουν δικαιολογία στρατιωτικής φύσεως, δεν πρόκειται για βολές που ερρίφθησαν κατά λάθος. Περιμένουμε απάντηση η οποία να εξηγεί τι οδήγησε στις εξελίξεις αυτές», ολοκλήρωσε ο Κροζέτο.

Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης (10/10) ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ κοντά στο Γενικό Επιτελείο της UNIFIL στον νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι είχε ζητήσει προηγουμένως από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ να παραμείνουν «σε προστατευμένους χώρους».

«Οι δυνάμεις του στρατού επιχειρούσαν στην περιοχή της Νακούρα, δίπλα σε μια βάση της UNIFIL. Οι στρατιώτες διέταξαν τότε τις δυνάμεις του ΟΗΕ που ήταν παρούσες σε αυτή τη ζώνη να μείνουν σε προστατευμένους χώρους και μετά άνοιξαν πυρ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ισπανία: Η επίθεση εναντίον της UNIFIL συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου
Τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) συνιστούν «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», κατήγγειλε, με τη σειρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, ζητώντας να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κυανοκράνων.

«Η ισπανική κυβέρνηση καταδικάζει κατηγορηματικά τα ισραηλινά πυρά που έπληξαν το γενικό επιτελείο της UNIFIL στη Νακούρας», αναφέρει το υπουργείο στη λακωνική ανακοίνωσή του.

Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκεται και η θέση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ για την ενέργειά του στον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να μην απειλείται η ασφάλεια ειρηνευτικών δυνάμεων
Ενδεικτικό του ότι το Ισραήλ δείχνει να χάνει τον έλεγχο στο τρόπο που πλήττει στόχους στη Μέση Ανατολή, είναι το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «ανησυχούν πολύ» από τις πληροφορίες ότι δυνάμεις που ελέγχει το Τελ Αβίβ άνοιξαν πυρ εναντίον των κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης (10/10) ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ διεξάγει στοχευμένες επιχειρήσεις κοντά στη Μπλε Γραμμή (που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ) για να καταστρέψει τις υποδομές της Χεζμπολάχ, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειληθούν Ισραηλινοί πολίτες», είπε ο εκπρόσωπος αυτός, πρόσθεσε ωστόσο ότι «ενώ διεξάγονται αυτές οι επιχειρήσεις, είναι κρίσιμης σημασίας να μην απειλείται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ», της αποστολής UNIFIL.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response