Μία από τις θρυλικές εκπομπές της ΕΡΑ η «Φωνή της Ελλάδας» του στιχουργού και ραδιοφωνικού παραγωγού Γιάννη Τζουανόπουλου, έπαψε να ακούγεται για τον απόδημο Ελληνισμό εδώ και μερικές ημέρες, απόρροια της «νέας τάξης πραγμάτων» που επιβάλλεται στο ελληνικό κρατικό ραδιόφωνο.
Η ιστορική εκπομπή, η οποία κάθε Κυριακή βράδυ για δύο ολόκληρες ώρες ένωνε όλο τον απόδημο Ελληνισμό από τις τέσσερις γωνιές της Γης, σταμάτησε για πάντα μετά την απόφαση της διευθύντριας προγράμματος Μαρίας Κοζάκου.
Αποτέλεσμα; Το ξέσπασμα χιλιάδων Ελλήνων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κατέκλυσαν το τηλεφωνικό κέντρο του κρατικού ραδιοφώνου κατά της νέας διεύθυνσης της κρατικής ραδιοφωνίας, επειδή είδαν εν μία νυκτί χωρίς καμιά δικαιολογία να σταματάει μια εκπομπή που έχει γράψει με χρυσά γράμματα τη δική της ιστορία.
Oλα άρχισαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν ο γνωστός και σπουδαίος ραδιοφωνικός παραγωγός και στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος πληροφορήθηκε, διά στόματος της Μαρίας Κοζάκου, ότι η εκπομπή του «Η φωνή της Ελλάδας» παύει να υπάρχει στο κρατικό ραδιόφωνο κάθε Κυριακή βράδυ.
Zητούν εξηγήσεις
Η συγκίνηση του ραδιοφωνικού παραγωγού στην τελευταία του εκπομπή ήταν διάχυτη, με τους Ελληνες να τηλεφωνούν από κάθε γωνιά της Γης προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις από τη διεύθυνση του κρατικού ραδιοφώνου γιατί συνέβη αυτό.
Η συγκεκριμένη εκπομπή, μάλιστα, συνδέεται απόλυτα και με το Φεστιβάλ Ολυμπίας και την περίφημη εκδήλωση πολιτισμού «Οταν γιορτάζουν οι θεοί», που διεξάγονται κάθε χρόνο στο εξωκλήσι της ξενιτιάς. Μια γιορτή που δεκάδες ονόματα έχουν φιλοξενηθεί προκειμένου να σμίξουν από κάθε γωνιά του πλανήτη οι Ελληνες της διασποράς. Μίκης Θεοδωράκης, Κώστας Βίρβος, Μίμης Πλέσσας, Μαίρη Λίντα, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πόλυ Πάνου, Καίτη Γκρέυ, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Κώστας Χατζής, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Γιοβάννα, Μάριος Τόκας, Ζυλ Ντασσέν αλλά και δεκάδες άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες είχαν παρελάσει από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δίνοντας αίγλη τόσο στην κρατική ραδιοφωνία όσο και στην κρατική τηλεόραση, η οποία μετέδιδε ζωντανά τη μεγάλη αυτή εκδήλωση πολιτισμού.
Και μπορεί για τους Ελληνες εντός της Ελλάδας να μην είναι κάτι τόσο τραγικό η παύση της συγκεκριμένης εκπομπής, ωστόσο έφερνε σε άμεση επικοινωνία τους Ελληνες του Βόρειου Πόλου, της Βενεζουέλας, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και όπου υπάρχουν Ελληνες με τη χώρα που γεννήθηκαν. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία τα λόγια του Ιάκωβου Καμπανέλλη όταν μίλησε για την ιστορική εκπομπή και όσα προσφέρει: «Είναι μια έκρηξη πολιτισμού που ενώνει όλο τον ελληνικό πολιτισμό».
“”Και μπορεί για τους Ελληνες εντός της Ελλάδας να μην είναι κάτι τόσο τραγικό η παύση της συγκεκριμένης εκπομπής…..”” οι ελλαδικοι εχουν να λυσουν την ιδια την τραγικοτητα της υπαρξης τους…… ολα τα αλλα ειναι κουραφεξαλα…..
Καλα που ζειτε ρε παιδια και ακουτε ακόμη ραδιοφωνο;
Αυτο ηταν πριν 30 χρονια
Τωρα υπαρχει τηλεοραση