Σε κάποιες γυναίκες συνέβη μόνο μια φορά, ενώ για άλλες αποτελεί πάγια τακτική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δύσκολα θα βρούμε γυναίκα που να μην έχει προσποιηθεί οργασμό έστω και μία φορά στη ζωής της.
Την ίδια στιγμή, έρευνες για το σεξ συνεχίζουν να υποδεικνύουν ότι η προσποίηση του οργασμού έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική ικανοποίηση. Η εξήγηση γι’ αυτό έγκειται στο γεγονός ότι όταν μια γυναίκα προσποιείται ότι τα αγγίγματα και οι τεχνικές του συντρόφου της την ικανοποιούν περισσότερο από ό,τι ισχύει, τότε όχι μόνο κατευθύνει τον παρτενέρ της σε λάθος μονοπάτια σχετικά με το τι της αρέσει, αλλά χάνει και η ίδια την ευκαιρία να μεγιστοποιήσει τη σεξουαλική απόλαυση.
Η νέα έρευνα
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior, η Debby Herbenick και οι συνεργάτες της διερεύνησαν τα ποσοστά των γυναικών που έχουν προσποιηθεί οργασμό κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά και εκείνων που δεν συνεχίζουν πλέον να το κάνουν. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως στον πιθανό ρόλο της σεξουαλικής επικοινωνίας και ικανοποίησης.
Η μελέτη περιελάμβανε 1.008 γυναίκες ηλικίας από 18 έως 94 ετών, κυρίως ετεροφυλόφιλες, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι το 58,8 των συμμετεχουσών είχε προσποιηθεί οργασμό κάποια στιγμή, αλλά τα 2/3 αυτών δήλωσαν ότι δεν το κάνουν πλέον.
Οι πιθανοί λόγοι
Οι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες είχαν προσποιηθεί οργασμό ήταν:
Ήθελαν να κάνουν τον σύντροφό τους να αισθανθεί καλά (57.1%).
Ήθελαν να σταματήσουν το σεξ επειδή ήταν κουρασμένες (44.6%).
Τους άρεσε ο ερωτικός τους παρτενέρ και δεν ήθελαν να τον κάνουν να αισθανθεί άσχημα (37.7%).
Οι λόγοι που δεν προσποιούνται πια
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν προσποιούνται πλέον οργασμό ήταν:
Νιώθουν πιο άνετα με το σεξ, είτε έρθουν σε οργασμό είτε όχι (46.6%).
Νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό τους ως γυναίκες (35.3%).
Νιώθουν ότι ο σύντροφός τους τις αποδέχεται και είναι ευτυχισμένος μαζί τους, ακόμα και όταν δεν έρχονται σε οργασμό (34.0%).
Επικοινωνώντας τις σεξουαλικές ανάγκες
Οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν ότι η έλλειψη σεξουαλικής επικοινωνίας μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνη για το φαινόμενο. «Όταν μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για το τι μας αρέσει, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να βιώσουμε σεξουαλική απόλαυση. Όταν δεν αισθανόμαστε άνετα, οι πιθανότητες η πραγματικότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας είναι λιγοστές», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, όταν οι συγγραφείς εξέτασαν γυναίκες που είχαν αναφέρει ότι έχουν προσποιηθεί και συνεχίζουν να προσποιούνται οργασμό, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για γυναίκες που ντρέπονταν να μιλήσουν στους συντρόφους τους για το τι τις ευχαριστεί στο σεξ. Παρατήρησαν, επίσης, ότι οι νεότερες γυναίκες (ηλικίας 18-24 ετών) ήταν πολύ πιθανότερο να δηλώσουν ότι δεν ήξεραν πώς να ζητήσουν αυτό που θέλουν.
Επιπλέον, σχεδόν οι μισές γυναίκες του δείγματος της μελέτης (55,4) υπαινίχθηκαν ότι ήθελαν να επικοινωνήσουν με τον σύντροφό τους για το σεξ αλλά αποφάσισαν να μη το κάνουν. Όταν οι συγγραφείς ρώτησαν το γιατί, οι γυναίκες απάντησαν ότι δεν ήθελαν να πληγώσουν τον σύντροφό τους (42,4%), ότι δεν ένιωθαν άνετα να αναλύσουν σεξουαλικές λεπτομέρειες (40,2%) και ότι ένιωθαν ντροπή (37,7%).
Τέλος, οι συγγραφείς κατάλαβαν ότι οι γυναίκες που συμφωνούσαν απόλυτα με τη δήλωση «νιώθω άνετα να χρησιμοποιώ τη λέξη κλειτορίδα» ήταν πολύ πιθανότερο να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης συγκριτικά με εκείνες που διαφωνούσαν με την εν λόγω πρόταση. Οι γυναίκες αυτές ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να συνεχίζουν να προσποιούνται οργασμό και αυτή η τελευταία κατηγορία γυναικών συμφωνούσε απόλυτα με τη δήλωση «ο σύντροφός μου κι εγώ μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα για το μας προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση».
Συμπερασματικά, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό ο σεξουαλικός σύντροφος να μην πιέζει τη γυναίκα να έρθει σε οργασμό και να είναι δεκτικός στην επικοινωνία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο άνετο πλαίσιο για τις σεξουαλικές επιθυμίες και ανάγκες των γυναικών.