Σφοδρά πυρά κατά του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του να δώσει το πράσινο φως για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά ρωσικών στόχων εξαπολύουν συνεργάτες και το περιβάλλον του επόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ.
Βασικοί υποστηρικτές του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου και άλλοι υποστηρικτές του, κατηγορούν ανοικτά τον Μπάιντεν ότι επιδιώκει να πυροδοτήσει τον «Tρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο.
«Το Στρατιωτικό Βιομηχανικό Σύμπλεγμα φαίνεται ότι θέλει να βεβαιωθεί ότι θα ξεκινήσει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος πριν ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ειρήνη και να σώσει ζωές», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στο X, όπως αναφέρει ο Guardian.
Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, ο οποίος θεωρούνταν πιθανός υποψήφιος για υπουργός Εξωτερικών, έγραψε: «Κανείς δεν περίμενε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα προκαλούσε κορύφωση του πολέμου στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Αυτό είναι σαν να ξεκινάει έναν εντελώς νέο πόλεμο. Όλα έχουν αλλάξει τώρα – όλοι οι προηγούμενοι υπολογισμοί είναι άκυροι».
Άλλοι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν ότι «ο Τζο Μπάιντεν μόλις δημιούργησε το σκηνικό για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ας προσευχηθούμε όλοι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απόφαση Μπάιντεν
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, υπερασπίστηκε την απόφαση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου τη Δευτέρα (18/11): «Ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τον Τζο Μπάιντεν για μια τετραετή θητεία, όχι για μια θητεία τριών ετών και 10 μηνών, και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέρα της θητείας μας για να επιδιώξουμε τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής που πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».
Οι συζητήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και μήνες μεταξύ του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των Ευρωπαίων συμμάχων σχετικά με το αν θα επιτραπεί η χρήση ATACMS. Επί του παρόντος, η απόφαση να επιτραπούν περιορισμένα πλήγματα με τη χρήση τους θα δώσει τη δυνατότητα στον ουκρανικό στρατό να στοχεύσει τις ρωσικές στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή του Κουρσκ, όπου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι περισσότεροι από 10.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν ενταχθεί στις ρωσικές δυνάμεις που προετοιμάζουν μια αντεπίθεση για να εκδιώξουν τα ουκρανικά στρατεύματα από την περιοχή.
Η απόφαση του Λευκού Οίκου βάζει σε δίλημμα την επερχόμενη κυβέρνηση σχετικά με το αν θα ανακαλέσει αμέσως την εξουσιοδότηση για τη χρήση των ATACMS μετά την ορκωμοσία του Τραμπ ή θα τη διατηρήσει ως πιθανό διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις που ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θέλει να πραγματοποιήσει για να τερματιστούν οι μάχες.
Ενώ ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του έχουν καταγγείλει την αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης και της οικονομικής βοήθειας προς την ουκρανική κυβέρνηση, αναλυτές δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της απόφασης σχετικά με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
«Την πρώτη ημέρα θα μπορούσε να ανακοινώσει αναστέλλουμε αυτή την άδεια εν αναμονή της επανεξέτασης της πολιτικής για την Ουκρανία», δήλωσε ο Μαρκ Κάντσιαν, ανώτερος σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ενός think tank που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
«Αλλά αυτό θα προκαλούσε πολλές επικρίσεις και θα αναζωπύρωνε όλες αυτές τις ιστορίες για κάποιες συμφωνίες με τον Πούτιν» πρόσθεσε.
Ο ίδιος εκτιμά ότι ότι δεν είναι δεδομένο ότι ο Τραμπ θα ανακαλέσει αμέσως την απόφαση. «Το ένα είναι ότι απλώς το πολιτικό κόστος δεν αξίζει το κέρδος, αλλά ο Τραμπ είναι επίσης ένας διαπραγματευτής και αυτό θα ήταν να δώσει κάτι χωρίς να πάρει κάτι γι’ αυτό … το να ξεκινήσει με μια παραχώρηση είναι απλώς κακή διαπραγματευτική τακτική».
Τι σημαίνει το αμερικανικό πράσινο φως για το Κίεβο
Με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ να πλησιάζει, η Ουκρανία χρειάζεται επίσης επειγόντως μια ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει, με δυτική βοήθεια, στο πεδίο της μάχης. «Οι Ουκρανοί πρέπει να πείσουν την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση ότι εξακολουθούν να αξίζουν την υποστήριξή τους κατά τη συναλλακτική άποψη του Τραμπ, μια καλή επένδυση», υποστηρίζει ο Μάθιου Σάβιλ, του Τhink Τank του Royal United Services Institute.
Ωστόσο, λίγοι ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμη και αν επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα ATACMS ευρύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας δεν θα έχει αποφασιστικό στρατιωτικό αποτέλεσμα ακόμη και αν Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία συμφωνήσουν να εξοπλίσουν το Κίεβο με πυραύλους Storm Shadow/Scalp, οι οποίοι έχουν παρόμοιο βεληνεκές και να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν εντός της Ρωσίας. Αλλά και πάλι, τα αποθέματα είναι περιορισμένα, ακόμη και αν δοθεί άδεια από τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρέχουν ένα σύστημα καθοδήγησης στο οποίο βασίζεται ο πύραυλος.
Την ίδια στιγμή η Ουκρανία παραμένει υπό σοβαρή πίεση στα ανατολικά, με τις ρωσικές δυνάμεις να απειλούν να σχηματίσουν έναν θύλακα που θα περικυκλώσει το Κουραχόβε στα νότια. Αν και οι ρωσικές απώλειες ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες σε επίπεδα ρεκόρ, περίπου 1.500 την ημέρα, καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να πείσει τον Τραμπ και την ομάδα του ότι η νίκη του είναι αναπόφευκτη με συνεχείς επιθέσεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου, η Ουκρανία έχει επίσης ελλείψεις στο μέτωπο.
Επίσης μέχρι να ξεκινήσουν οι επιθέσεις των Ουκρανών με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Ρώσοι θα μετακινήσουν σε ασφαλέστερα σημεία στρατιωτικό υλικό που θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο.
Γιατί ο Λευκός Οίκος άλλαξε στάση
Η αλλαγή στη στάση του Λευκού Οίκου έγινε μετά από μήνες ασφυκτικών πιέσεων από το Κίεβο με τον Μπάιντεν να δείχνει αρχικά απροθυμία να ικανοποιήσει το αίτημα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν κλήθηκε να σταθμίσει την πρακτική χρησιμότητα των χτυπημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς, έναντι του ενδεχόμενου παράπλευρων ζημιών σε άμαχο πληθυσμό στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, εάν η Ρωσία αισθανόταν υποχρεωμένη να ανταποδώσει το πλήγμα.
Επομένως, δεν ήταν τόσο απλή ή προφανής απόφαση όσο ισχυρίζονταν ορισμένοι.
Τα δεδομένα άλλαξαν, όπως αναφέρει το CNNi για το Λευκό Οίκο ύστερα από την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο Κουρσκ που για τις ΗΠΑ θεωρήθηκε κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας και παγκοσμιοποίηση ενός πολέμου.
Στα μάτια του Μπάιντεν πρόκειται ως απάντηση σε μια κλιμάκωση. Αλλά το γεγονός ότι καθυστέρησε τόσο πολύ λόγω του εξαιρετικού συμβολισμού της χορήγησης αυτής της άδειας, απλώς δίνει βάρος στην ισχύ της απόφασης που μόλις έλαβε.
Οι επόμενες κινήσεις των Ευρωπαίων
Η απόφαση του Λευκού Οίκου μπορεί επίσης να ωθήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να προμηθεύσει πυραύλους Storm Shadow για χρήση από την Ουκρανία σε στόχους εντός της Ρωσίας μετά την απόφαση Μπάιντεν, με τον πρωθυπουργό Κίρ Στάρμερ να δηλώνει στη σύνοδο κορυφής της G20 ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να «διπλασιάσει» την υποστήριξή του προς την Ουκρανία.
Η Γερμανία διατήρησε τη θέση της να μην προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους Taurus μεγάλου βεληνεκούς, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε ήδη δηλώσει ότι το Παρίσι είναι ανοιχτό να εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει το πράσινο φως για τη χρήση των πυραύλων του για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος.
Η Τερέζα Φάλον, η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Ρωσίας Ευρώπης Ασίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι υπήρχαν ανάμεικτες αντιδράσεις μεταξύ των Ευρωπαίων στρατιωτικών αξιωματούχων, με κάποιους να ανησυχούν για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης, ενώ άλλοι ήταν «χαρούμενοι» … που η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό χωρίς το ένα χέρι δεμένο πια πίσω από την πλάτη της.
«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα κάνει ο Τραμπ», πρόσθεσε.
«Αλλά … όταν αυτά τα πράγματα είναι σε ισχύ, υπάρχει μια δυναμική για να συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα βάλουμε πίσω στο κουτί. Αλλά από την άλλη πλευρά, αν δεν υπάρξει επαναπρομήθεια πυραύλων, τότε η χρήση τους για στόχους στη Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της», κατέληξε.
Τα εχουν μιλημενα ο πορνογερος μέ τον πορτοκαλι ηθοποιο γκαζικι θελουνε και οι δυο κολο αερικανικα σκυλια.