Ορκισμένοι εχθροί: Η μεγαλύτερη κόντρα πόλεων στην Ελλάδα που ξεπερνάει και αυτή των «αιωνίων»

Κοινοποίηση:
lixouri-1-710x401

Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, οι Έλληνες ήταν πάντα ενωμένοι σαν μια γροθιά, ειδικά στους εμφυλίους. Μια μικρή αφορμή αρκούσε στα πατριωτάκια μας για να λύσουν το ζωνάρι και να αρχίσουν τον καυγά.

Κάτι τέτοιο συνέβη και με αυτές τις 2 πόλεις. Η κόντρα τους χάνεται στα βάθη των χρόνων και θυμίζει μάχη αιωνίων στο ποδόσφαιρο.

Όπως συνέβη και με τους Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες στη γνωστή ταινία, το μόνο βέβαιο είναι ότι συμπαθεί η μια πόλη την άλλη όσο ο Τζήμερος το ΚΚΕ. Τώρα πώς ξεκίνησαν όλα μην το πολυψάχνετε! Άκρη δεν θα βρείτε. Ας αρκεστούμε στο πίστευε και μη ερεύνα και ας προχωρήσουμε…

Η μεγαλύτερη και πιο παλιά κόντρα πόλεων στην Ελλάδα λοιπόν είναι ασφαλώς αυτή ανάμεσα σε Ληξούρι και Αργοστόλι. Υπάρχουν και άλλες που θα δούμε, αλλά καμιά δεν συγκρίνεται με την κόντρα της Κεφαλονιάς.

ΛΗΞΟΥΡΙ εναντίον ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Μια από τις πιο παλιές κόντρες της Ελλάδας καθώς φέρεται να κρατάει από το μακρινό 1700! Οι δυο πόλεις της Κεφαλονιάς έχουν μια πραγματικά πολύ μεγάλη κόντρα με τους κατοίκους των δυο περιοχών να αλληλοπεριφρονούνται, να σνομπάρονται και να απαξιούν να ασχοληθούν με τους «αντιπάλους».

Στα βάθη του χρόνου λοιπόν, περίπου στα μέσα του 18ου αιώνα, ο μόνος αξιόλογος οικισμός του νησιού ήταν το Ληξούρι. Τότε άρχισαν οι κάτοικοι από το κάστρο του Αγίου Γεωργίου να κατεβαίνουν και να εγκαθίστανται στο λιμάνι του Αργοστολίου και σιγά-σιγά διαμορφώθηκε ως το αντίπαλον δέος του Ληξουρίου.

Μετά το ένα έφερε το άλλο και η κόντρα κρατάει μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι το άγαλμα του Ανδρέα Λασκαράτου στο Ληξούρι, είναι τοποθετημένο έτσι ώστε τα…οπίσθιά του να βλέπουν στο Αργοστόλι. Για ευνόητους λόγους…

Ένα από τα πολλά περιστατικά που κρατούν την κόντρα ζωντανή συνέβη πριν αρκετά χρόνια, το καρναβάλι. 10 δαιμόνιοι Ληξουριώτες αποφάσισαν να απαγάγουν τον Αργοστολιώτη Καρνάβαλο γιατί… κουρλοί είναι ό,τι θέλουν κάνουν. Όπερ και εγένετο. Τον πήραν από το Αργοστόλι τον μετέφεραν με το φέρυ μποτ στο Ληξούρι και οι Αργοστολιώτες έψαχναν να βρουν πώς γίνεται να ανοίξει η γη και να τον καταπιεί.

Διαβάστε πώς περιγράφουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές το σκηνικό: «Οι ανοματαίοι – οχτώ άντρες και δυο κοπέλες τρία αυτοκίνητα – μπλε, άσπρο, μπεζ, – σύμφωνα με το σχέδιο, το βράδυ – κατάτσι 2 και μισή, τση παραμονής τση μεγάλης παράτας, αμολάρισαν για τ’ Αργοστόλι Μαζί τους είχαν τα σύνεργα και μεταξύ αυτών ήταν και … λιόπανα!

Έφτακαν στη μεγάλη πρωτεύουσα τση νήσου, κοντά στο τολ πίσω από το ΚΤΕΛ και ετοιμάστηκαν να αναλάβουν τσου ρόλους τσου. Αφουγκράστηκαν τσου ήχους και τσου περαστικούς κι αφού σιγουρεύτηκαν, ένα αντρόγυνο από δαύτους καλού – κακού, έστεκε μισαγκαλιασμένο παρακεί παριστάνοντας τσου αμορόζους για να γλέπουν μήπως και φανεί … κάνας οχτρός!

Οι άλλοι ανόματαίοι μαζί με τον “‘κοντό” και τον “ψηλό”, προσπαθούσαν να ανοίξουν την πόρτα του τολ, ανοίγοντας μια τρούπα τσι λαμαρίνες. Αφού ανοίχτηκε η τρούπα οι
άλλοι πέταξαν τον “κοντό” μέσα κι ακούστηκε ένα… μπαμ! Τούτο γένηκε γιατί έσκασε με την καρκάλα του πάνω σε … μπογιές!

Ο …μπογιατισμένος “κοντός”, δε μπορούσε να ορθώσει τσι λέξεις καλά, κι έτσι είπε! “ε….ε….ε…εδώ είναι! Δω… δω… δώστε μου τον γκόφιη” (=κόφτης). Αφού λοιπόν πήρε το …γκόφτη ξεκίνησε το ….έργο του».

Εκτός από τη μεγάλη κόντρα της Κεφαλονιάς όμως υπάρχουν και μερικές ακόμα…

ΑΘΗΝΑ εναντίον ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η μητέρα των μαχών, η πρωτεύουσα από την μία και η συμπρωτεύσουσα από την άλλη. Σουβλάκι ή καλαμάκι; Λεμονάδα ή λεμονίτα; Σε λέω ή σου λέω; Οδήγαγα ή οδηγούσα; Αλλά πάνω από όλα: τι ακριβώς παίζει με την μπουγάτσα και με το φύλλο της;

Προαιώνια ερωτήματα που απασχολούν διαρκώς κάθε Αθηναίο και κάθε Θεσσαλονικιό αν η κακιά η ώρα το φέρει και βρεθούν στην ίδια παρέα. Καλού-κακού πάντως, αν είστε από την μία πόλη και βρεθείτε στην άλλη, αλλάξτε πινακίδες…

ΗΡΑΚΛΕΙΟ εναντίον ΧΑΝΙΩΝ

Πάλι καλά που υπάρχει το Ρέθυμνο στη μέση και ηρεμεί τα πνεύματα γιατί αν το Ηράκλειο και τα Χανιά συνόρευαν θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με την ειρήνη στο συμπαθές νησί. Γενικά, το τι σημαίνει Κρήτη είναι ένα ζητηματάκι για αυτές τις δυο πόλεις. Για τους Ηρακλειώτες, η Κρήτη είναι κατά βάση το Ηράκλειο και όλοι οι υπόλοιποι.

Για τους Χανιώτες από την άλλη, το Ηράκλειο είναι μια πόλη που τυχαίνει να συνορεύει με την Κρήτη. Φτιάχτηκε κάποτε και ένα Εφετείο στα Χανιά που ονομάστηκε «Εφετείο Κρήτης» (δηλαδή όόόλης της Κρήτης αν και στα Χανιά…) και η κόντρα αναζοπυρώθηκε…

ΛΑΡΙΣΑ εναντίον ΒΟΛΟΥ

Μόλις 60 χιλιόμετρα χωρίζουν αυτές τις δύο πόλεις. Κανείς δεν θυμάται για ποιο λόγο διαφωνούν αλλά όπως και να έχει δεν θέλουν ούτε να βλέπονται. Άλλοι λένε πως η κόντρα ξεκινάει από τα αθλητικά, άλλοι πως η βασική διαφωνία είναι το ποια από τις δυο πόλεις έχει καλύτερη νυχτερινή ζωή.

Οι φοιτητές τόσο στη μια πόλη όσο και στην άλλη συμφωνούν πως για ωραία φοιτητική ζωή υπάρχουν και πολύ καλύτερες πόλεις αλλά οι ντόπιοι δεν διστάζουν να διεκδικήσουν και τον χαρακτηρισμό της καλύτερης φοιτητούπολης. Γενικά, οι Λαρισαίοι αποκαλούν «πόλη» τον τόπο τους και «χωριό» τον Βόλο. Οι Βολιώτες φυσικά δεν μπορούν να αμφισβητήσουν πως η Λάρισα είναι πόλη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτό δεν ισχύει για τον Βόλο! Σε δουλειά να βρισκόμαστε γενικά…

ΑΓΡΙΝΙΟ εναντίον ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Εδώ μιλάμε για μια πέρα για πέρα «τεχνητή» κόντρα δεδομένου πως οι κάτοικοι των δυο αυτών πόλεων δεν τσακώνονται μεταξύ τους στην πλειονότητά τους. Ωστόσο οι πιο κομματικοποιημένοι εξ΄αυτών βρίσκονται στην κόντρα και αυτό είναι δεδομένο. «Μεσολογγιτομάχοι» οι μεν και «Αγρινιοτομάχοι» οι δε: έτσι τους αποκαλούν οι περισσότεροι κάτοικοι των δυο πόλεων.

Μια κόντρα που ξεκινάει για κρατικά κονδύλια και δημόσια έργα και καταλήγει να είναι τοπική. Χαλαρά πράγματα εδώ πάντως.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ερώτηση: Γιατί οι λαρισαίοι ζούνε στην Λάρισα και οι καμήλες στην έρημο?
    Απάντηση: Επειδή οι καμήλες διάλεξαν πρώτες…χα..χα..χα…

Comments are closed.