Μήνας ορόσημo για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ είναι ο Ιούνιος.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, επιβεβαίωσε την πιθανότητα της πρώτης μείωσης σε τρεις μήνες επισημαίνοντας ότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν το ενδεχόμενο περικοπών. «Όσον αφορά τα δεδομένα που είναι σημαντικά για τις αποφάσεις πολιτικής μας, θα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα μέχρι τον Απρίλιο και πολλά περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο» επεσήμανε στο πλαίσιο ομιλίας της, η Lagarde τονίζοντας πως από εκεί και πέρα, η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφής.
«Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε ένα νέο σύνολο προβλέψεων που θα επιβεβαιώσει εάν η πορεία του πληθωρισμού που προβλέψαμε στις προβλέψεις μας του Μαρτίου παραμένει έγκυρη» τόνισε η ίδια.
Το μήνυμά της ήταν συνολικά ιδιαίτερα θετικό για την πορεία του πληθωρισμού, παρά τη σημαίνουσα γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις συνεχιζόμενες εγχώριες πιέσεις στις τιμές, ιδίως από τις υπηρεσίες.
«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φάσεις του κύκλου της πολιτικής μας, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η αναμενόμενη αποπληθωριστική πορεία θα συνεχιστεί», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, τονίζοντας την εμπιστοσύνη στην τελευταία σειρά μακροοικονομικών προβλέψεων του προσωπικού, που βλέπουν τον πληθωρισμό κατά μέσο όρο στο 2,3% το 2024, στο 2% το 2025 και στο 1,9% το 2026.
Τα 3 κριτήρια της ΕΚΤ
Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης διατηρεί τα επιτόκια από τότε που τα έφερε σε επίπεδο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου, το μήνυμα της τράπεζας ήταν ότι ήταν πολύ νωρίς για να συζητηθεί πότε θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων. Η επόμενη συνεδρίασή της θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και στη συνέχεια τον Ιούνιο.
Η Lagarde δήλωσε σήμερα ότι θα κρίνει τα τρία κριτήριά της -τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της νομισματικής μετάδοσης- ώστε να αποκτήσει «επαρκή εμπιστοσύνη για να ξεκινήσει η φάση της μείωσης των επιτοκίων, κατά την οποία θα καταστήσουμε την πολιτική λιγότερο περιοριστική».