Σε μεγάλη επιστημονική μελέτη διαπιστώθηκε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ζωικών λιπαρών και αυξημένου κινδύνου οστεοαρθρίτιδας.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη εκδοχή της αρθρίτιδας και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από την σταδιακή διάσπαση του χόνδρου ανάμεσα στις αρθρώσεις. Καθώς ο χόνδρος εκφυλίζεται, οι αρθρώσεις μπορεί να γίνουν πρησμένες, δύσκαμπτες και να προκαλούν πόνο σε κάθε κίνηση, κατάσταση που τείνει να επιδεινώνεται με το χρόνο.
Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, αλά εκδηλώνεται συχνότερα στα γόνατα, τους γοφούς, τα χέρια και τη σπονδυλική στήλη. Ουσιαστικά, εκείνες οι αρθρώσεις που χρησιμοποιούνται συχνότερα, ή πιο έντονα είναι και πιο πιθανό να παρουσιάσουν μια σταθερή διάσπαση του χόνδρου, οδηγώντας σε οστεοαρθρίτιδα.
Υπάρχουν ορισμένοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι επηρεάζει συχνότερα τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τις γυναίκες. Επίσης, προηγούμενοι τραυματισμοί των αρθρώσεων και άλλες οστικές παραμορφώσεις αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της κατάστασης.
Οστεοαρθρίτιδα: Η υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή συνδέεται με την έναρξη της πάθησης
Ένας άλλος γνωστός παράγοντας κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα είναι η παχυσαρκία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υπερβολική πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις από το αυξημένο βάρος, αλλά η σύνδεση μεταξύ υπερβολικού βάρους και οστεοαρθρίτιδας φτάνει ακόμα πιο βαθιά.
Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Queensland και το Πανεπιστήμιο Southern Queensland στην Αυστραλία, διερεύνησαν πρόσφατα μια πιθανή σχέση μεταξύ του διαιτητικού λίπους και της εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Επικεφαλής ερευνητές ήταν οι καθηγητές Yin Xiao και Lindsay Brown.
Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης εργασίας του καθηγητή Xiao, η οποία έδειξε, ότι τα αντιοξειδωτικά και τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης, μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της βλάβης των αρθρώσεων που αποδίδεται στα λιπαρά οξέα, τα οποία απαντώνται σε τρόφιμα, όπως το φοινικέλαιο και το βούτυρο.
Σε αυτό το ερευνητικό έργο, ο καθηγητής Xiao εξέτασε ειδικά τον ρόλο μιας δίαιτας πλούσιας σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και απλούς υδατάνθρακες στην οστεοαρθρίτιδα. Αυτά τα διαιτητικά συστατικά αντικατοπτρίζουν τα θρεπτικά συστατικά που συνήθως απαντώνται σε “ανεπιθύμητες” τροφές, δηλαδή εκείνες με πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες.
Η μελέτη αποδεικνύει ότι η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να έχει λιγότερη σχέση με τη γενική χρήση των αρθρώσεων και περισσότερο με αυτά που τρώμε σε τακτική βάση. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Xiao: “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι δεν είναι η φθορά αλλά η διατροφή που παίζει πιο σημαντικό ρόλο στην έναρξη της οστεοαρθρίτιδας”.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, μια διατροφή που περιέχει 20% κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες “προκαλεί οστεοαρθριτικές αλλαγές στο γόνατο”.
Αντικατάσταση ζωικού λίπους με έλαιο καρύδας
Η μακροχρόνια χρήση ζωικού λίπους, βουτύρου και φοινικελαίου φάνηκε να εξασθενεί τον χόνδρο. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές αντικατέστησαν το λίπος του κρέατος με λαυρικό οξύ (lauric acid -ένα κορεσμένο λίπος που απαντάται συνήθως στο λάδι καρύδας) παρατηρήθηκε το αντίθετο αποτέλεσμα. Το λαυρικό οξύ φαινόταν ωφέλιμο.
Σύμφωνα με τον Ph.D. Sunder Sekar, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην έρευνα, “όταν αντικαταστήσαμε το λίπος κρέατος στη διατροφή με λαυρικό οξύ, διαπιστώσαμε μειωμένα σημάδια επιδείνωσης του χόνδρου και του μεταβολικού συνδρόμου, κάτι που φαίνεται πως έχει προστατευτικό αποτέλεσμα”.
Παρόλο που τα αποτελέσματα θα πρέπει να επαληθευτούν με περαιτέρω έρευνες, η οστεοαρθρίτιδα μάλλον είναι ένας ακόμη λόγος για να αποφεύγει κανείς μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες διατροφή.