Οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο: Πώς να την αποφύγετε σύμφωνα με νέα μελέτη

Κοινοποίηση:
greenthumb

Μία νέα μελέτη δείχνει πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να αποφύγουμε την οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Η νέα μελέτη έδειξε ότι μπορείτε να καταφέρετε να επιβραδύνετε την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας γόνατος ή πιθανώς να αποφύγετε την πάθηση ενισχύοντας τους μύες των ποδιών σας.

Η αρθρίτιδα στο γόνατο μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και μειωμένη κινητικότητα στην άρθρωση. Μία νέα μελέτη δείχνει πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε ή ακόμη και να την αποφύγετε. Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος θεωρείται ότι έχει υψηλό ποσοστό νοσηρότητας και αναπηρίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Experimental and Therapeutic Medicine.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν αρθρίτιδα στο γόνατο είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι υπέρβαροι, οι γυναίκες και άτομα που έχουν κάνει σπορ όπως ποδόσφαιρο, τένις και τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Τα γονίδιά σας και οι προηγούμενοι τραυματισμοί στο γόνατο μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο.

Η μυϊκή μάζα παίζει σημαντικό ρόλο

Μετα-ανάλυση με δεδομένα για 5.003 ασθενείς στην Ολλανδία, έδειξε ότι δεν σχετίζεται η συνολική φυσική δραστηριότητα ενός ατόμου με τον αυξημένο κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Οι ερευνητές χώρισαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες – αυτούς των οποίων η φυσική δραστηριότητα προερχόταν από δραστηριότητες που δεν φέρουν βάρος, όπως το κολύμπι και το ποδήλατο, και εκείνους των οποίων η σωματική δραστηριότητα προερχόταν από αθλήματα που φέρουν βάρος, όπως το περπάτημα και το τρέξιμο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με σωματική δραστηριότητα που φέρει βάρος διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αρθρίτιδα στο γόνατο εάν είχαν χαμηλά επίπεδα μυϊκής μάζας κάτω άκρων.

«Αφού είδαμε ότι μόνο τα αθλήματα που φέρουν βάρος συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας γόνατος, εξετάσαμε αν η ανάπτυξή της εξαρτιόταν από το πόσους μύες έχετε γύρω από την άρθρωση», δήλωσε στο CNN η Δρ. Joyce van Meurs, καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε την αρθρίτιδα στο γόνατο

Δεδομένου ότι η μεγαλύτερη μυϊκή μάζα μπορεί να προστατεύσει το γόνατο από μηχανικές δυνάμεις μέσα στην άρθρωση, οι ερευνητές περίμεναν ότι αυτοί με του πιο δυνατούς μύες θα τα πήγαιναν καλύτερα από εκείνους με τους πιο αδύναμους.

«Διαπιστώσαμε πως όταν οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, τότε δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας από αθλήματα που φέρουν βάρος», είπε η Meurs.

«Δώστε προτεραιότητα στην άσκηση ενδυνάμωσης των ποδιών πριν κάνετε ασκήσεις που φέρουν βάρος, όπως το τρέξιμο, για την προστασία των αρθρώσεων των γονάτων και την πρόληψη τραυματισμών», δήλωσε ακόμη η Meurs.

«Αυτό το εύρημα είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη», είπε η Δρ Kathryn Miller καθηγήτρια Εσωτερικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.

«Πάντα πιστεύαμε ότι η μυϊκή μάζα έχει σημασία και βοηθά στην προστασία των αρθρώσεων. Τώρα, έχουμε μια μελέτη που βασίζεται στην ιδέα ότι η μυϊκή μάζα είναι σημαντική για τη λειτουργία του γονάτου και για να μειώσει πιθανώς τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας», πρόσθεσε.

Το βάρος είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το αυξημένο βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη αρθρίτιδας στο γόνατο. Τα δεδομένα που μελέτησαν οι ερευνητές προήλθαν από άτομα με μέσο δείκτη μάζας σώματος 26, δηλαδή λίγο πάνω από ένα υγιές επίπεδο.

«Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης μάζας σώματός, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκείτε στις αρθρώσεις σας, ειδικά όταν ασχολείστε με δραστηριότητες που φέρουν βάρος», είπε η Miller.

«Ίσως τα άτομα με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος να χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη μυϊκή μάζα στο κάτω μέρος των ποδιών από ότι αυτά με χαμηλότερο ΔΜΣ».

Πώς να κινήστε με ασφάλεια

«Πριν ασχοληθείτε με δραστηριότητες που φέρνουν βάρος, κάντε λίγη προπόνηση στο γυμναστήριο για να ενισχύσετε τους μύες των ποδιών σας», είπε η Meurs. «Αν πρόκειται να ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα που φέρει βάρος, όπως το τρέξιμο, ξεκινήστε σιγά».

«Δεν είναι μόνο οι μύες σας, αλλά και οι τένοντες σας που πρέπει να συνηθίσουν σε αυτές τις νέες πιέσεις, διαφορετικά θα τραυματιστείτε αμέσως», είπε.

Το υγιές σωματικό βάρος είναι σημαντικό

Η Μίλερ είπε ότι συμβουλεύει τους ασθενείς της να έχουν υγιές σωματικό βάρος και να συνεχίσουν να ασκούνται.

«Τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή έχουν χειρότερη υγεία των αρθρώσεων και μυϊκή μάζα και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα».

«Οπότε, κάντε μια βόλτα, κάντε μερικά καθίσματα κόντρα τον τοίχο ή καθίστε σε μια καρέκλα και σηκωθείτε 10 φορές χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να ωθήσετε τον εαυτό σας προς τα επάνω», είπε η Miller.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response