Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει μια γραμμή «καρότου και μαστιγίου» έναντι της Τουρκίας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σε ανταπόκριση της Gabriela Baczynska.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν για μια τέτοιου είδους προσέγγιση όταν συναντηθούν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρός τους την Παρασκευή, προτείνοντας μια πολυμερή διάσκεψη για την εξάλειψη των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel μίλησε στο Reuters και πέντε ακόμα ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία καθώς ένα αδιέξοδο για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σιγοβράζει μεταξύ των μελών της Ε.Ε., Κύπρου και Ελλάδας από τη μια πλευρά και του ταραχώδους νατοϊκού συμμάχου της Τουρκίας από την άλλη.
Η Ε.Ε. έχει ήδη επιβάλει μικρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας για το θέμα και οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. θα αντιμετωπίσουν και πάλι σύντομα το ζήτημα στις Βρυξέλλες. Ο Michel, που θα προΐσταται της Συνόδου, δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα επανεπιβεβαιώσει τη στήριξή της προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Θα εντοπίσουμε εργαλεία στην εξωτερική μας πολιτική, μια προσέγγιση ‘μαστίγιου και καρότου’ – ποια εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση και ποια εργαλεία για να αντιδράσουμε, σε περίπτωση που δεν γίνουμε σεβαστοί», όπως δήλωσε. «Θέλουμε να μας σέβονται».
Ο Michel που αναμένεται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από τη Σύνοδο, επίσης πρότεινε μια διεθνή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο εμπλέκοντας τα βασικά μέρη και το ΝΑΤΟ.
«Θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος αποκλιμάκωσης στην περιοχή και προσφέρει ένα κανάλι για διάλογο», όπως δήλωσε προσθέτοντας ότι έχει ήδη μοιραστεί την ιδέα με την Αθήνα και την Άγκυρα. «Αυτό που συμβαίνει τώρα, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορεί να συνεχιστεί», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο Michel δήλωσε ότι η συγκέντρωση μπορεί να συζητήσει το ακανθώδες ζήτημα των θαλασσίων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, τα ενεργειακά, την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Ο ίδιος αρνήθηκε να συζητήσει συγκεκριμένα κίνητρα ή τιμωρητέα βήματα που θα μπορούσε να λάβει η Ένωση όσον αφορά την Τουρκία.
Ερωτηθείς για δυνητικές κυρώσεις της Ε.Ε. πριν από τα σχόλια του Michel, o εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ του Erdogan δήλωσε ότι η Ένωση θα πρέπει να περιμένει συνεργασία από την Τουρκία, αν δεχόταν κυρώσεις για την ανατολική Μεσόγειο.
«Σε αυτό το σημείο, η Ε.Ε. δεν θα έπρεπε να περιμένει συνεργασία στο μεταναστευτικό θέμα. Δεν θα έπρεπε να σκεφτεί ότι μπορεί να επιβάλει κυρώσεις για την ανατολική Μεσόγειο και να συνεχίσει τη συνεργασία σε άλλους τομείς», όπως επεσήμανε ο Omer Celik στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.
Επίσης πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα «ήταν ευτυχής» να συμμετέχει σε έναν ενδεχόμενο δυνητικό διαπραγματευτικό γύρο.