Ουγγαρία: Κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και ο ανερχόμενος ηγέτης της αντιπολίτευσης

Κοινοποίηση:
ef89f5df158a40d8feb44b7561ac9b1b_XL

Ο ανερχόμενος Ούγγρος αντιπολιτευόμενος Péter Magyar δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφότου παρουσίασε την αντιπροσωπεία των επτά ευρωβουλευτών του στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

“Συμμεριζόμαστε τη θέση της κυβέρνησης της Βουδαπέστης: Δεν θα στείλουμε στρατεύματα ή όπλα στην Ουκρανία από την Ουγγαρία.

Γνωρίζετε την ευαίσθητη κατάσταση της Ουγγαρίας σε αυτόν τον πόλεμο”, δήλωσε ο Magyar στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία του ΕΛΚ για την αποδοχή των ευρωβουλευτών, οι οποίοι προέρχονται από το κόμμα Tisza του Magyar, ως μέλη.

Το πολεμικό δόγμα του ΕΛΚ

Σύμφωνα με το Politico, η αποδοχή των ευρωβουλευτών του Magyar ώθησε τον ευρωβουλευτή του ουγγρικού Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος György Hölvényi, ο οποίος κατέβηκε σε κοινή λίστα υποψηφίων με ευρωβουλευτές του Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán στις ευρωεκλογές, να εγκαταλείψει το ΕΛΚ, επικαλούμενος αυτό που αποκάλεσε “πολεμικό δόγμα” του ΕΛΚ.
Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΚ, όπως η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο επικεφαλής του κόμματος Manfred Weber, έθεσαν ως προϋπόθεση για την αποδοχή νέων ευρωβουλευτών στο ΕΛΚ την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Ο Weber διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον Magyar στην Ουγγαρία την περασμένη εβδομάδα.
“Νομίζω ότι το ΕΛΚ κατανόησε την ιδιαίτερη, ευαίσθητη κατάσταση της Ουγγαρίας σε αυτόν τον πόλεμο.
Αλλά θα στηρίξουμε με κάθε άλλο τρόπο και εργαλείο φυσικά [τον] ουκρανικό λαό”, δήλωσε ο Magyar, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν σκοπεύει να καταλάβει την έδρα του στις Βρυξέλλες ή να παραμείνει στην εθνική πολιτική.
Ο Magyar υποστήριξε επίσης το δικαίωμα της Ουκρανίας στην άμυνα, χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin επιτιθέμενο και δήλωσε ότι η “ανεξαρτησία και η κυριαρχία” της Ουκρανίας προστατεύονται διεθνώς.
Εκπρόσωπος του ΕΛΚ δήλωσε: “Ό,τι λέει σε σχέση με την Ουκρανία και τον πόλεμο, η μηχανή προπαγάνδας του Orban το χρησιμοποιεί εναντίον του.
Είναι λοιπόν πολύ σαφές γιατί είναι συνετός σε αυτό το θέμα”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response