Ουκρανία: Απειλούν οι ΗΠΑ – Νύχτα μεταφέρει στρατό στα σύνορα ο Πούτιν

Κοινοποίηση:
δωσσδω

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μπραντεφέρ Δύσης-Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο. Ενώ Μόσχα, Κίεβο, Παρίσι και Βερολίνο δεσμεύθηκαν για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στα ανατολικά της Ουκρανίας, το ενδεχόμενο μίας ανάφλεξης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Από τη μεριά του, το ΝΑΤΟ έστειλε το μήνυμά του: «ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο». Πρόκειται για μήνυμα που δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Το κλίμα αβεβαιότητας επέτεινε και σύσταση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο προς τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, επειδή η κατάσταση κρίνεται απρόβλεπτη. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απέστειλε γραπτές απαντήσεις στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Ρωσία για την εθνική της ασφάλεια, λόγω των κινήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η Ουάσινγκτον απέρριψε το αίτημα της Μόσχας να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, ενώ αρνείται να δεσμευτεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί σ’ αυτή τη χώρα, φτάνοντας κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα. Κατά τον Άντονι Μπλίνκεν, οι αμερικανικές απαντήσεις καθορίζουν μία διπλωματική οδό προς τα εμπρός, αλλά στην πραγματικότητα επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τις αμερικανικές απαντήσεις. Δεσμεύθηκε, όμως, ότι για την ουσία και το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ουάσινγκτον θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Παράλληλα, συνεχίζεται η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και από την πλευρά της Ρωσίας και από την πλευρά της Λευκορωσίας. Για τη δεύτερη περίπτωση με το πρόσχημα κοινών ασκήσεων. Συνεχίζεται, όμως, και η μεταφορά εξοπλισμού από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, γεγονός που εκ των πραγμάτων κλιμακώνει την ένταση.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν απείλησε με αυστηρές κυρώσεις ακόμα και προσωπικά εναντίον του προέδρου Πούτιν, σε περίπτωση που οι Ρώσοι επιτεθούν στην Ουκρανία. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως στη Δύση αποφεύγουν να πουν ότι η Μόσχα δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Ουκρανία, εάν το ΝΑΤΟ δεν επεκταθεί σ’ αυτή τη χώρα.

Αλλά και η απειλή του Αμερικανού προέδρου για επιβολή προσωπικών κυρώσεων στον Ρώσο ομόλογό του, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαντά σ’ αυτές τις απειλές, όπως και στην άρνηση της Ατλαντικής Συμμαχίας να δεσμευτεί ότι δεν καταστήσει την Ουκρανία χώρα-μέλος, μεταφέροντας με τρένα στρατιωτικές μονάδες και βαριά οπλικά συστήματα και μάλιστα το τελευταίο διάστημα αυτή η μεταφορά γίνεται νύχτα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και εκείνες που έχουν μεταφερθεί στη Λευκορωσία για κοινές ασκήσεις, έχουν επιθετική διάταξη. Ας σημειωθεί ότι η Λευκορωσία μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για επίθεση στο Κίεβο, το οποίο απέχει μόνο 50 χλμ από τα σύνορα.

Αν και όλοι ελπίζουν ότι στο τέλος θα επικρατήσει η διπλωματία, στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν διαφαίνεται διέξοδος. Το μήνυμα που έχει στείλει ο πρόεδρος Πούτιν είναι σαφές: Εάν το ΝΑΤΟ επεκταθεί στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις θα επέμβουν. Δεδομένου ότι λόγω της γεωγραφίας έχουν πολύ μεγάλο στρατιωτικό πλεονέκτημα, το πιθανότερο είναι ότι η Ουάσινγκτον θα αποφύγει να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Ουκρανίας, αφήνοντας, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί στο μέλλον.

Προς το παρόν, ΗΠΑ, Βρετανία και Βαλτικές Χώρες σέρνουν πρώτες το χορό, στον οποίο αργά, αλλά σταθερά μπαίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες οι Δυτικές χώρες. Ακόμα και η Ιταλία, η οποία είχε παραμείνει σιωπηλή, δήλωσε ότι «θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Αυτό, βέβαια, αφορά και την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί είναι χώρα-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και επειδή σε περίπτωση σύρραξης θα καταστεί αναπόφευκτα στόχος, λόγω των αμερικανικών βάσεων στη Σούδα, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: