Η κατάσταση στο ρωσοουκρανικό μέτωπο συνεχίζει να προκαλεί διεθνή ανησυχία, με πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τη συμμετοχή στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες, οι οποίοι φαίνεται να είχαν πλήρη άγνοια για την πραγματικότητα της κατάστασης, πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με δηλώσεις αιχμαλώτων στρατιωτών, οι οποίοι προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, τους είχε ειπωθεί ότι συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις και ότι η εμπλοκή τους σε μάχες ήταν μέρος αυτής της εκπαίδευσης. Αυτή η παραπλανητική ενημέρωση φαίνεται να έχει δημιουργήσει σύγχυση και αβεβαιότητα στους στρατιώτες σχετικά με το αν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή όχι.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει προτείνει την ανταλλαγή των Βορειοκορεατών αιχμαλώτων με Ουκρανούς που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα. Αυτή η πρόταση δείχνει τη διάθεση της Ουκρανίας να διαχειριστεί την κατάσταση και να βρει μια διπλωματική λύση μέσω διαπραγματεύσεων.
Η πλευρά του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επίσης ανοίξει ένα παράθυρο για διαπραγματεύσεις. Ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διεθνείς σχέσεις και οι γεωπολιτικές ισορροπίες μπορεί να επηρεαστούν από αυτές τις εξελίξεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη Σεούλ, οι βορειοκορεατικές αρχές τους ζητούσαν να αυτοκτονήσουν αν κινδύνευαν με αιχμαλωσία.
Βουλευτής από τη Νότια Κορέα δήλωσε πως: «Ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης) αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με μία χειροβομβίδα φωνάζοντας “Στρατηγός Κιμ Γιονγκ Ουν” πριν τον πυροβολήσουν».
Σε άσκηση νόμιζαν ότι βρίσκονταν οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν από τους Ουκρανούς
Έτοιμος πάντως να ανταλλάξει τους κρατουμένους δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν θυμάται αυτούς τους πολίτες και μπορεί να κανονίσει την ανταλλαγή τους με δικούς μας κρατούνται στη Ρωσία, μπορούμε να τους μεταφέρουμε».
Κι ενώ οι μάχες στο Κουρσκ συνεχίζονται με ένταση, το Κρεμλίνο καταγγέλλει ουκρανικές επιθέσεις με drones στον αγωγό Τουρκστριμ και ζητά εγγυήσεις ασφαλείας, την ώρα που σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ ανοίγει το παράθυρο για πιθανές διαπραγματεύσεις σύντομα, προαναγγέλλοντας τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ.
Ο Μάικ Γουόλτζ σύμβουλος ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, επισήμανε πως: «Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό πρέπει να λήξει με κάποιο διπλωματικό τρόπο».
Ο κ. Γουόλτζ εξάλλου αναφερόμενος στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο έκανε λόγο για σφαγείο σε επίπεδο απωλειών και πόρων ανάλογο με αυτό του Πρώτου Παγκόσμιου με μέσα Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου.
Την ανησυχία του για την ασφάλεια της χώρας του και της ευρύτερης περιοχής πάντως εκφράζει ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ούλφ Κρίστερσον, που δεν αποκλείει πιθανές εχθρικές ενέργειες από τη Ρωσία και το Ιράν: «Η Σουηδία δεν είναι ούτε σε πόλεμο, ούτε και σε ειρήνη».
Η Στοκχόλμη μάλιστα προανήγγειλε στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, αλλά και την αποστολή πλοίων στη Βαλτική, τα οποία θα ενταχθούν στη νατοϊκή δύναμη, μετά το επεισόδιο καταστροφής καλωδίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας τον περασμένο μήνα, που αντιμετωπίζεται ως αποτέλεσμα δολιοφθοράς.
Σε περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών τους προχωρούν Ρωσία και Ιράν με τον Ιρανό πρόεδρο να μεταβαίνει στη Ρωσία την Παρασκευή για την υπογραφή μιας συμφωνίας ευρείας στρατηγικής σημασίας. Πρόκειται για αναβάθμιση των σχέσεων Μόσχας – Τεχεράνης και η συνθήκη στρατιωτικής συνεργασίας θα είναι κατά το πρότυπο της Βόρειας Κορέας.