Σήμερα, ένα δικαστήριο στην Ουκρανία ανακοίνωσε την καταδίκη μιας γυναίκας σε κάθειρξη 14 ετών, κατηγορώντας την για «εσχάτη προδοσία». Η γυναίκα, κάτοικος του Κιέβου, είχε αποστείλει επιστολή στον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ, εκφράζοντας τη στήριξή της στην «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας.
Η ουκρανική εισαγγελία γνωστοποίησε μέσω του Telegram ότι η συγκεκριμένη επιστολή χρησιμοποιήθηκε από τον Βασίλι Νεμπένζια, μόνιμο εκπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 28 Φεβρουαρίου 2022. Στην ομιλία αυτή, ο Νεμπένζια επικαλέστηκε την επιστολή για να δικαιολογήσει την πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή που είχε ξεκινήσει τέσσερις ημέρες νωρίτερα.
Η απόφαση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η υποστήριξη προς τη Ρωσία εν μέσω της τρέχουσας σύγκρουσης. Οι αρχές στην Ουκρανία φαίνεται να είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης προς τη ρωσική κυβέρνηση, ειδικά σε μια περίοδο έντονων πολιτικών και στρατιωτικών αναταραχών.
Σε άλλη ανακοίνωσή του, το γραφείο του εισαγγελέα του Κιέβου εξήγησε ότι, ωθούμενη από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, η κατηγορούμενη «έγραψε ότι ο ουκρανικός λαός στήριζε την αποκαλούμενη ειδική επιχείρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, ότι οι λεηλασίες, οι φόνοι και οι βιασμοί είχαν ξεκινήσει στην Ουκρανία και ότι οι πολιτικοί καλούσαν επισήμως να “σκοτώσουν τους Ρώσους”» στη χώρα.
Την εποχή εκείνη η Ρωσία δήλωνε ότι στόχος της ήταν να προστατευθούν οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας, να «αποστρατιωτικοποιηθεί» και να «αποναζιστικοποιηθεί» η χώρα, μια ρητορική που απορρίφθηκε κατ’ επανάληψη από το Κίεβο και τη Δύση.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν κατηγορήσει εκατοντάδες ανθρώπους για συνεργασία με τη Ρωσία μετά την εισβολή. Πρόκειται κυρίως για πρόσωπα που έδιναν στρατιωτικές πληροφορίες στον ρωσικό στρατό ή για δημόσιους λειτουργούς σε κατεχόμενα εδάφη, οι οποίοι εργάζονται με τις κατοχικές αρχές.
ΑΠΕ