Μία κρίσιμη ψηφοφορία που ίσως και να κρίνει την έκβαση του πολέμου και το μέλλον της Ουκρανίας διεξάγεται σήμερα, Σάββατο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει, μεταξύ άλλων, για τη στρατιωτική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ένα πακέτο που, βάσει των δηλώσεων και των εκκλήσεων Ουκρανών αξιωματούχων, μοιάζει με σανίδα σωτηρίας για το Κίεβο, τη στιγμή που στο πεδίο των μαχών τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για τη χώρα.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θέλει να προωθήσει τα μέτρα (στα οποία προβλέπεται και βοήθεια προς το Ισραήλ), ακόμα κι αν αυτό θέτει σε κίνδυνο τη θέση του.
Εάν η Βουλή δώσει το πράσινο φως για το νομοσχέδιο, η Γερουσία μπορεί να εγκρίνει το πακέτο αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του, έχει δεσμευτεί να το υπογράψει και να γίνει νόμος. “Αυτή είναι μια κομβική στιγμή”, έγραψε ο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης της Wall Street Journal την Τετάρτη καλώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων να δράσει.
Η πρόταση εξωτερικής βοήθειας παρέχει 60,8 δισ. δολάρια στην Ουκρανία, 26,4 δισ. δολάρια στο Ισραήλ και 8,1 δισ. δολάρια στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσουν όλα τα μέτρα, αφού ήδη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Ρεπουμπλικανών που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ουκρανία. Ορισμένοι συντηρητικοί μάλιστα απείλησαν να πιέσουν για την απομάκρυνση του Τζόνσον εάν υποστηρίξει τη νέα βοήθεια στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, αναφορικά με την άλλη ψηφοφορία, αυτή του Ισραήλ, αρκετοί Δημοκρατικοί που είναι αντίθετοι με τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να είναι συνένοχοι. Όσον αφορά στην Ουκρανία βέβαια, γνωρίζουν ότι η προοπτική παροχής νέας βοήθειας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής για το κόμμα τους και τον ίδιο τον Μπάιντεν.
“Το μέλλον της Ουκρανίας εξαρτάται από αυτή την απόφαση”
Ο ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη έχει ήδη προειδοποιήσει το Κογκρέσο ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει τον πόλεμο χωρίς περαιτέρω αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη.
Ο στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία ήταν ταχύτερη στην αντικατάσταση των απωλειών της από ό,τι περίμεναν πολλοί.
Η απουσία στρατιωτικών προμηθειών των ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες έχει αφήσει την Ουκρανία σε επισφαλή θέση στο πεδίο της μάχης. Και η Αμερική είναι ο βασικός προμηθευτής των πυρομαχικών που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία.
Η Ουκρανία προειδοποιεί για τον κίνδυνο Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου σε περίπτωση ήττας
Η ψηφοφορία έρχεται εν μέσω εκκλήσεων και πιέσεων από την Ουκρανία για ένα πακέτο βοήθειας που, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, χρειάζεται “χθες”. Ο ίδιος μάλιστα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο “Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου” εάν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο από τη Ρωσία.
Ο Ντένις Σμιγκάλ, μιλώντας στο BBC και κάνοντας έκκληση για άμεση βοήθεια από τις ΗΠΑ, τόνισε: “Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα χθες. Όχι αύριο, όχι σήμερα”, για να προσθέσει: “Αν δεν προστατεύσουμε την Ουκρανία, τότε η Ουκρανία θα πέσει. Το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας θα καταστραφεί και όλος ο κόσμος θα χρειαστεί να βρει ένα νέο σύστημα ασφάλειας ή θα υπάρξουν πολλές συγκρούσεις, πολλά τέτοια είδη πολέμων, γεγονός που στο τέλος της ημέρας, θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο“.
Ο ίδιος, προέτρεψε το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο για εξωτερική βοήθεια, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι αυτό θα εγκριθεί, δίνοντας ανάσα στο Κίεβο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία απευθύνει μία τόσο ανησυχητική προειδοποίηση για τις συνέπειες της πιθανής ήττας της. Πέρυσι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι εάν η Ρωσία κέρδιζε τη σύγκρουση, θα μπορούσε να εισβάλει στην Πολωνία, πυροδοτώντας τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν απορρίψει τέτοιους ισχυρισμούς.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της CIA δήλωσε πρόσφατα: «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι Ουκρανοί να χάσουν στο πεδίο της μάχης μέχρι το τέλος του 2024 ή τουλάχιστον να βάλουν τον Πούτιν σε μια θέση όπου θα μπορούσε ουσιαστικά να υπαγορεύσει τους όρους μιας πολιτικής διευθέτησης”.
Μπορέλ: “Οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία άμεσα”
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να στείλουν τα αντιπυραυλικά τους συστήματα για να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας καθώς η Ρωσία σφυροκοπά τις πόλεις της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να βασιστεί στις ΗΠΑ ότι θα βοηθήσουν το Κίεβο.
«Έχουμε Patriots, έχουμε αντιπυραυλικά συστήματα. Πρέπει να τα βγάλουμε από τους στρατόπεδα όπου βρίσκονται για την περίπτωση που θα προκύψει ανάγκη και να τα στείλουμε στην Ουκρανία όπου μαίνεται ο πόλεμος», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) στο Κάπρι της Ιταλίας.
«Διαφορετικά το σύστημα ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας θα καταστραφεί. Και μία χώρα δεν μπορεί να πολεμήσει χωρίς να έχει ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια, στα εργοστάσια, για το διαδίκτυο, για τα πάντα», πρόσθεσε.
Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας είναι βασικό ζήτημα για τους υπουργούς που έχουν συγκεντρωθεί στην Ιταλία, ύστερα από τη γερμανική έκκληση χθες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το Κίεβο.
«Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε αυτό, αλλά πρέπει να το κάνουμε γρήγορα», δήλωσε ο Μπορέλ, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του που η «εσωτερική πολιτική» τις ΗΠΑ καθυστερεί το απαραίτητο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 60,84 δισεκ. δολαρίων.
«Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις ΗΠΑ. Πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη και να σταματήσουμε να λέμε ‘Ω, αρκούν οι ΗΠΑ’», δήλωσε.