Η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να παράγει πολύ περισσότερα όπλα από ό,τι σήμερα, αλλά δεν διαθέτει τα κατάλληλα κονδύλια, λέει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ. Θα συμμετάσχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας σε περισσότερη βοήθεια;
Με αφορμή το εικοστό ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας-ΕΟΑ, επανήλθε το θέμα των στρατιωτικών δαπανών των χωρών της ΕΕ. Έγινε επίσης αναφορά στο θέμα της συγχρηματοδότησης της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων.
Όπως σημείωσε η Κάγια Κάλλας, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, η ΕΕ θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στην κοινή ευρωπαϊκή ανάπτυξη οπλικών συστημάτων.
Σημείωσε επίσης ότι αν και το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωατλαντικής ασφάλειας, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εμπλακούν πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη της δικής τους άμυνας (σύμφωνα με την Κάλλας, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ενιαία αγορά για την άμυνα) και ένα από τα στοιχεία που ενισχύουν είναι ο ΕΟΑ.
«Την τελευταία δεκαετία, το ποσό των έργων που διαχειριζόμαστε έχει αυξηθεί από περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως», δήλωσε ο Γίρι Σεντίβι/Jiří Šedivý, γενικός διευθυντής του οργανισμού. Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση, αλλά δυστυχώς ακόμα ανεπαρκής.
Ανεκμετάλλευτες δυνατότητες
Ένα ξεχωριστό θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ήταν η ευρωπαϊκή βοήθεια για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με την Κάλλας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει μέχρι στιγμής στήριξη στο Κίεβο ύψους 134 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. ήταν στρατιωτική βοήθεια.
Χάρη στη βοήθεια της ΕΕ, περισσότεροι από 75.000 Ουκρανοί στρατιώτες επρόκειτο επίσης να εκπαιδευτούν.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ρουστέμ Ουμέροφ, μίλησε για την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερα όπλα, αλλά λόγω οικονομικών ελλείψεων (διαθέσιμα κεφάλαια είναι 16 δισ. ευρώ και λείπουν περίπου 18 δισ. ευρώ), η εντατικοποίηση της παραγωγής μάλλον δεν θα είναι δυνατή.
Οι δηλώσεις του Ουμέροφ δείχνουν ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να παράγει έως και 4,5 εκατομμύρια αυτόνομα στρατιωτικά συστήματα και 3.000 πυραύλους φέτος.
«Ζητάμε βοήθεια για να καλύψουμε αυτό το υπάρχον χρηματοδοτικό κενό, να διευκολύνουμε τη μεταφορά τεχνολογίας και να δημιουργήσουμε στρατηγικές συνεργασίες με τον κλάδο μας», πρόσθεσε ο Ουμέροφ.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι μέρος της παραγωγής της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας χρηματοδοτείται ήδη από συμμάχους.
Το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα εδώ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο της Δανίας έχει συνάψει εκτελεστικές συμφωνίες με του ουκρανικό υπουργείο Άμυνας και της τοπικής στρατηγικής βιομηχανίας, που επιτρέπουν την προμήθεια όπλων από τον ουκρανικό αμυντικό τομέα.
Η αξία των προαναφερόμενων συμβάσεων ανήλθε σε περίπου 535 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι απαιτούνται ακόμη πολλές παρόμοιες συμβάσεις για να καλυφθεί η ζήτηση που ανέφερε ο υπουργός Ουμέροφ.