Ουκρανία: Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε συμφωνία στήριξης 100 ετών

Κοινοποίηση:
Zelensky-amna

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε μια «ιστορική» συνεργασία διάρκειας 100 ετών με την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θα στηρίξει την Ουκρανία όχι μόνο κατά τη διάρκεια αυτού του καταστροφικού πολέμου αλλά και στο μέλλον, ώστε να γίνει ξανά «ελεύθερη και ευημερούσα».

 

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Κίεβο ως πρωθυπουργός, ο Στάρμερ τόνισε ότι αυτή η άνευ προηγουμένου συμφωνία αντικατοπτρίζει τη «βαθιά αγάπη μεταξύ των δύο εθνών». Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δείχνει καμία πρόθεση να σταματήσει την «αδιάκοπη επιθετικότητά» του.

Η σοβαρότητα της κατάστασης έγινε εμφανής όταν ένα ρωσικό drone πέταξε πάνω από το Μαριίνσκι Παλάτι στο Κίεβο, όπου ο Στάρμερ συναντούσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι ουκρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις αντέδρασαν άμεσα, με πυρά να ακούγονται καθώς προσπαθούσαν να καταρρίψουν το drone. Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, δεν υπήρχαν θύματα από το περιστατικό, αλλά συντρίμμια προκάλεσαν ζημιές σε ένα αυτοκίνητο. Ο Στάρμερ χαρακτήρισε την επίθεση ως μια υπενθύμιση της καθημερινής απειλής που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί με «απίστευτη αποφασιστικότητα».

 

Η σημασία της νέας συμφωνίας για την Ουκρανία

Η συμφωνία των 100 ετών έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών τη Δευτέρα. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο και αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τον Πούτιν. Παρόλο που ο Στάρμερ απέφυγε να σχολιάσει άμεσα πώς θα αντιδράσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ διακόψει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία ή πιέσει για μια συμφωνία φιλική προς τη Μόσχα, εξήρε τη «ζωτικής σημασίας» βοήθεια της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο.

Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει ετήσια βρετανική υποστήριξη ύψους £3 δισεκατομμυρίων που θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Επιπλέον, προβλέπει αύξηση της εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών, παροχή κινητών συστημάτων αεράμυνας και αποστολή 150 πυροβολικών βαρελιών που κατασκευάζονται από τη Sheffield Forgemasters – τα πρώτα που παράγονται εδώ και 20 χρόνια. Παράλληλα, ο Στάρμερ ανακοίνωσε £40 εκατομμύρια για οικονομική ανάκαμψη στην Ουκρανία, δημιουργώντας ευκαιρίες για βρετανικές επιχειρήσεις στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πολιτισμού.

 

Προκλήσεις για την ασφάλεια και η πορεία προς το ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία είναι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τέσσερις χώρες – οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία – παραμένουν αντίθετες στην ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία. Από την πλευρά του, ο Στάρμερ σημείωσε ότι η πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ είναι «μη αναστρέψιμη». Επίσης ανέφερε πως είναι απαραίτητες ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για να αποτραπεί οποιαδήποτε μελλοντική επιθετικότητα από τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο Στάρμερ επισκέφθηκε μοναστήρια όπως αυτό του Αγίου Μιχαήλ όπου απέδωσε φόρο τιμής στους χιλιάδες στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο. Επισκέφθηκε επίσης νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται τραυματισμένοι στρατιώτες και περιοχές που έχουν πληγεί από ρωσικές επιθέσεις.

Παρόλο που οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει έδαφος τους τελευταίους μήνες λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής μεγάλης κλίμακας από το 2022, τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο Στάρμερ εξέφρασαν αισιοδοξία για σταθεροποίηση σε διάφορα μέτωπα. Ωστόσο, οι απαιτήσεις του Πούτιν παραμένουν αμετακίνητες: ζητεί παράδοση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί από το 2022 (ακόμα κι αν δεν τις ελέγχει πλήρως), αποκλεισμό ένταξης στο ΝΑΤΟ και αντικατάσταση της κυβέρνησης Ζελένσκι με φιλορωσικό καθεστώς.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response